S-kandidat: Vi har passeret farce-punktet i mastesagen

Master eller kabellægning? Energinet er sendt hjem med besked på at komme med mulige alternativer til master og skal senere kontrolleres af uvildige eksperter. Arkivfoto.

S-kandidat: Vi har passeret farce-punktet i mastesagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S-folketingskandidat målløs over nye oplysninger i mastesag. Borgmester og Venstre-folketingsmedlem hilser eksterne eksperters indtog i sagen om højspændingsmasterne velkomment efter ny forvirring om muligheder for nedgravning.

Efter det første møde i forligskredsen bag beslutningen om Energinets etablering af 500 højspændingsmaster på en strækning på 170 kilometer gennem Sydvestjylland er forvirringen omkring mulige alternativer til de omkring 30-35 meter høje master større end nogensinde før.

På tirsdagens møde i Energi-, forsynings- og klimaministeriet fik forhandlerne fra de forskellige partier at vide, at en tidligere beskrevet løsning med nedgravning af 400 kV-kablerne på kortere strækninger og kompenserings-stationer på størrelse med 13 fodboldbaner for hver 20-25 kilometer ikke vil kunne drives i praksis. Dermed er den mulighed nu også lagt død, og derfor er det kun fornuftigt, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil bede eksterne, uvildige eksperter om at se på sagen, siger det lokale folketingsmedlem Carl Holst (V), der dog samtidig ærgrer sig over, at kommunikationen mellem det, der er meldt ud og det, der rent faktisk kan lade sig gøre i virkeligheden, ikke er "entydig":

- Vi har fået ridset scenarier op i kroner og ører, og så viser det sig, at det ikke er noget, der kan realiseres alligevel. Jeg mener, at det vil være til glæde for alle, at vi nu får ren besked om, hvad der overhovedet er muligt, og derfor et det da velkomment, at der nu sættes eksterne eksperter på, siger Carl Holst.

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, der også var til stede på mødet, har på grund af de modsatrettede meldinger kaldt ministeren i samråd, og en af de markante mastemodstandere i Sydvestjylland, folketingskandidat Anders Kronborg (S), Esbjerg By og Fanø, erklærer sig målløs over ministeren.

Sagen kort
  • Ifølge de forskellige partiers forhandlere ved tirsdagens møde i energi-, forsynings- og klimaministeriet blev det klart sagt, at en tidligere skitseret - omend meget kostbar og teknisk kompliceret - løsning med nedravning af 400 kV-kabler på strækninger af 20-25 kilometerm med ni kompensationsstationer på størrelse med 13 fodboldbaner slet ikke er en reel mulighed.
  • Det har fået energiordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, til at kræve ministeren i samråd. I forvejen er ministeren kaldt i samråd af Enhedslistens Henning Hyllested i samme sag.

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har ellers tidligere skrevet følgende om alternativet: "Udover at det teknisk ville være særdeles risikofyldt at kabellægge 400 kV-ledninger over længere strækninger, vil det heller ikke være uden visuelle, støjmæssige og arealmæssige gener i landskabet. Det skyldes, at man ikke på nuværende tidspunkt kan kabellægge længere end 20-25 kilometer af gangen. Derfor vil man for hver 20-25 kilometer skulle have ledningerne op på jorden og etablere kompensationsstationer, som er på størrelse med 13 fodboldbaner, og som er støjende. Ved hver af disse stationer vil der desuden skulle etableres 30 master af 25 meters højde, som skal aflede lynnedslag".

Forbi farcen

- Vi har for længst passeret det punkt, hvor man kan kalde det her en face. Jeg har været til tre af Energinets borgermøder, og der kunne man høre projektchefen fortælle om masteløsning versus kabellægning. Samtidig har ministeren jo i skriftlige svar til borgerne gjort rede for muligheden for kabellægning på strækninger á 20-25 kilometer ad gangen og kompenseringsstationer ind i mellem, og selv om både ministeren og Energinet har sagt, at det ville være en teknisk vanskelig og ikke-optimal løsning, så er det jo langt fra det samme, som at det slet ikke kan lade sig gøre i praksis. Og det er jo det sidste, vi får at vide nu. Det er tankevækkende, at der sjusket sådan med kommunikationen, siger Anders Kronborg og tilføjer, at først var det økonomien, der blev brugt som argument mod kabellægning, dernæst at det var teknisk kompliceret og nu, at det er umuligt.

- Det er jo ministeren, der har godkendt projektet og sat det i gang. Skal det virkelig først undersøges til bunds nu, spørger Kronborg.

Det sagde vi jo

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der sammen med fem andre sydvestjyske borgmestre havde inviteret energiministeren på Energinets projektområde i begyndelsen af maj, men måtte notere sig et afbud fra ministeren, siger til de nye oplysninger:

- Jeg hæfter mig ved, at der nu sættes eksterne eksperter på til en vurdering af mulighederne, så det er da positivt, at der vises vilje til at få fakta på bordet. Det er fløjet frem og tilbage med forskellige meldinger om, hvad der kan lade sig gøre både teknisk og økonomisk, og noget af det, der faktisk var konklusionen på vores rundtur den 7. maj var jo, at der virkelig var behov for at få klarhed over, at hvad der kunne lade sig gøre, så der var et fælles grundlag at træffe beslutninger ud fra.

S-kandidat: Vi har passeret farce-punktet i mastesagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce