Rock, pop og metal på MIEs 10 års fødselsdag

Made In Esbjerg bliver til i et samarbejde mellem Tobakken, Konfus og Huset. Dertil kommer omkring 25 frivillige, som har meldt sig til at hjælpe til, og som er uundværlige for festivalens gennemførelse. Tidligere var lokale Morten Nissen fra Trechoma Records i en årrække en af hovedkræfterne bag festivalen. Kriteriet for musikken er, at en eller flere af musikerne i bandet har tilknytning til Esbjerg. Eksempelvis spiller bandet Road To Jerusalem i år på Made In Esbjerg, og her er trommeslager Per Møller Jensen tidligere trommeslager i Esbjerg-bandet Invocator.Se hele programmet for årets Made In Esbjerg på madeinesbjerg.dk. Foto: Chresten Bergh

Rock, pop og metal på MIEs 10 års fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festivalen Made In Esbjerg buldrer fra i dag og til og med lørdag derudaf med 30 dygtige bands med relation til Esbjerg. Og i år er der skruet lidt ekstra op for budgettet, for Esbjerg musiklivs lille hjertebarn fylder 10 år. Det fik 350 til at købe billet i forsalg.

ESBJERG: En 10 års fødselsdag kræver sange. "Made In Esbjerg"s bliver sunget af WhoMadeWho, Kellermensch, Marvelous Mosell, The Asteroids Galaxy Tour. Og den slags.

For når Esbjergs intime festival i år fejrer, at den for 10. gang omdanner Tobakken til et mekka af ny og spændende musik med Esbjerg-blod i årerne, skal det brage. Sidste år fik de tre dages festival stor ros fra nær og fjern og en flot rekord af daglige koncertgæster på 900 hver dag, men i år skal gerne blive endnu bedre. Det skarpe hjørne skal markeres med stil.

- Jeg synes selv, vi i år præsenterer det bedste program til dato. Både med de helt store navne som for eksempel Marvelous Mosell, WhoMadeWho, Kellermensch og Tobias Kippenberger, som er tidligere forsanger i The Floor Is Made Of Lava. Men også med alle de gode, men mindre kendte Esbjerg-bands, vi har på. Vi prøver jo hvert år at få flest muligt trukket ud af øvelokalerne og ned for at lave showcases og komme i spil til festivalen, siger arrangør Erik Lodberg.

Sammen med René van Woerkom fra Konfus er han en af hovedkræfterne bag Made In Esbjerg. En festival, der kom til verden på Tobakkens scene i 2009, men som allerede i årene forud var spiret frem som idé blandt to unge esbjergensere, der savnede noget mere Esbjerg-musik under Esbjerg Festuge.

Noget af det gode ved Made In Esbjerg er, at du kan tage derned helt alene. Du kan være sikker på at møde nogle, du kender, om det så er gamle klassekammerater, arbejdskolleger, venner eller nogen fra din familie. Nogle har kritiseret, at der er musik på en ny scene, så snart musikken er ovre på en anden scene. Men sådan er det på en festival, og der skal også være liv og gang i den hele tiden. Det skaber stemning, frem for hvis der var huller i programmet.
René van Woerkom
Det mener gæsterne om Made In Esbjerg
"Jeg synes, det er nogle fede navne og et godt koncept at samle nogle af de esbjergensiske bands, selv om det jo langt fra kun er bands fra Esbjerg. Jeg ser klart mest frem til Dead Witch, Kellermensch og så selvfølgelig Marvelous Mosell. Jeg synes, der er gjort meget ud af reklame og overskuelighed på både Facebook, hjemmeside og de andre medier, ha ha, for der har jeg selv en finger med i spillet som grafiker." Anders Jytzler (indehaver af bambuni.dk og Hype Media)

****

"Made In Esbjerg har fat i den lange ende. Konceptet bliver bedre år for år. Spilleplanerne lapper ikke så meget ind over hinanden, som de nogle gange har gjort, hvilket gør, at der er bedre mulighed for at se og høre flere bands. Jeg har både været udøver og gæst til MIE og har altid haft en god oplevelse. Højdepunkterne for mig har været at optræde på Store Scene med Powderhog og Little Johnny Walker. Det største i år bliver, når jeg lørdag aften går på scenen med Peter Harvest. Vi har netop udgivet vores første album, Kontrær. Jeg håber, MIE fortsætter med samme drivkraft som vist indtil nu. Dog tror jeg, det vil være en god idé at tilbyde andet end en pølsevogn til de besøgende, og et chill-out-område (afslapningsområde, red.) ville være fedt."

Jesper Borg Sørensen

*****

"Jeg synes, festivalen er en god idé. Dog synes jeg, at arrangørerne bag indkøb af musik sover. Jeg er ikke tilfreds med de indkøbte navne men mener, Tobakken burde lave en undersøgelse ude i byen om, hvad folk ønsker at høre, inden de lavede et komplet program. Det er blevet lidt for snæversynet og uden den rigtige musikhorisont."

Mads Frederik Nørby Thorning

*****

"Jeg synes, Made in Esbjerg er en rigtig fin og nærværende festival, hvor man får mulighed for at høre nyt og anderledes musik. Jeg føler mig altid beriget efter nogle dage i selskab med "Made in Esbjerg". Det er godt, at Tobakken også åbner muligheden for, at de unge og nyetablerede bands får muligheden for, at spille i en større sammenhæng, og dermed blive hørt af flere. Det er vigtige dage for Esbjerg også at markere sig på denne måde, hvor musikken viser den diversitet der er her. Jeg oplever altid noget nyt, som føjer positive oplevelser til festdagene i byen. Det kunne være godt, hvis flere med interesse for musik, godt selskab og gode oplevelser, får øjnene/ørene op for festivalen og vil møde op og deltage i festen. Jeg har fået mange gode musikoplevelser. Jeg husker specielt Kellermensch, Viva La Wolfe, D/troit, og The Youth. Det er min oplevelse, at det er bands der vil noget. De giver alt hvad de har, og de udstråler energi og entusiasme."

Lene Simonsen

*****

Det er en fed lille festival, hvor lokale bands én gang om året kan tage musikken ud af øvelokalerne og optræde for et lidt større publikum uanset deres erfaring. Man får fornemmelsen af, at alle, der køber en billet, kommer for at tage fordomsfrit imod det, som de præsenteres for. Stemningen er afslappet, og de forskellige scene skaber en god dynamik, så der er fest både på, ved og mellem scenerne. Jeg håber, at arrangementer som dette er med til at give spirende kunstnere selvtillid til at forfølge deres ambitioner og kan vise publikum, at Esbjergs lokale musikscene altså har masser at byde på - også resten af året.

Mie Henriksen

*****

Made In Esbjerg er den bedste opvarmning til Esbjerg Festuge. Tre gode dage med fed musik. Efter at festivalen har fået voksværk, er det også fedt, at der kommer kunstnere udefra, som kan trække flere folk til. De bedste koncerter, jeg har oplevet under Made In Esbjerg, er De TreMåskeFler' i 2015 og Denneslakz i 2017. Jeg har selv spillet til festivalen nogle gange, og ellers nyder jeg bare at se en masse koncerter og mødes med vennerne. Jeg håber, Made In Esbjerg tager 10 år mere, for det er altid en dejlig weekend. Til lykke med jubilæet.

Dennis Lund Hansen
- Jeg må sige, at jeg forstår bedre og bedre, hvorfor de to knejter gik ind og spurgte
- Jeg må sige, at jeg forstår bedre og bedre, hvorfor de to knejter gik ind og spurgte "Hey, hvor er alt lokalmusik henne?", da de startede Made In Esbjerg op dengang. Ikke et ondt ord om Radio Skala på Torvet, men der er typisk ikke meget lokalt islæt, og succeskriteriet er ligesom bare at få et fyldt torv. Her er vi et alternativ for de virkelig musikinteresserede, siger Erik Lodberg (tv), der her står sammen med René van Woerkom. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Skepsis ved både paella og pølsebod

Gennem årene har Made In Esbjerg - der ofte går under forkortelsen MIE - vokset sig ikke bare større, men også vokset sig til i forhold til publikums tilbagemeldinger år for år. Hovedkonceptet med, at bandene skal udgøres af esbjergensere eller have relation til Esbjerg gennem en eller flere af musikerne, er det samme, men der er justeret på meget andet. Lige fra scenevalget til fravalg af både pølsebod og paella.

- Vi kalder det en festival, og det er det også, i og med at vi har flere scener og så videre. Men fordi det primært er esbjergensere, der kommer - og som sover derhjemme - fungerer det reelt som tre endagsfestivaler, i hvert fald når det kommer til mad. Folk har tit spist hjemmefra, så da vi et år prøvede sådan rigtig festivalsagtigt med en mand, der kom og lavede paella på en kæmpestor pande, rørte folk det stort set ikke, siger Erik Lodberg.

En anden gang har festivalen forsøgt sig med gryderetter fra Tobakkens køkken, sidste år var der en pølsevogn, og i år forsøger de sig med en lokal foodtruck fra firmaet Burger Bandits, der serverer burgere og grønne salater.

- Vi er nået frem til, at det skal være noget hurtigt og nemt. Pølsevognen sidste år fik vi faktisk også kritik for, og en vegetar henvendte sig og efterlyste noget mad, som man kan spise, hvis man ikke spiser kød. Den kritik har hun da fuldstændig ret i, så det prøver vi at tilbyde i år, siger Erik Lodberg.

Der kommer også kaffevognen Le Box Noir, som drives af en esbjergenser, og så er gårdspladsen ellers fyldt godt op af det store blå telt, der udgør teltscenen. Festivalens tredje scene ud over de to indendørs scener i Lille Sal og Store Sal.

Kellermensch har spillet ved Made In Esbjerg flere gange, og i år er de på scenen nok engang. - Der er sådan en ting, vi bare skal have med. Vi var slet ikke i tvivl om, at Kellermensch skulle med til vores 10 års jubilæum, hvis vi kunne få held til det, og heldigvis kunne de komme. Det er jo et af de helt store eksempler på Esbjerg-musikere, der får succes ude omkring i landet og i verden, siger Erik Lodberg. Billedet er fra Kellermensch' koncert på Tobakken sidste år. Arkivfoto: Annett Bruhn
Kellermensch har spillet ved Made In Esbjerg flere gange, og i år er de på scenen nok engang. - Der er sådan en ting, vi bare skal have med. Vi var slet ikke i tvivl om, at Kellermensch skulle med til vores 10 års jubilæum, hvis vi kunne få held til det, og heldigvis kunne de komme. Det er jo et af de helt store eksempler på Esbjerg-musikere, der får succes ude omkring i landet og i verden, siger Erik Lodberg. Billedet er fra Kellermensch' koncert på Tobakken sidste år. Arkivfoto: Annett Bruhn
Foto: Annett Bruhn

350 solgt på forhånd

- Tidligere havde vi også nogle aktiviteter ude i gården, for eksempel en stor skate-rampe, hvor der var events under festivalen. Siden har vi Esbjerg fået Game Streetmekka, og så er det naturligt, at skating foregår der, og vi ikke laver konkurrence. Men vi er hele tiden dynamiske og forsøger os med nyheder, og det publikum, der kommer, er også nogle, der har mod på at prøve nye ting, siger René van Woerkom.

Da Made In Esbjerg i sin tid startede, var dagene tematiseret i en metaldag, en elektronisk dag og så videre. I dag er musikken et stort mix som på andre festivaler.

- Vi har opdaget, at det er bedst at blande. Esbjerg er jo kendt for interessen for metal, så derfor mente nogle gode kræfter i byen, at vi skulle have en dag kun med metalmusik. Men så mange metalfans er der heller ikke, og så ventede nogle med at komme til de andre dage, og så blev vi enige om at blande programmet. Det fungerer rigtig godt, siger Erik Lodberg.

I år har 350 købt såkaldte EarlyBird-billetter, som er billetter, der kan fås lidt billigere, fordi man køber dem i rigtig god tid. Det er markant flere end sidste års 45 solgte EarlyBird-billetter, så det lover godt, mener arrangørerne:

- Det er revolutionerende mange flere solgte billetter end sidste år, så det lover godt for et velbesøgt Made In Esbjerg her i jubilæumsåret. Vi har heller ikke plads til flere end 1300. Så skal vi til at rykke festivalen ud i skoven, som nogle foreslår, men den hører altså til her på Tobakken. Der er en helt særlig stemning omkring Made In Esbjerg og de her omgivelser, siger Erik Lodberg.

Rock, pop og metal på MIEs 10 års fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce