!DOCTYPE html> Prisstigning på nybyggeri ender hos socialt udsatte borgere | Esbjerg | jv.dk

Prisstigning på nybyggeri ender hos socialt udsatte borgere

Det kommunalt ejede område i Novrup er cirka 3,4 hektar. Mod nord grænser området op til Novrupvej, mens der mod vest ligger skovbeplantning langs motorvejen. Til syd og øst er der åbent land. Kort: Esbjerg Kommune

Prisstigning på nybyggeri ender hos socialt udsatte borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opførelsen af seks skæve boliger i Novrup kommer til at koste en million mere end først antaget. Det går i sidste ende ud over de særligt udsatte borgere, som projektet er tiltænkt.

Esbjerg Kommune: Efter to udbudsrunder står det klart, at opførelsen af seks skæve boliger i Novrup til særligt udsatte ikke kan lade sig gøre uden en massiv overskridelse af det oprindelige budget. Det kommer i sidste ende til at ramme de socialt udsatte borgere, som de nye boliger er tiltænkt.

Projektet blev allerede i efteråret sendt i udbud som præfabrikerede huse, men da licitationsresultatet oversteg bevillingen med 2,8 millioner kroner, blev projektet i første omgang skudt til hjørne på ubestemt tid.

Siden er opførelsen af de skæve boliger i Novrup blevet sendt i udbud igen - denne gang til tre lokale tømrervirksomheder som huse, der opføres på stedet i et forsøg på at holde prisen nede.

Det bedste bud er en samlet pris på 2,6 millioner kroner. Det er betydeligt lavere end i første runde, men fortsat cirka 860.000 kroner dyrere end det oprindelige budget.

Boligerne
De nye boliger placeres på et 3,4 hektar stort kommunalt område, der mod nord grænser op til Novrupvej. På vestsiden ligger der en stribe skovbeplantning, der skærmer området Esbjergmotorvejen.Det er meningen, at der skal bygges små boliger på cirka 40 kvadratmeter med selvstændige haver eller udendørs opholdsarealer i form af terrasser til hver bolig. Derudover skal der opføres et op mod 250 kvadratmeter stort fælleshus, som primært tænkes brugt til medarbejdere fra Esbjerg Kommune. Alle husene skal være i ét plan med fladt tag.

Boligerne skal ligge langs en boligvej, og det er planen, at de skal bygges som fritliggende enheder i en vifteform. Hver enkelt bolig danner så at sige ryg mod den næste bolig i rækken, så privatlivet skulle være sikret, og der er udsigt til naturen. I alt er der plads til 12 boliger, men ifølge forvaltningen er der i øjeblikket kun behov for seks.

Beboernes behov for praktisk støtte løses af de sociale viceværter, som skal have faste træffetider i servicearealet ved boligerne.

Dropper fælles vaskeri

Man har blandt andet reduceret i omkostningerne ved at erstatte det planlagte låsebriksystem med cylinder og systemnøgler, træbeklæde husene, nedjustere budgettet til anlæggelsen af udeområderne og ved at droppe det fælles vaskeri. I stedet forbereder man vaskesøjler inde i boligerne og overlader udgifterne til indkøb af vaskemaskine og tørretumbler til beboerne.

- Vi havde selvfølgelig foretrukket at kunne opføre den fulde udgave af projektet, men økonomien er også nødt til at hænge sammen. Det er en svær disciplin at lave nybyggeri indenfor et prisleje, hvor også kontanthjælpsmodtagere kan være med. Det er opførelsen af de nye boliger i Novrup et godt eksempel på, mener formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget Henrik Vallø (Borgerlisten).

Det oprindelige projekt er finansieret via et statstilskud på 2,4 millioner kroner og en kommunal anlægsbevilling på 5,5 millioner kroner, der blandt andet er sikret via et lån på 2,4 millioner kroner fra den kommunale og regionale kreditforening KommuneKredit.

Huslejen stiger

Prisstigningen på knap en million kroner vil man forsøge at finansiere ved at forhøje lånet til 3,26 millioner kroner. Lånet skal tilbagebetales via borgernes husleje, der dermed stiger.

I det oprindelige projekt blev den månedlige husleje beregnet til 2826 kroner, men låneudgifterne får huslejen til at stige med cirka 616 kroner om måneden, så huslejen i steder bliver 3442 kroner. Prisstigningen ender dermed hos de særligt udsatte beboere, som byggeriet er tiltænkt.

Målgruppen til de seks skæve boliger er voksne misbrugere eller andre udsatte borgere i egen lejlighed med behov for særlig støtte og omsorg. Der er tale om borgere med særlige sociale og adfærdsmæssige problemer.

- Man har regnet sig frem til, at det godt kan hænge sammen på denne måde. Jeg tror også, at engangsudgifterne til en vaskemaskine vil være noget, kommunen i nogle tilfælde kan hjælpe med via en engangsbevilling, så alt i alt mener vi, at der er tale om et fornuftigt kompromis, siger Henrik Vallø.

Boligerne forventes klar til indflytning i starten af 2020.

Prisstigning på nybyggeri ender hos socialt udsatte borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce