Pest dræber 25.000 kaniner på Fanø

Det mest karakteristiske tegn på sygdommen er, at kaninen får øjenbetændelse og bliver blind. Dyret dør typisk inden for en uge efter de første tegn.
Foto: Søren Vinding, Fanø Natur

Pest dræber 25.000 kaniner på Fanø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrlægen og jagtforeningen på øen spår, at mellem 20- og 25.000 ud af de cirka 30.000 vilde kaniner på øen dør inden for det næste års tid. Det skyldes kaninpest, som også kan ramme tamkaniner.

FANØ: I disse dage kan man umuligt gå en tur, uden at støde på syge eller døde kaniner på Fanø.

Bestanden af vilde kaniner er i år større end nogensinde, og kaninerne render rundt på steder, de normalt aldrig befinder sig - for eksempel på kirkegården og på havnen.

Årsagen er - ifølge dyrlæge Bente Østergaard Nielsen - et særligt slemt udbrud af sygdommen kaninpest. Hendes skøn er, at pesten i år vil tage livet af over 80 pct. af øens kaniner.

- Når bestanden bliver for stor, har sygdommen lettere ved at sprede sig, fordi dyrene bor så tæt. Kaninerne bor i kolonier, men når kolonierne nærmest flyder sammen, kan smitte jo sprede sig fra den ene ende af øen til den anden i løbet af ganske kort tid, fortæller hun.

Ifølge dyrlægen sker det jævnligt, at bestanden rammes af pest.

- Det kommer altid i bølger, og det har det gjort siden, kaninerne blev indført på øen. Kaninbestanden bliver næsten udryddet med sådan en epidemi, men der er altid nogle få, som overlever. I løbet af nogle år bliver bestanden igen større og større, og det tager normalt ca. fem år, før den er oppe igen, siger Bente Østergaard Nielsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen er sygdommen ekstremt smitsom og overføres blandt andet med myg og fluer eller ved direkte kontakt mellem kaninerne. Derfor skal tam-kaniner vaccineres, hvis de ikke skal risikere at blive ramt.

Fødevarestyrelsen understreger, at sygdommen hverken er farlig for mennesker eller andre dyr.

De vilde kaniner på Fanø dør i disse dage af kaninpest.
De vilde kaniner på Fanø dør i disse dage af kaninpest.
Foto: Søren Vinding, Fanø Natur
Fakta
Kaninpest

Der findes ingen behandling mod kaninpest, som rigtigt hedder myxomatose, og angrebne dyr bør derfor straks aflives for at undgå spredning af sygdommen. Det er dog muligt at vaccinere mod sygdommen.

  • Sygdommen ?er udbredt over det meste af verden og ses hyppigst om efteråret.


Kilde: foedevarestyrelsen.dk

Pest dræber 25.000 kaniner på Fanø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce