Overvældende interesse for ny Kirkeby-udstilling på Ribe Kunstmuseum

Per Kirkebys nære ven igennem rigtigt mange år, Torkil Funder, holdt en af talerne ved åbningen af den nye Per Kirkeby-udstillingen på Ribe Kunstmuseum, hvor man i miniature-udgave har genskabt Kirkebys berømte mur, der kan opleves i Ribe Kunstmuseums have. Foto: Josephine Nielsen-Bergqvist

Overvældende interesse for ny Kirkeby-udstilling på Ribe Kunstmuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næsten dobbelt så mange som ventet mødte frem til ferniseringen på udstillingen "Billedet, muren, figuren - Per Kirkeby i Ribe" der åbnede lørdag formiddag på Ribe Kunstmuseum.

Ribe: Det er kunstneren Per Kirkebys berømte værk, "Muren", i Ribe Kunstmuseums have, der står centralt i særudstilling "Billedet, muren, figuren - Per Kirkeby i Ribe", der lørdag kl. 11 åbnede på Ribe Kunstmuseum.

Faktisk er muren så central, at en ældre herre efter de indledende velkomsttaler skvattede over miniature-udgaven af den omtalte mur, der løber langs gulvet i udstillingslokalerne. Snarrådig indgriben af tidligere miljø-, transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt hjalp herren på benene, og folketingsmedlemmet var sammen med Per Kirkebys hustru Mari Anne Duus og den nyvalgte formand for Esbjerg Kommunes kultur og fritidsudvalg, May-Britt Andrea Andersen(K), blot enkelte af de mange gæster, der mødte frem til ferniseringen.

Mere end 120 mødte frem, og det var næsten dobbelt så mange, som museets på forhånd havde regnet med, og dette kan ses som en kombination af udstillings eksklusivitet og Per Kirkebys nære tilhørsforhold til Ribe.

- Udstillingen er speciel, fordi det er så varieret en udstilling. Den tager udgangspunkt i muren og bronzeskulpturen i museumshaven, og ved at vi har lavet en mindre udgave af muren i selve udstillingen kan man se, hvor meget herfra der går igen i Per Kirkebys værker, siger kurator på udstillingen, Josephine Nielsen-Bergqvist.

Lokal sponsor
Det er murerfirmaet Jepsen og Søn, der har genskabt murens mønster fra museumshaven igennem salene på Ribe Kunstmuseum, ligesom det også var dem, der byggede muren i haven for seks år siden ud fra Per Kirkebys tegninger og idéer.

På grund af sygdom kunne Per Kirkeby ikke selv være til stede ved ferniseringen, selv om han ifølge Dagmar Warming meget gerne ville have været det.
Mere end 120 mennesker var mødt frem til fernisering på Kirkeby-udstillingen, hvor 43 værker af den verdensberømte kunstner er udstillet. Foto: Kåre Welinder
Mere end 120 mennesker var mødt frem til fernisering på Kirkeby-udstillingen, hvor 43 værker af den verdensberømte kunstner er udstillet. Foto: Kåre Welinder

Gemte optagelser

Udstillingen rummer i alt 43 værker af Per Kirkeby, og trækker tråde tilbage til to tidligere udstillinger med kunstneren på Ribe Kunstmuseum i 1976 og 1996. Museumsdirektør Dagmar Warming satte i sin åbningstale ord på sit eget forhold til Per Kirkeby, som hun også lavede en udstilling med, da hun i 2005 var direktør på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, ligesom hun takkede Per Kirkebys gode ven i Ribe, Torkil Funder, for hans enorme hjælp med udstillingens tilblivelse.

- Hvad angår 1976-udstillingen er vi så heldige, at Torkil Funder, der er museumsmand om nogen i dette land, var vidne til udstillingens tilblivelse, og var Per Kirkebys sparringspartner. Han har gemt fotooptagelser i form af dias fra udstillingen, så vi i dag har kunnet danne os et indtryk af den første Kirkeby-udstilling her på museet, sagde Dagmar Warming og forklarede, hvordan man i Sydvestjyske Museers magasin har kunnet finde en del af de udstillede genstande fra 1976, der også indgår som en del af den 2018-udstillingen.

Herefter satte Torkil Funder i sin tale selv ord på nogle af de tanker, der igennem alle årene har ligget bag Per Kirkebys kunst, hvor det i den nye udstilling kun er to de værker i museumshaven, der tilhører samlingen i Ribe. Resten er lånt fra museer og gallerier i blandt andet Esbjerg, Tønder, Silkeborg og København.

Overvældende interesse for ny Kirkeby-udstilling på Ribe Kunstmuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce