Opgør med arveafgift: Kun lille gevinst til arvinger i Esbjerg Kommune

En eventuel fjernelse af arveafgiften vil ikke udløse guld og grønne skove blandt arvinger i Esbjerg Kommune. Arkivfoto.

Opgør med arveafgift: Kun lille gevinst til arvinger i Esbjerg Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En eventuel fjernelse af arveafgiften vil ikke udløse guld og grønne skove blandt arvinger i Esbjerg Kommune. Her er den gennemsnitlige arv ofte ikke over den skattefrie bundgrænse på 289.000 kr.

Esbjerg Kommune: Der er ingen udsigt til en stor økonomisk gevinst for arvinger i Esbjerg Kommune, hvis Liberal Alliance og De Konservative ved de kommende finanslovsforhandlinger kommer igennem med ønsket om at sløjfe arveafgiften.

Afskaffes arveafgiften er det nemlig særligt arvinger bosat i Nordsjælland, der vil få en stor skattelettelse. For arvinger bosat i Gentofte vil den gennemsnitlige gevinst for hver arving eksempelvis være på over 250.000 kroner, mens skattelettelsen for en arving i Esbjerg Kommune er på blot 38.500 ekstra kroner i gennemsnit, viser en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ægtefæller betaler som bekendt ikke arveafgift, og rådet har derfor gransket, hvor stor en formue, enlige afdøde efterlod sig i 2015 og 2016.

Esbjerg Kommune henter en af de 15 opgjorte bundplaceringer som nummer 14 på listen over hvor stor - eller i dette tilfælde lille en gevinst - nærmeste arvinger såsom eksempelvis børn vil kunne få ud af en fjernelse af arveafgiften, der for deres vedkommende er på 15 procent.

Analysen
  • Konservative og Liberal Alliance har foreslået, at arveafgiften skal afskaffes eller sættes markant ned. Forslaget kommer efter, at arveafgiften for familieejede virksomheder er sat ned fra 15 til fem procent
  • Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har analyseret fordelingseffekten af arveafgiften, vil det samlet set udløse skattelettelser for tre milliarder kroner, hvis man helt afskaffer arveafgiften for formuer, der ikke er i familieejede virksomheder. Analysen viser også, at halvdelen af skattelettelsen i givet fald vil gå til hovedstadsområdet.

Rangorden

Ifølge analysen er det dog langt fra alle arvinger, der overhovedet kommer i nærheden af en ekstra gevinst ved fjernelse af arveafgiften, når man bevæger sig over i det sydvestjyske. Der skal nemlig indregnes et skattefrit bundfradag på 289.000 kroner, og det er kun små 42 procent af arvingerne i Esbjerg Kommune, der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråds tal når op over den grænse og dermed vil få noget ud af en eventuel politisk fjernelse af arveafgiften.

I bund 15 befinder sig også flere andre syd- og sønderjyske kommuner såsom Vejen, Billund, Varde og Aabenraa. De har fået placeringer som henholdsvis nummer seks, otte, ni og 10 på listen.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil de 15 kommuner, der får mest ud af en sløjfning af arveafgifterne, totalt set hente knap 1,4 milliarder af de samlede skattelettelser på tre milliarder kroner på landsplan, mens de 15 kommuner i bunden må nøjes med en gevinst på 195 millioner kroner til deling. Heraf lander de 33 millioner kroner i Esbjerg Kommune, mens 12, otte, 17 og 18 millioner ender i lommerne på borgere i henholdsvis Vejen, Billund, Varde og Aabenraa.

Geografisk ulighed

Folketingskandidat for Socialdemokratiet Esbjerg Bykreds, Anders Kronborg, mener, at afskaffelse af arveafgiften vil skævvride Danmark yderligere i økonomisk henseende.

- Det vil øge forskellen mellem danskere ganske betragteligt, og man behøver jo bare at kaste et blik på Danmarkskortet i analysen for at se, hvordan Sydvestjylland i form af Esbjerg, Varde, Vejen, Billund og Aabenraa nok engang bliver sorteper sammen med Lolland Falster og dele af Nordjylland. Forslaget om at afskaffe arveafgiften kommer ikke os til gode og er bare med til at skabe yderligere geografisk ulighed, mener Kronborg, hvis parti på Christiansborg netop har foreslået at hæve den skattefrie bundgrænse til mellem 400.000 og 500.000 kroner samt indføre topskat på arv over "nogle millioner kroner", som partiformand Mette Frederiksen formulerede det i Berlingske.

- Vores forslag er mere solidarisk og retfærdigt for hele landet, mener Kronborg.

Opgør med arveafgift: Kun lille gevinst til arvinger i Esbjerg Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce