Nyt å-projekt i Ribe igangsættes trods bekymringer

Grøde har især i sommerperioden skæmmet vandspejlet i Ribe Mølledam, og nu vil Esbjerg Kommune igangsætte nyt projekt i Stampemølleåen, som både kan afhjælpe grøden samt løse problem med, at stemningsværker i Ribe står til at blive fjernet. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh

Nyt å-projekt i Ribe igangsættes trods bekymringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Esbjerg Kommune sætter nu gang i en proces det formål at etablere et vådområde ved Ribe Østerå kombineret med en forbedring af passagen til Stampemølleåen. Samtidig beroliger man fra kommunens side dem, der er bekymrede for kultursvampen og fundamenterne i Ribes gamle huse.

Ribe: Tidligere på ugen luftede Foreningen Gammelt Præg i Ribe deres bekymringer omkring et nyt vådområdeprojekt i Ribe Østerå og Stampemølleåen. Her bad man kommunens miljøforvaltning og politikerne i Teknik & Byggeudvalget om at tænke sig rigtigt godt om i sagen, men på udvalgsmødet fredag formiddag besluttede politikerne at igangsætte et forprojekt for på den måde at undersøge forholdene endnu mere. Dermed er selve Stampemølleå-projektet endnu ikke vedtaget.

- Dette projekt er en gangbar løsning i forhold til at løse problemerne med grøde, men det handler også om at finde en løsning på, at stemmeværkerne i Ribe står til at blive fjernet, så vi kan sikre kultursvampen, siger udvalgsformand Søren Heide Lambertsen, der tilføjer, at vådområdeprojektet stadig baseres på frivillighed fra lodsejerne samt opbakning fra staten.

Søren Heide Lambertsen er frustreret over de misforståelser, der har været i forbindelse med Vådområde-projektet, og dem vil man gerne til et forprojekt. Han bakkes op af direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune, Hans Kjær.

- Det er ulovligt bare at fjerne grøden i Ribe Mølledam, så et vådområde i Ribe Østerå kan hjælpe til, at grøden bliver mindre synlig. Så de to sager hænger sammen, da en generel vandstandshævning er en forudsætning for at kunne forbedre passagen ved Stampemølleåen. Vi vil gerne have mere vand gennem Stampemølleåen, så snæblen bedre kan svømme derigennem, men samtidig skal vi undgå, at grundvandstanden sænkes i midtbyen. Derfor kan vi via Stampemølleå projektet muligvis løse begge de udfordringer, forklarer Hans Kjær.

Stampemølleå projekt
Stampemølleå projektet vil efter planen løbe frem mod tredje kvartal i 2022, hvor det skal etableres. Projektet indeholder en forbedring af passagen fra Ribe Mølledam til Stampemølleåen samt en forbedring af Stampemølleåen. Det vil på den måde kunne være et alternativ til fjernelse af opstemningerne i Ribe Midtby. I den forbindelse kan det ikke udelukkes, at der skal foretages et indgreb i Mølledammen for at kunne dirigere strømmen fra Ribe Østerå til Stampemølleåen. Projekterne i Ribe Østerå finansieres af staten, ligesom projektet i Stampemølleåen også eventuelt kan finansieres af staten.

Teknik & Miljø foreslår, at der nedsættes en følgegruppe, der kan følge det samlede projekt.

Skal undgå sætningsskader

Hans Kjær beroliger samtidig formand for Gammelt Præg, Allan Sørensen og andre, der er nervøse og undrende over dette projekt.

- Det er netop for at undgå, at der sker sætningsskader på husene i det gamle Ribe, at vi laver det her projekt. Der må på ingen måde skabes forhold, som udfordrer kultursvampen og dermed de gamle huse i Ribe. Så Gammelt Præg skal ikke være bekymrede, understreger Hans Kjær, mens Søren Heide Lambertsen håber, at igangsættelsen af forprojektet kan mane de misforståelser i jorden.

- I Teknik & Byggeudvalget har vi bedt om at få udarbejdet en proces for et vådområdeprojekt i Ribe Å, fordi vi fra politisk side ønsker at fremme et frit vandspejl med betydeligt færre vandplanter i Mølledammen samtidig med, at vi skal varetage et hensyn til den natur og de arter, som Esbjerg Kommune er forpligtet til af staten at forbedre forholdene for, siger Søren Heide Lambertsen.

Nyt å-projekt i Ribe igangsættes trods bekymringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce