Nu kan du gå på havnen mens du hører om den på en app

En glad og taknemmelig idé-ophavsmand, Gert Barslund, takkede sit team og de gavmilde økonomiske sponsorer, der har gjort app'en mulig. Der er i øvrigt planer om at lancere en lignende app for Ribe-området. Foto: Chresten Bergh

Nu kan du gå på havnen mens du hører om den på en app

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tiden hvor der kun boede 23 mennesker i det nuværende centrum. Det engelske bacon-eventyr, hvor flæskesække i uendelige baner blev lastet på skibe til de rige englændere. Fortællingerne er mange på den helt nye app om havnen, som blev lanceret ved en reception torsdag.

ESBJERG: Det står alt sammen i bøgerne på biblioteket og byhistorisk arkiv, og så er det lagret inde i hovederne på alle fiskerne, styrmestrene, havnearbejderne, virksomhedsejerne, fabriksarbejderne og alle de andre, som har eller har haft havnen som arbejdsplads, og på en hel del historikere ligeså. Men nu kan alle vi andre også endnu lettere blive klogere på historien bag Esbjerg Havn, og hvad havnen er for en størrelse i dag, for den nye app Esbjerg Havn er gået i luften.

Ved en reception hos Blue Water Shipping på havnen torsdag eftermiddag blev den nye elektroniske "historiefortæller" fejret og hilst velkommen på sin vej ud til de mange mobiltelefoner, tablets og computere, der formentlig snart vil downloade og gå ombord i den.

- Siden TV Syd i går lavede et indslag om den, er der allerede 160, som har downloaded app'en, fortalte idémande bag app'en, psykolog og musiker Gert Barslund, mens han tog imod receptionens gæster.

De 12 områder
App'en Esbjerg Havn udkommer med økonomisk støtte fra Hans Sme' II ApS, Esbjerg Fonden, Niels Winther & Co, Blue Water Shipping, Danske Bank Fonden og Samrum. App'en vil være tilgængelig på både mobil og tablet og indeholder information om følgende 12 områder: Området ved Fiskerimuseet, Mennesket ved havet, Esbjerg Strand, Beddingsområdet, Fiskerihavnen, Trafikhavnen, Dokhavnen, Østre Forhavn, Englandskajen/Frankrigskajen, Fanøfærgen/Fanø, Sønderhavn (inklusiv det nye havneareal mod syd), Havnen og Byen. Områder længere mod syd og nord er ikke med i APP'en, da folkene bag projektet, synes det er vigtigt at folk kan gå rundt til alle områder i løbet af nogle timer.

Stille og lyttende

Efterfølgende kunne de fremmødte høre om, hvordan et stærkt team omkring Gert Barslund har hjulpet app'en fra idé til realisering, ligesom der var smagsprøver fra nogle af de folk, der medvirker som fortællere i app'en. I alt 12 områder af havnen belyses med dels en "fortidsdel" og en "nutidsdel", og blandt andre byhistoriker Jørgen Dieckmann Rasmussen spiller en rolle som fortæller og som vidensbase bag app'en.

- Når vi i Esbjerg tænker på dette år, 2018, tænker vi automatisk også på 1868 og havneloven, indledte Jørgen Dieckmann Rasmussen og mødte lidt spredte smil i salen, for det er måske kun hos historikere, at dét er den første association. I hvert fald sådan uden for jubilæumsår.

Kort efter var salen helt stille. Opslugt af den spændende lokalhistorie. For det var virkelig helt mærkeligt at tænke på, at der i 1868 kun lå to gårde og tre huse på den vej, som i dag hedder Exnersgade, og at der i de fem hjem boede blot 23 mennesker.

Eller at tænke på, hvordan flæskeballer på 125 kg. blev slæbt ombord på det ene skib efter det andet.

Tystheden kunne tyde på, at app'en kan få endog rigtig mange brugere.

Nu kan du gå på havnen mens du hører om den på en app

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce