Naboer i oprør over byggeplaner: Kommunen hiver tæppet væk under bygherre

Den lille røde villa i midten af billedet skal væltes.....Foto: GoogleMaps

Naboer i oprør over byggeplaner: Kommunen hiver tæppet væk under bygherre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lang række husstande i området omkring Torvegade har protesteret over byggeplaner for et stort byhus, der skal erstatte et lille rødt hus på den knap 400 kvadratmeter store grund. Bygherre og arkitekt målløse efter møde på rådhuset.

Esbjerg: Planer om at bygge et byhus i to etager i palæ-stil til erstatning for et lille rødt hus i Torvegade 89 har skabt stort røre blandt omkringboende.

En lang række husstande har henholdsvis indgivet særskilte klager og skrevet under på en protest over byggeriet, der netop har været forelagt Plan & Miljøudvalget. Sammenfattende gives der klart udtryk for, at den eneste rigtige reaktion fra Esbjerg Kommune må være et nej til byggeriet.

Nu ser det da også ud til - i øvrigt til stor forbløffelse for arkitekt og bygherre - at mange måneders forarbejde er spildt, og projektet kan gå hen at blive sløjfet helt til fordel for en tom, centralt beliggende grund.

Indsigelser
  • Naboerne til Torvegade 89 bryder sig så langt fra om tilføjelsen til kvarteret. I teksten til en underskriftsindsamling på sagen står der blandt andet: "Som naboer vil vi stille os meget undrende, såfremt man fra kommunens side vil tilgodese/følge så stort et byggeri på en relativ lille bygrund, selvom byggeriet klart ikke imødekommer reglerne i Byggereglementet", skriver naboerne blandt andet. De protesterende henviser desuden til, at tegningerne for den nye villa "mest af alt minder om et flerfamilies boligkompleks", og at området er "et kulturmiljø, som er en bevaringsværdig helhed, der skal fastholdes, forbedres og genskabes".
  • Derudover er der indgivet en lang række fyldige klager fra andre beboere.
  • Overordnet indeholder indsigelserne fra de nærmeste naboer forhold som skyggevirkninger på andres matrikler, lysforhold, indbliks-gener til omkringliggende huse og opholdsarealer samt overskridelse af byggeretten.
...til fordel for denne villa, der er tegnet af Paarup Arkitekter. Men de omkringboende er ikke begejstrede. Visualisering: Paarup Arkitekter.
...til fordel for denne villa, der er tegnet af Paarup Arkitekter. Men de omkringboende er ikke begejstrede. Visualisering: Paarup Arkitekter.
Foto: Heidi Bjerre-Christensen

Måneders arbejde

Forhistorien er den, at Paarup Arkitekter på vegne af den nye ejer, Mikkel Enoch, har søgt om tilladelse til at opføre det nye hus - "et enfamiliehus i to etager med udnyttet tagetage og kælderetage", som det beskrives.

Handlen på ejendommen blev tinglyst i oktober sidste år, og prisen var to millioner kroner. Det var planen, at villaen på den knap 400 kvadratmeter store grund skulle rives ned for at give plads til palæ-villaen med en højde på 10,6 meter fra terræn og med et samlet antal boligkvadratmeter på 308.

Ifølge arkitekt Steen Paarup Hansen repræsenterer tegningerne og forarbejdet mange måneders arbejde og dialog med Esbjerg Kommune. I forbindelse med, at projektet kom i partshøring, trådte naboer - foruden andre borgere i nærområdet - til og gav udtryk for deres afsmag for projektet. Indsigelserne resulterede i en bearbejdning af projektet i et samspil mellem kommunen og bygherren, og det reviderede projekt betød, at villaen blev rykket frem mod gaden, hvor husets trapper til kælderetagen i øvrigt er blevet placeret mellem fortov og hus.

Imidlertid blev kældertrappen på forsiden af huset nu en anstødssten i dialogen mellem forvaltning og bygherre. Embedsmændene mente ikke, at den passer til den øvrige gadestrækning, mens bygherren på sin side ikke ønskede kældertrappen placeret på hverken siden af huset eller på bagsiden.

Chokerede

Af direktionens indstilling til Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag kan man dog se, at den kommunale forvaltning var indstillet på at godkende projektet, hvis blot kældertrappen blev flyttet og under forudsætning af, at en fornyet partshøring ikke vil afføde principielle indsigelser.

Men sådan skulle det slet, slet ikke komme til at gå. Udvalget besluttede at udsætte sagen med en opfordring til forvaltningen om at gå i dialog med ansøgeren om "tilpasning af projektet", og to dage senere - torsdag middag - ankom arkitekt og bygherre så til rådhuset til en kold afvaskning. For nu drejer det sig ikke længere blot om en kældertrappe, oplyser arkitekt og bygherre efterfølgende.

- Vi troede, vi skulle op og have de sidste ting justeret på plads, men i stedet er vi bombet tilbage til start. Vi er målløse. Nu bliver der givet udtryk for, at den er gal med både højde og drøjde på huset, så det er der, vi står, efter 14 måneders arbejde, heraf de 12 måneder i samråd med kommunen, siger Steen Paarup Hansen, da JydskeVestkysten får kontakt til ham torsdag eftermiddag.

Hvor efterlader det projektet?

- Det ved vi ikke. Det er lidt svært at vide noget om, når vi ikke kan få konkrete anvisninger fra dem, der i sidste ende skal godkende det. Men i yderste konsekvens kan det ende med en tom grund på et centralt sted i byen, siger arkitekten.

Naboer i oprør over byggeplaner: Kommunen hiver tæppet væk under bygherre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce