Minister: Masser af arbejdspladser på Nordsøen

Regeringen fremlægger tirsdag en ny strategi for den danske olie- og gassektor, og her fremgår det, at operatørerne på Nordsøen skal samarbejde, så det kan blive rentabelt at udvinde selv vanskelige felter. Arkivfoto

Minister: Masser af arbejdspladser på Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Olie- og gasselskaberne skal være bedre til at samarbejde på Nordsøen, hedder det i en ny strategi på området, som regeringen nu fremlægger.

ESBJERG: Der er stort set lige så meget olie og gas tilbage i den danske del af Nordsøen, som der er blevet hevet op de seneste 40 år. Men de gyldne dråber er sværere at finde og få op end tidligere, og derfor tvinges firmaerne på Nordsøen nu til at hjælpe hinanden og stille infrastruktur til rådighed for andre, så det kan betale sig at gå efter selv svært tilgængelige forekomster.

Det er et af nøgleelementerne i den nye strategi for "Fremtidens olie- og gassektor i Danmark", som regeringen ved forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fremlægger tirsdag.

- Der er jo et enormt potentiale i Nordsøen, men hvis vi som samfund skal gøre brug af det, skal vi udnytte den eksisterende infrastruktur bedre, ellers bliver det lidt som en lukket fest. Mange af de fund, vi kender til, er ikke rentable at indvinde, hvis der skal bygges ny og selvstændig infrastruktur, siger Lars Chr. Lilleholt til JydskeVestkysten.

Derfor sender regeringen nu et lovforslag, som skal forbedre tredjepartsadgangen til eksisterende og ny infrastruktur, i ekstern høring. Tredjepartsadgang betyder, at et eller flere selskaber får adgang til den infrastruktur, der ejes af andre selskaber. Derved kan eventuelle stordriftsfordele bedre opnås.

Når tredjepartsadgangen overhovedet har nogen betydning, er det blandt andet, fordi de fleste kendte, men ikke udnyttede forekomster af olie og gas i den danske del af Nordsøen ligger meget tæt på eksisterende installationer, og derfor er det forventningen, at flere nu vil byde ind, når indvindingen af nye områder fremover udbydes i licitation.

Nordsøen
Siden 1972 er der i den danske del af Nordsøen udvundet 3,8 milliarder tønder såkaldte olieekvivalenter (en enhed, der omregner udvundet gas til tønder olie, så den samlede produktion kan udtrykkes i én enhed kaldet boe, red.)Det tilbageværende potentiale er beregnet til cirka 3 milliarder tønder boe.

Beregninger viser, at gennemføres investeringer i fornyelse af infrastrukturen og udvikling af marginale projekter, kan indvindingen af olie gas øges til op mod 1,7 milliarder boe - det vil sige op til godt halvdelen af det samlede potentiale.

Størstedelen, som svarer til 90 procent af den potentielle volumen, ligger inden for en afstand af 25 kilometer fra eksisterende infrastruktur. Hvis de små fund kan benytte anlæggene i den eksisterende infrastruktur til at behandle og transportere deres produktion, kan det medvirke til at gøre dem rentable.

Fra 1972-2015 har olie- og gasproduktionen bidraget med 415 milliarder kroner i den danske statskasse.

Kilde: Fremtidens olie- og gassektor i Danmark

Masser af job

Tilbage i marts indgik et bredt flertal i Folketinget bestående af VLAK-regeringen plus Socialdemokratiet, De Radikale og SF den såkaldte Nordsøaftale, der lempede beskatningen af kulbrintevirksomhed for alle selskaber i Nordsøen i et vindue fra 2017-25 for at gøre det mere attraktivt at investere i produktion af olie og gas. Det var den aftale, der sikrede fuld genopbygning af Tyra-feltet.

- Særligt i Esbjerg og hele den syd- og sønderjyske region er der tusindvis af job på spil, og Nordsøaftalen gør selvsagt en kæmpe, kæmpe forskel. Men det handler ikke kun om fastholdelse af arbejdpladser, det drejer sig også om den fortsatte udvikling af nye, ligesom vi nu i en årrække kan sikre os, at Danmark er en nettoeksportør af olie og gas, siger Lars Chr. Lilleholt.

For skrappe regler

I branchen har der i en årrække været rejst kritik af, at de danske olie- og gas-anlæg reguleres strengere end i andre lande omkring Nordsøen - herunder implementering af EU-regler, hviket koster konkurrencekraft. Derfor bliver der nu igangsat en analyse.

- Vi skal selvfølgelig ikke have skrappere regler end andre, og når vi nu har fået dette signal fra branchen, bliver det undersøgt. Hvis kritikken er rigtig, skal vi selvfølgelig kigge på det, siger Lars Christian Lilleholt.

Minister: Masser af arbejdspladser på Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce