Millionstøtte til bæredygtigt svampebatteri

En suppe af gener fra svampe overført til gærceller er den simple forklaring på et væskefyldt batteri, som kan gøre dansk vind- og solenergi endnu mere bæredygtig. Forskerne her, til venstre Jens Laurids Sørensen og Jens Muff, fra Aalborg Universitet Esbjerg, står bag batteriet, der kan bringe Danmark endnu mere i front i kampen for miljørigtig energiproduktion. Foto: Aalborg Universitet Esbjerg

Millionstøtte til bæredygtigt svampebatteri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøvenlig energi vil blive endnu renere med Esbjergforskeres epokegørende biologiske batteri. Overskudsstrøm fra sol- og vindenergi vil kunne lagres i batteriet, der er bæredygtigt og kan bortskaffes uden miljøproblemer, når det er "brændt ud".

Esbjerg: Svampebatteriet fra Esbjerg vokser og vokser. Nu har forskerne bag det epokegørende batteri fået en bevilling på 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle batteriet og hele konceptet yderligere.

Med det store beløb kan hele syv ekstra forskere tilknyttes projektet. Målet er at udvikle et stort biologisk batteri baseret på stoffer fra svampe, som kan oplagre strøm fra vindmøller og solcelleanlæg og afgive strømmen senere til elnettet. Og når stofferne i svampebatteriet er "brugt op", kan væsken i batteriet ledes gennem rensningsanlæg til havet, og det faste biologiske stof kan brændes af. Alt sammen uden miljøproblemer.

- Det nye batteri bliver noget større end det, vi har udviklet i den første fase. Og nu kan vi koble nogle meget anerkendte forskere fra DTU på blandt andet den elektriske del af projektet, og endnu flere folk fra universitetet i Aalborg, fortæller Jens Laurids Sørensen, lektor ved Aalborg Universitet Esbjerg.

KONKURRENTER
Andre forskere og firmaer arbejder på at finde nye stoffer til brug i store batterier, der kan oplagre store energimængder. Men disse forskere bruger restprodukter fra oliefremstilling, så den miljømæssige gevinst er begrænset.Andre forsøger at udvikle og forbedre batterier til oplagring af strøm fra sol- og vindenergi, men disse batterier rummer de giftige metaller vanadium og lithium. Begge er miljøskadelige og dyre at bortskaffe, når batterierne er udtjente.

Bæredygtigt batteri

DTU-forskerne skal udvikle metoder til at udvinde de specielle stoffer fra svampene, som gør det muligt at oplagre og afgive strømmen fra det biologiske batteri.

Og det skal kunne gøres på en billig og bæredygtig måde, for at batteriet i fremtiden kan blive til virkelighed.

En gruppe i Aalborg skal kortlægge svampenes dna og finde de optimale kemiske stoffer fra svampene og derved kortlægge hvilke svampe, der kan bruges. Målet er at overføre generne fra svampene til gærceller, da gærceller rimeligt ukompliceret kan formere sig og skabe det biologiske grundmateriale til batteriet, fastslår Jens Laurids Sørensen, der arbejder tæt sammen med sin kollega Jens Muff om projektet.

Syv forskere ansættes

Med Novo-pengene vil der blive ansat syv ph.d'er og post doc-forskere på projektet: To i Esbjerg, to på DTU og tre i Aalborg. De har tre år til at få et fungerende biologisk svampebatteri tilsluttet til Aalborg Universitet Esbjergs solcelleanlæg.

- Om tre år håber vi at stå med et stort fint setup, så vi kan invitere de store firmaer, Vestas og Siemens, til at se solcelleanlægget koblet op på vores batteri, siger Jens Laurids Sørensen, der fortsætter:

- Vi skal vise, at vores batteri har en berettigelse.

Vigtig forskning

Det er anden gang, forskerne på Aalborg Universitet Esbjerg har fået millionstøtte til svampebatteriet. Videnskabelige eksperter har med støtten fra Novo Nordisk Fonden cementeret, at der er tale om interessant og supervigtig forskning. Omkring 70 søger årligt fonden om støtte, to-tre projekter får penge i den benhård konkurrence.

Med Novo-støtten har forskerne også fået endnu en byggesten i kampen for at skaffe penge til at afdække alle elementer i batteriet.

- Vi er i gang med at søge endnu flere penge fra andre fonde. Og Novostøtten er et meget stærkt argument til dette, siger de to forskere.

Målet er et batteri i stor skala, som kan demonstrere batteriets værd på produktionsniveau, når det er sammenkoblet med en husstandsvindmølle.

40 liter til 15 millioner

Batteriet, der udvikles for Novo-pengene, består af to 20 liters tanke, der skal kunne opsamle strømmen fra én times maksimal strømproduktion fra universitets solcelleanlæg. Og så skal batteriet kunne afgive strømmen igen, når der er overskyet eller om natten.

Dette batteri vil efter planen stå i en professionel udformning og "indpakning", så forskere og erhvervspartnere fra Siemens, Vestas og andre interesserede kan besøge universitetet og se et fuldt fungerede anlæg i drift.

- De 15 millioner kroner betyder, at vi kan komme frem til en konklusion: Kan batteriet bruges eller ej, siger Jens Laurids Sørensen.

Millionstøtte til bæredygtigt svampebatteri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce