Kronborg vil hjælpe presset landbrugsskole

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg, besøgte onsdag Kjærgård Landbrugsskole, og han lover, at han er klar til at fremføre de problemstillinger på Christiansborg, som gør at vilkårene for landbrugsskolen ved Hunderup er ganske vanskelige. Privatfoto.

Kronborg vil hjælpe presset landbrugsskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem, Anders Kronborg, som er valgt som formand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg og som sit partis landbrugsordfører besøgte onsdag Kjærgård Landbrugsskole. Og han er klar til at tale skolens sag på Christiansborg.

HUNDERUP: Kjærgård Landbrugsskole er presset både, når det handler om skolens økonomi, om elevtal, og så bliver skolen også forfordelt i forhold til de beløb skolen får i statslige tilskud - de såkaldte taxameter-tilskud sammenlignet med andre erhvervsskoler.

Det er nogle af de hårde realiteter folketingsmedlem Anders Kronborg, (S), blev præsenteret for, da han onsdag ved middagstid mødte både ledere, lærere og elever, da han besøgte landbrugsskolen.

- I Sydvestjylland og i Esbjerg Kommune er landbruget et vigtigt erhverv, og derfor er det af afgørende betydning, at vi har en velfungerende landbrugsskole i vores område. Jeg har ved selvsyn fået et godt indblik i de forhold skolen har, og jeg kan både se en velfungerende skole, men også en skole, som økonomisk er presset. Nu har jeg så aftalt med skolens forstander, at jeg får de eksakte tal, og så er jeg klar til at tage dem med til Christiansborg. Jeg kan ikke udstede nogle løfter, men jeg er klar til at tale skolens sag over for mine kolleger i Folketinget, siger Anders Kronborg.

38 nye elever
På det nye elevhold, som netop er startet på Kjærgård Landbrugsskole går der 38 elever, fordelt over tre klasser på tre forskellige uddannelsesretninger. Det er det samme antal elever, som startede for to år siden, men en fremgang fra sidste år, hvor der kun startede 25 nye elever. Men siden 2008 er antallet af elever, som påbegyndte landbrugsuddannelsen på Kjærgård Landbrugsskole halveret, så det samlede billede er desværre en klar tilbagegang i søgningen til landbrugsuddannelsen, konstaterer Kaj Abrahamsen.

Til det yderste

I følge Kjærgård Landbrugsskoles forstander, Kaj Abrahamsen, har Kjærgård Landbrugsskole over den seneste ti års periode fået næsten 20 millioner kroner mindre i statslige tilskud end en tilsvarende erhvervsskole. Derfor er skolens økonomi presset til det yderste.

Det såkaldte omprioriteringsbidrag med to procent i årlige besparelser - som nu er sat i bero - betyder, at skolen siden 2014 har fået 800.000 kroner mindre i statslige tilskud.

En landbrugsskole får 22.183 kroner pr. årselev, som bor på skolen, mens andre erhvervsskoler får 40.700 kroner pr. elev, som bor på skolen, ligesom Kjærgård Landbrugsskole går glip af én million kroner i årligt tilskud til små erhvervsskoler i udkantskommuner, fordi Esbjerg Kommune i denne her sammenhæng ikke betragtes som en udkantskommune.

- Det er alt sammen faktorer, som gør at det er meget svært at få økonomien til at hænge sammen. Andre landbrugsskoler overlever ved at frasælge jord. Det har vi ikke mulighed for med det store landbrug vi driver. Men det er også de faktorer, som gør at vi nu råber politikerne op, og det er baggrunden for, at Anders Kronborg var på besøg hos os i dag, siger forstander på Kjærgård, Kaj Abrahamsen.

Kronborg vil hjælpe presset landbrugsskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce