Jacob A. Riis museets introfilm har far og søn i hovedrollerne

Der er lavet optagelser til en kortfilm, der skal vises på museet samt til en længere filmbiografi, der bliver vist i DR i begyndelsen af det nye år. Foto: André Thorup

Jacob A. Riis museets introfilm har far og søn i hovedrollerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når det nye museum om den store danske fotodokumentarist åbner sidst på måneden, kan gæsterne to gange i timen se film om den berømte ripenser. Tomas Villum Jensen og hans søn Villum Jensen, spiller Riis som purung og voksen.

Ribe: Der bliver i øjeblikket lagt sidste hånd på filmen til det nye Jacob A. Riis Museum i Ribe. Far og søn, Tomas Villum Jensen og 14-årige Villum Jensen, spiller Riis som purung og voksen.

Mens Jacob A. Riis den dag i dag huskes og hædres i USA, er Riis mere eller mindre gået i glemmebogen herhjemme.

Indtil videre i hvert fald.For Sydvestjyske Museers Jacob A. Riis Museum i Riis' fødeby åbner sidst i juni og skal forny danskernes kendskab til hans afgørende betydning for sociale reformer i USA - og fortælle Ribes turister historien om hans turbulente privatliv og indædte kamp for at forbedre levevilkårene for New Yorks immigrantbefolkning i de trøstesløse lejekaserner.

Kontakt i fotobutikken

Og så er der en spøjs detalje fra Tomas Villum Jensen om dengang, han første gang blev kontaktet om rollens som den store fotodokumentarist af Saxofilms medejer Klaus Birch og instruktør Teddy Bruslund. - For da jeg blev ringet op, stod jeg i en fotobutik på Nørrebro i København, hvor jeg kiggede på et filter. Det er da et tilfælde, konstaterer Tomas Villum Jensen i en pressemeddelelser fra Sydvestjyske Museer.

Længere film på DR

Jacob A. Riis solgte tusinder og atter tusinder af eksemplarer af sin bog fra 1890, How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York. Den regnes for en af de mest betydningsfulde, samfundsforandrende bøger i USA og bliver løbende genudgivet. Hans billeder fra slummen med dens horrible leveforhold vakte sensation og var sammen med hans hårdtslående journalistik var med til at sætte gang i sociale reformer i New York.

Museumsfilmen får en længde på 22 minutter plus rulletekster. Den skal vises to gange i timen i museets biograf - klokken hel og halv - og der er også lavet optagelser til en længere filmbiografi, der bliver vist i DR i begyndelsen af det nye år.

Jacob A. Riis museets introfilm har far og søn i hovedrollerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce