Ghettoplan: Splinterny børnehave på Stengårdsvej risikerer at blive skrottet

Her leges der i Bydelens Børnehus, som er indrettet med blide, lyse farver, buede vægge og lyddæmpende troltex i loftet. Foto: Chresten Bergh

Ghettoplan: Splinterny børnehave på Stengårdsvej risikerer at blive skrottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis kravet om, at kun 30 procent af børnene må komme fra udsatte boligområder fastholdes, står det nybyggede prestigeprojekt Bydelens Børnehus til at lukke igen. Kommunen håber, ministeren får øjnene op for plusserne på Stengårdsvej.

ESBJRG: Bliver regeringens ghettoplan endeligt vedtaget, som den ser ud nu, må der i daginstitutioner max være 30 procent børn med adresse i et udsat boligområde. For Stengårdsvej giver det et simpelt regnestykke: Så skal 70 procent af de nuværende børn rykkes ud.

Det vil betyde, at den helt nybyggede og topmoderne daginstitution, Bydelens Børnehus, som ligger i bydelshuset Krydset på Stengårdsvej, mister sit eksistensgrundlag og kan blive en af de daginstitutioner, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) ikke vil afvise må lukkes for at realisere ghettoplanen.

Et scenario, der vækker stor forundring og modstand i Esbjerg Kommune:

- Går det her hen og bliver til noget, er det enormt drastisk, at kun 30 procent af dem, der bor på Stengårdsvej, må optages i institutionen. Så vil vi stå over for en større kapacitetsudfordring, for de børn skal jo være et sted, og så må vi bygge noget nyt et andet sted. Længere er den ikke. Men det ville jo være grotesk, når nu vi lige har bygget sådan en spritnyt, flot og specieldesignet vuggestue og børnehave, siger dagtilbudschef Anne Merethe Løvmose.

Vi erkender, at der er ting, vi ikke er lykkedes godt nok med, og de problemer skal vi selvfølgelig arbejde på at løse. Men der er så mange gode ting i gang derude, og det håber jeg ikke vi får ødelagt i kampen med at komme af med ghettoerne.
Lise Willer

Kun åben for ressource-børn

Også direktør for Social og Arbejdsmarked, Lise Willer, er ærgerlig over planen:

- Når man ude på Stengårdsvej lige har lavet en rigtig flot bygning, Krydset, med mange flotte institutioner i, er det så meningen, at den her gode intention skal ødelægges? Det kan ikke være rigtigt, siger hun.

Bydelshuset Krydset, som Bydelens Børnehus ligger i, blev officielt åbnet 20. februar i år. Et moderne byggeri, som samler funktioner som SSP og Forebyggelse, Bydelsprojekt 3i1, lokalpolitiet og flere andre lokale aktører. Daginstitutionen er en sammenlægning af de tidligere daginstitutioner Ringgaarden og Tusindfryd, og den nybyggede daginstitution har kapacitet til 52 vuggestuebørn og 96 børnehavebørn.

90 procent af børnene er etnisk udenlandske børn og i sagens natur primært børn, som bor på Stengårdsvej.

Realiseres ghettoplanen, må kun en tredjedel af daginstitutionens børn komme fra Stengårdsvej, fordi området er kategoriseret som hård ghetto. Så to tredjedele af børnene vil skulle flyttes til daginstitutioner andre steder i Esbjerg, og samtidig må der ikke anvises børn til Bydelens Børnehus. Der kan altså kun indskrives nye børn, hvor familierne selv opsøger Bydelens Børnehus, og det skal vel at mærke være forældre fra et ikke udsat område.

Håber på dispensation

- Men vi har jo netop bygget det her hus, så det er skræddersyet til at passe ind i Stengårdsvej og dens beboersammensætning. Jeg håber virkelig, der vil blive givet dispensation fra loven til os her i Esbjerg, siger Anne Merethe Løvmose.

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken børne- og socialministeren eller transport-, bygnings- og boligministeren. Sidstnævnte svarer dog i en mail:

- Vi skal ghettoerne til livs inden 2030, og det skal selvfølgelig tages alvorligt i kommunerne. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Esbjerg Kommune vil leve op til de forpligtigelser, de får i forhold til at nå målet om, at Danmark skal være fri for ghettoer i 2030, siger Ole Birk Olesen (LA).

Ghettoplan: Splinterny børnehave på Stengårdsvej risikerer at blive skrottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce