Frygtet sygdom i Esbjergs største boligejendom udløste storalarm

En konkret mistanke om, at en beboer var blevet smittet med den frygtede bakterie Legionella (Legionærsyge, red.) i ejendommen på Mølleparkvej 3, fik alarmklokkerne til at bimle hen over weekenden. Foto: Ken Mathiesen.

Frygtet sygdom i Esbjergs største boligejendom udløste storalarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mistanke om den farlige Legionella-bakterie i ejendommens vand fik ejer til hurtigt at tage affære efter henvendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Esbjerg: En alarmerende henvendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, den tidligere embedslægeinstitution, satte i weekenden både beboere, VVS-folk og ejerne af en af Esbjergs største og højeste beboelsesejendomme på den anden ende.

Ifølge avisens oplysninger var der opstået en konkret mistanke om, at en beboer var blevet smittet med den frygtede bakterie Legionella (Legionærsyge, red.) i ejendommen på Mølleparkvej 3, og allerede fredag formiddag tog ejendommens ejer, Thylander Gruppen, affære.

Legionærsyge er en lungebetændelse, som bryder ud ved en infektion med Legionella. Bakterien lever i ferskvand og kan komme ind i kroppen, når man indånder vanddampe i for eksempel brusebadet eller i svømmehallen. Det er i gennemsnit hver tiende, som bliver ramt af legionærsyge, der dør af smitten.

Hvordan smittes man
  • Udbrud sker som regel fra industrielle VVS-anlæg, hvor ferskvand henstår ved bakteriens væksttemperatur (fra fem til cirka 50 grader celcius). Smitte kan dernæst ske når bakterieholdigt vand anvendes til brusebadning, i aircondition anlæg eller i vandforstøvere i supermarkeder; når vanddampen indåndes vil bakterierne kunne slå sig ned i lungerne. Smitte fra person til person forekommer ikke.
  • Faktorer, som øger risikoen for at inhalation af bakterierne udvikler sig til Legionærsygdom, er immunsvækkelse på grund af anden sygdom, rygning, kronisk lungesygdom og høj alder. Ældre og kronisk syge er således i størst risiko for at udvikle sygdom.
  • Som regel har patienten høj feber, brystsmerter og gulligt opspyt ved hoste, men der er ikke symptomer fra næse eller hals. Nogle kan opleve influenza-lignende symptomer og gener fra mavetarmkanalen (diarré). Ved fuldt udviklet lungebetændelse er det ret almindeligt, at patienten bliver konfus. Kilde: Sundhed.dk
Advarsels-skrivelsen, der blev sat op i beboelsesejendommen, og hvori der blev advaret mod badning samt at drikke vandet. Foto: Ken Mathiesen.
Advarsels-skrivelsen, der blev sat op i beboelsesejendommen, og hvori der blev advaret mod badning samt at drikke vandet. Foto: Ken Mathiesen.

- Det er klart, at når vi får sådan en besked på embedslægen, så tager vi alle de nødvendige forholdsregler, selvom vi ikke kan vide, om smitten er sker i vores ejendom, fortæller Lars Coops-Pedersen, ekstern ejendomsinspektør, Thylander Gruppen.

I løbet af cirka tre kvarter lykkedes det Mai Aarhus, indehaver af det lokale VVS-firma Finn Hansen i Tarp, at samle fire medarbejdere og forfattet en advarsels-skrivelse, som blev delt rundt til samtlige cirka 120 lejligheder i ejendommen. Samtidig blev der pillet ved ventiler i kælderen, og temperaturen på ejendommens brugsvand blev hævet til 70 grader, og i alle de lejligheder, det lykkedes at komme ind i, blev der tændt for rindende vand i 15 minutter.

- Omkring klokken 16 havde vi igen normal drift, men hele weekenden har vi modtaget henvendelser fra bekymrede beboere, fortæller Mai Aarhus, der vurderer, at smittefaren nu er elimineret.

Samme vurdering har Lars Coops-Pedersen:

- Vi har fulgt den vejledning, som vi har fået udstukket, og dermed skulle problemet være løst. Samme besked har vi fået fra det rådgivende ingeniørfirma, som vi har rådført os med. Så vi er 99,9 procent sikker på, at det er væk, siger ejendomsinspektøren.

Han oplyser videre, at han nu har bedt om, at få indkørt en rutine, hvor ejendommens brugsvand jævnligt køres op til omkring 70 grader, hvor Legionella-bakterien ikke kan overleve.

Frygtet sygdom i Esbjergs største boligejendom udløste storalarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce