Fanøs borgmester: Jeg vil ikke gamble

I Fanø Kommune arbejder man i øjeblikket på at lave en tilføjelse til taxalovgivningen, så øens telebus må køre fra dør til dør og ikke blot mellem busstop. Samtidig vil man søge dispensation fra lovgivningen, så bussen hurtigere kan blive mere fleksibel for øens borgere og gæster. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Fanøs borgmester: Jeg vil ikke gamble

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden den 8. oktober har der ikke været taxa på Fanø. Borgerne raser, men borgmesteren ser det ikke som en løsning at få en "gammeldags taxaordning" tilbage på øen.

Fanø: Torsdag modtog borgmester Sofie Valbjørn (Alt) en pressemeddelelse fra en gruppe borgere og erhvervsdrivende på Fanø. Heri blev der forklaret, hvilke konsekvenser den nu ikkeeksisterende taxaordning ville få for øens borgere set med afsendernes øjne. Målet med pressemeddelelsen var at få kommunens politikere til at lave en samlet udbudspakke med både visiteret kørsel, telebus og taxa.

Borgmesteren står dog stadig fast på sin holdning om, at en taxaordning i klassisk forstand ikke er en løsning for Fanø Kommune:

- Jeg vil rigtig gerne være med til at tænke kreativt og finde de rigtige løsninger. Men jeg mener virkelig, det ikke er realistisk, at Fanø Kommune kan bidrage med over en million kroner om året til en taxaordning. Hvor skal vi tage de penge fra?

Ifølge borgmesteren er der kun ganske få steder i kommunen, hvor der kan skrues på beløbene, og det er steder som lærerstillinger og vedligeholdelse af veje.

Fanøs nye telebusordning
Hvad kan man?1. Man kan køre med bus eller telebus kl. 06.30-23.00 alle hverdage.

2. Man kan bestille telebussen kl. 07.45-15.00 samt kl. 19.00-23.00 på hverdage samt 19.00-23.00 i weekender og på helligdage. Telebussen skal bestilles to timer i forvejen.

3. Man kan blive transporteret mellem de faste busstoppesteder på Fanø

Hvad kan man ikke?

1. Man kan ikke bestille kørsel med kort varsel og forvente, at man hurtigt kan blive transporteret.

2. Man kan ikke blive kørt rundt på Fanø efter kl. 23.00, med mindre man kender nogen, der har en bil.

3. Man kan ikke bestille et fast tidspunkt, hvor man bliver kørt af telebussen.

Lovændring og dispensation

I Fanø Kommune arbejder man på fuldt tryk for at finde en holdbar løsning. På mandagens møde i Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget blev det således foreslået at udfordre den gældende taxalovgivning eller søge dispensation fra den, så man på Fanø kan køre med telebussen fra dør til dør og ikke blot mellem de eksisterende busstoppesteder.

- Forvaltningen er allerede i gang med at undersøge det. Taxaloven skal revideres til januar, hvor vi vil lægge op til at justere lovgivningen til fordel for ø-kommunerne, så telebussen må køre uden for den faste rute, siger Sofie Valbjørn.

Hun forklarer videre, at der i den tidligere taxalovgivning var en såkaldt ø-paragraf, som ikke er ført videre til den nye. Udover at justere lovgivningen forsøger kommunen samtidig at søge dispensation fra den, så løsningen kan findes hurtigere. Indtil videre er der udvist stor forståelse for problemet, så borgmesteren er optimistisk i forhold til at komme i mål.

Ikke lyst til at gamble

I forhold til forslaget om at samle alt i et udbud er hun dog ikke lige så optimistisk. Hun forklarer, at samarbejdet med Esbjerg Taxa fungerer godt, og at de også har tilbudt at køre taxa ved siden af den visiterede kørsel og telebussen mod en garantipris på 350 kroner i timen. Det er her, borgmesteren synes, det bliver for dyrt, når det holdes oppe imod de behov, man hos kommunen har set på øen.

- Hvis vi brød aftalen med Esbjerg Taxa, kunne vi ikke forvente, at en vognmand ville tilbyde at køre taxaen gratis ved siden af den visiterede kørsel og telebusen. Jeg har ikke lyst til at gamble og sætte det hele i udbud i håb om, at vi kan få et billigere tilbud end Esbjerg Taxa. Vi risikerer, at ingen byder på det - heller ikke Esbjerg Taxa, siger hun og fortæller, at kommunen tidligere har haft udbudet samlet, hvor ingen bød ind.

Fanøs borgmester: Jeg vil ikke gamble

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce