Fanø Pride vender tilbage

Til Fanø Pride sidste år var der mellem 1.000-1.500 mennesker. Foto: André Thorup

Fanø Pride vender tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang nogensinde blev der afholdt en pride-parade på Fanø sidste år. I år gentages succesen på samme tid og sted torsdag den 11. juli klokken 18.00. Her vil der være taler og et regnbuefarvede optog, der marcherer fra færgelejet - ned igennem Nordby Hovedgade - med endestation på Realen.

Fanø: Mens Bornholm gennem mange år er blevet kaldt for solskinsøen, kan Fanø igen i år med rette kalde sig for regnbueøen. Det kan de torsdag den 11. juli, hvor Fanø Pride for andet år i træk løber af stablen og turnerer gennem Nordby i regnbuens farver med budskabet om fred, mangfoldighed og respekt for verdens minoriteter af alle slags.

Igen i år er det Realen i skikkelse af kreativ direktør Jeanett Exner, der står bag Fanø Pride-paraden. Og hun glæder sig til, at Fanø endnu gang skal fejre mangfoldigheden.

- Sidste år blev jo en kæmpe succes. Det var ganske overvældende, at så mange mødte op. Jeg synes også, det er vigtigt, at Pride-parader ikke kun er noget, der hører til i storbyerne. Det er vigtigt, også for de mindre samfund, at markere, ja måske endnu vigtigere, for os at hylde mangfoldighed, fordi storbyerne i forvejen er vant til at rumme mange forskellige slags mennesker. Derfor er det vigtigt, at vi på Fanø viser, at vi sætter pris på mangfoldigheden, siger Jeanett Exner.

Fakta
Fanø Pride 2019
  • Fanø Pride starter mandag den 11. juli klokken 18.00 ved færgelejet i Nordby
  • Derfra fortsætter optoget ned igennem Hovedgaden i Nordby og slutter på Realen.
  • Ruten er 1 kilometer lang, og den tager cirka tre kvarter at gå
  • Pride er et internationalt fænomen, hvor menneskerettigheder og minoriteters krav på rettigheder og ligestilling bliver markeret
  • Oprindeligt stammer Pride fra USA med Annual Reminders-demonstrationerne, der startede den 4. juli 1965 i Philadelphia
  • Her begyndte aktivister fra LGBT-miljøet i USA at gøre opmærksom på de seksuelle minoriteters manglende borgerrettigheder
  • Pride-demonstartionerne slår for alvor igennem den 28. juni 1970, hvor årsdagen for Stonewall-optøjerne markeres i både Los Angeles, New York og Chicago
  • Stonewall-optøjerne er navnet på en begivenhed i 1969, hvor homoseksuelle i USA demonstrerede mod regeringens undertrykkelse af homo -og transseksuelle
  • Den første Pride-demonstration i Danmark fandt sted i København i 1996 - Copenhagen Pride

- Vi vil fejre kærligheden

Selv kalder Jeanett Exner sig for en 'regnbuemor', idet hun selv har en datter, der er lesbisk. Det var også en personlig oplevelse, der fik hende til at tage initiativet til en Pride-parade på Fanø. Det skete med afsæt i, at en ven af hendes familie blev slået med en knytnæve i ansigtet i et tog på vej til et familiebesøg - alene af den grund, at han kyssede sin mandlige kæreste. Episoden chokerede Jeanett Exner.

- At sådan noget kan ske, chokerede os. Det blev vi nødt til at gøre noget ved, fastslår hun og fortsætter:

- Vi skal møde vores næste med åbenhed og nysgerrighed, og det er kærligheden, vi vil fejre den 11. juli. Jeg er ikke så optaget af, at vi skal hylde en bestemt seksualitet, men at vi skal vise og hylde mangfoldigheden.

Talerne lader vente på sig

Betragter man det politiske spektrum i Danmark, træder Alternativet frem som et af de partier med størst fokus på seksuelle minoriteters rettigheder. Derfor passede det som fod i hose, at det var Fanøs, og Alternativets eneste borgmester, Sofie Valbjørn (Alt.), der, iført grøn kjole og regnbuefarver på kinderne, holdt åbningstalen ved Fanøs første Pride-arrangement sidste år.

Hvem der skal holde åbningstalen i år, og hvem de øvrige talere bliver, vil Jeanett Exner ikke røbe endnu.

- Det er ikke helt på plads, så det kan jeg ikke sige endnu. I næste uge melder vi det ud, og jeg forventer, at der kommer to-tre talere til paraden, siger Jeanett Exner.

Fanø Pride vender tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce