Esbjergs asatroende påkaldte Odin og Sol

Stemningsfuldt var det, da en flok asetroende sendte tanker mod Valhal og takkede deres guder. Efter at have drukket af hornet, gik en talestav med et hjortekranie forenden rundt i cirklen, og man kunne sige nogle ord, hvis man havde lyst. En valgte at sige et kvad, som gav ham styrke i hverdagen. Til sidst kunne man få velsignet sine amuletter. Se flere billeder på jv.dk. Foto: André Thorup

Esbjergs asatroende påkaldte Odin og Sol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der blev ofret gode øl og takket for både uddannelser og for en ny kæreste, da Blótgruppen Sol fejrede vintersolhvervet omkring et bål ved Paradissøerne. Medlemmerne bekender sig til asatroen, så det var de nordiske guder, de henvendte sig til.

ESBJERG: Koldt og vådt var det, hvis man bevægede sig ind på stierne omkring Paradissøerne ved Darumvej fredag ved 17-tiden. Men var man stædig nok og gik langt rundt om søen, lyste et lille bål op i en åben træhytte.

Nærmest symbolsk, faktisk. For her fejrede Esbjergs asatroende medlemmer af Blótgruppen Sol, at det var vintersolhverv, og at dagene nu bliver længere. Det gør de med et såkaldt blót. Et ritual, hvor de nordiske guder påkaldes, og der ofres til dem, og denne aften med særlig fokus på gudinden Sol. Lysets gudinde.

- Nu må I gerne sætte jeres telefoner på lydløs. Ellers bliver de ofret! siger Jean Lauridsen med et smil, da ceremonien skal til at gå i gang, og de fremmødte begynder at stille sig i en cirkel om bålet.

Jean Lauridsen leder aftenens blót og han er en af hovedkræfterne i Blótgruppen Sol, som blev grundlagt for bare et års tid siden i Esbjerg. Indtil da var en flok asatroende valfartet til Sjælland for at dyrke deres tro derovre, men så dannede de til sidst deres egen gruppe. En åben en, hvor alle kan komme ind og blive medlem, hvorimod andre blótgrupper er lukkede fællesskaber, hvor det er nødvendigt at kende nogen for at blive indlemmet.

- Oooooodin! Kom og vær med til vores blót! gjalder Jean Lauridsens stemme højt og bydende ud i skoven.

Han har vendt ryggen til de andre i cirklen. Lidt efter kalder tre andre på samme måde ud mod de tre andre verdenshjørner. De påkalder Frigg, Frej og Njord. Ceremonien er i gang.

Især øl blev ofret på bålet til guderne. Foto: André Thorup
Især øl blev ofret på bålet til guderne. Foto: André Thorup

Kræftsyg mor

Af aftenens 13 fremmødte er kun to kvinder. Resten er mænd fra omkring 20 år og opefter. Højtideligt står de med hinanden i hænderne i cirklen. Når én siger "Hil Odin!" eller "Hil Hejmdal!" eller en anden gud, svarer de andre med et højt "Hil!"

Et kæmpestort drikkehorn går rundt. Der drikkes for at ære guderne, man hylder lyset. Herefter følger den frie guderunde, hvor man kan påkalde sig en gud og lave et personligt offer. Det vælger en ung mand at gøre, da det bliver hans tur.

- Jeg vil give en gave til gudinden Eir. Sidste gang vi stod her, hvad jeg lidt bøvl med min mor. Hun havde ret kraftig kræft, hvis man kan sige sådan. Nu, efter 35 strålebehandlinger, er hun blevet helbredt. Selv har jeg kæmpet med den skizofrenidiagnose, jeg har, og jeg har arbejdet med mig selv og med min livsstil og er nu blevet helt medicinfri, siger han og kaster en genstand ind på bålet, som skal symbolisere de piller, han ikke længere tager.

En anden takker guderne for, at det er gået ham godt på den uddannelse, han bevægede sig ind på:

- Jeg kan kalde mig fiskeskipper af tredje grad og kystskipper nu. Og det vil jeg godt takke guderne for. Hil Odin! Tak for din visdom! siger han og ofrer en god øl, som han hælder i en cirkel rundt om bålet.

49-årige Birk Sønderup Dixen vælger at tale til kærlighedens gudinde, Freja:

- Jeg er gået hen og har fået en kæreste inde på livet. Og jeg håber, det skal holde et godt stykke tid. Så jeg vil gerne hylde Freja. Hil Freja! råber han.

- Hil! runger stemmerne i skoven.

Så højt og fuld af kærlighed og hengivenhed, at de ikke kan undgå at høre det deroppe. Guderne.

Man holder i hånden, når man står i cirklen, og det hele starter med, at fire af deltagerne - som står i hvert verdenshjørne - hilser på hinanden. Foto: André Thorup
Man holder i hånden, når man står i cirklen, og det hele starter med, at fire af deltagerne - som står i hvert verdenshjørne - hilser på hinanden. Foto: André Thorup
Alle drikker af det samme horn, der går rundt. André Thorup
Alle drikker af det samme horn, der går rundt. André Thorup

Esbjergs asatroende påkaldte Odin og Sol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce