Esbjerg mangler frivillige førstehjælpere

Kristian Bakkesgaard er frivillig i Danmark Redder Liv. Det betyder, at han er en af de første til at rykke ud, hvis en esbjergenser falder om med hjertestop. Foto: Chresten Bergh

Esbjerg mangler frivillige førstehjælpere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2018 har borgere i Esbjerg Kommune været så heldige at have ekstra hjertereddere i form af 184 frivillige borgere, der rykker ud til akutte hjertestop. Dansk Folkehjælp, der står bag projektet Danmark Redder Liv, kalder det en succes, men de mangler stadig frivillige.

Esbjerg: I godt og vel et år har borgere i Esbjerg Kommune været en lille smule tryggere. Dansk Folkehjælp lancerede nemlig Danmark Redder Liv i samarbejde med Region Syddanmark, Region Sjælland og FirstAid. Her har de uddannet frivillige borgere til at yde førstehjælp, så de kan rykke ud og assistere, når ulykken er sket. En ordning, der kan gøre en forskel for de af kommunens borgere, der får brug for hjælp, hvis hjertet pludseligt skulle stoppe med at slå.

- Det er afgørende, at der ydes livreddende førstehjælp inden for de første seks minutter efter et hjertestop. Og risikoen for at få mén og uoprettelige skader stiger med ti procent for hvert minut herefter, fortæller Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Bor man i Esbjerg by er responstiden for en ambulance, ifølge Region Syddanmark, i gennemsnittet 6,7 minutter om at nå ud på et alarmopkald. Men det kan ske, at responstiden af forskellige årsager, bliver længere, og det er så her de frivillige i Danmark Redder Liv kommer til nytte.

- Når de frivillige bliver kaldt ud, kan de være hos patienten på ganske kort tid. I områder, hvor ambulance og lægebil ikke har så god responstid kan det være livsreddende, fortæller Klaus Nørlem.

- Region Syddanmark har været gode til at holde responstiden nede, men der er intet der tyder på, at den falder yderligere, og vi kan med flere frivillige hænder gøre Esbjerg til et meget trygt sted at bo, fortæller Klaus Nørlem.

Ifølge Klaus Nørlem mangler der 66 frivillige før de er helt tilfredse hos Danmark Redder Liv.

- Esbjerg har virkelig gjort det godt, men vores mål er at komme op på 250 førstehjælpere i kommunen, siger han.

Nogle gange overtager jeg hjertemassagen. Så kan redderen eller lægen sætte i gang med den medicinske behandling, eller også hjælper jeg til med nogle praktiske ting som at gøre båren klar eller hente udstyr.
Kristian Baggesgaard, frivillig førstehjælper i Danmark Redder Liv.
Har du modet, skal du melde dig som frivillig førstehjælper, mener Kristian Baggesgaard Foto: Chresten Bergh
Har du modet, skal du melde dig som frivillig førstehjælper, mener Kristian Baggesgaard Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Kaldt ud til over 20 hjertestop

En af de frivillige i Esbjerg Kommune er Kristian Baggesgaard på 53 år. Han har været med fra starten af projektet og har været kaldt ud på så mange alarmopkald, at han ikke længere har tal på det.

- Jeg tror, det er mellem 25 og 30 stykker. Det er i hvert fald mange gange. Jeg vælger at være en del af Danmark Redder Liv, fordi det føles helt naturligt for mig. Jeg er i forvejen frivillig brandmand og har været det i 33 år, og jeg vil gerne bruge mine kompetencer, fortæller han.

Kristian Baggesgaard har endnu ikke prøvet at ankomme før ambulance eller lægebil, men der er altid noget, han kan hjælpe med, når han kommer ud til patienten.

- Nogle gange overtager jeg hjertemassagen. Så kan redderen eller lægen sætte i gang med den medicinske behandling, eller også hjælper jeg til med nogle praktiske ting som at gøre båren klar eller hente udstyr.

Alle førstehjælpere henter en app ned på deres telefon, som de skal operere ud fra. Her får de informationer om afstand og adresse. Det er også via appen, at alarmcentret ser, hvem der er tættest på patienten. De ni nærmeste får et opkald og har efterfølgende 30 sekunder til at reagere. De tre tætteste bliver sendt ud til patienten.

- Jeg synes helt sikkert, at man skal melde sig til at være frivillig førstehjælper, hvis man har modet til det, siger Kristian Baggesgaard.

Kristian Baggesgaard er blevet kaldt ud til 25-30 hjertestop indenfor det sidste år. Foto: Chresten Bergh
Kristian Baggesgaard er blevet kaldt ud til 25-30 hjertestop indenfor det sidste år. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Esbjerg mangler frivillige førstehjælpere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce