Esbjerg-firmas robot kan tjene kassen på milliardmarked i olieindustrien

Morten Hesselager Pedersen, med ansvar for Tyra Future-projektet hos Total, til venstre, her sammen med Tonny Klein, SubC Parter. I midten ses "crawleren, som spås en stor fremtid. Pressefoto

Esbjerg-firmas robot kan tjene kassen på milliardmarked i olieindustrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Offshorefirmaet SubC Partner har netop vundet en prestigefyldt innovationspris hos det franske olieselskab Total, og robotten, som det hele handler om, har et klart potentiale til at udvikle sig til en gigantisk forretning for Esbjerg-firmaet, lyder vurderingen.

Esbjerg: En robot fra Esbjergvirksomheden SubC Partner spiller en betydelig rolle i forbindelse Totals 21 milliarder kroner dyre genopbygning af Tyra-feltet i Nordsøen, og forleden hædrede det franske olieselskab robotten med en prestigefyldt innovationspris.

Nu er Esbjerg-firmaet spændt på, om robotten går videre til konkurrencens finale, men den vurderes under alle omstændigheder af flere iagttagere til at have et stort potentiale. Robotten kan nemlig spare olieselskaberne for rigtig, rigtig mange penge på et marked, der tælles i milliarder af kroner.

Fakta er lige nu, at SubC Partner er blevet kontaktet af nogle af branchens største aktører samt det danske konsulat i oliestaten Texas, hvor man mener, at robotten har gode muligheder i den amerikanske offshore-olieindustri.

- Der er tale om et marked, hvor der i dag bruges milliarder og atter milliarder af kroner i forbindelse med vedligehold, inspektion og skrotning af konstruktioner. Vi er super stolte af denne hæder, som også giver os mulighed for at komme med på en internationaliseringsbølge, og vi håber at kunne følge med Total rundt i verden, siger Tonny Klein, medejer og administrerende direktør, SubC Partner.

Jacket Crawleren
  • SubC Partner i Esbjerg har udviklet Jacket Crawleren på fire måneder.
  • Total har finansieret udviklingen og har deltaget i hele forløbet.
  • Den første prototype er siden tilpasset, og SubC råder i dag over fire crawlere.
  • Crawleren kan udvikles og skræddersyes til forskellige opgaver.
  • Crawleren udfører primært rengøring af materiale, skæring af stålkonstruktioner, monitorering og diverse målinger via ultralyd i områder, der er risikable, kostbare og svære at arbejde manuelt i.
  • Betjeningen af crawleren kræver et specialiseret team af fem medarbejdere offshore.
Med robot-crawleren kan olieselskaberne spare bunker af penge på det arbejde, som tidligere måtte udføres manuelt. Pressefoto
Med robot-crawleren kan olieselskaberne spare bunker af penge på det arbejde, som tidligere måtte udføres manuelt. Pressefoto

En revolution

Det hele startede med en henvendelse fra Total. De nuværende platforme på Tyra-feltet er sunket seks meter ned mod havoverfladen på 30 år, og dele af arbejdet er hidtil foregået manuelt tæt på havoverfladen i den såkaldte "splash-zone", hvor mennesker grundet sikkerhedshensyn kun må arbejde, når vind og vejr tillader det. Det er sjældent tilfældet på Nordsøen.

Arbejdet, der udover sikkerhedsaspektet også har været dyrt og taget lang tid for Total, fordi mandskabet kun har små vinduer med under en halv meter høje bølger at arbejde i, står derfor meget i venteposition.

Men nu slipper kombinationen af dykkere og mandskab i fuldt sikkerhedsudstyr, der klatrer ned og arbejder hængende i reb, for at skulle udføre det risikofyldte arbejde.

SubC Partners såkaldte "Jacket Crawler" - en fjernstyret robot - revolutionerer ifølge parterne måden, man kan inspicere, rense og fjerne de synkende platformes stålkonstruktioner nær havoverfladen.

- Udover at fjerne marinebelægninger og måle tykkelsen på stålkonstruktionen er crawleren blevet videreudviklet til også at kunne save og fjerne overflødige dele af strukturen nær havoverfladen, fortæller Tonny Klein.

Robotten klarer det hele

Robotten har to kløer til at gribe fat om konstruktionerne, og mens det manuelle arbejde tidligere kun har kunnet udføres i mindre end en halv meter høje bølger, kan den nye robot arbejde i op til 2,5 meter høje bølger, ligesom den kan arbejde både dag og nat.

Det oplyses ikke, hvad det har kostet at udvikle robotten, eller hvor meget den forventes at kunne spare Total, udover at besparelsen forventes at blive "millioner af kroner", som selskabet skriver i pressemeddelelsen.

- Vi var tidligere afhængige af et stort setup, som kostede mange penge i udstyr, mandskab og supportskibe. Samtidigt var vi afhængige af godt vejr, fladt vand og et stort forberedelsesarbejde med mange ressourcer involveret. Robotten klarer det hele nu, siger Morten Hesselager Pedersen fra Total.

Esbjerg-firmas robot kan tjene kassen på milliardmarked i olieindustrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce