Esbjerg-borgmester om linjeføring: Umiddelbart fornuftigt

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har endnu ikke haft lejlighed til detaljeret at studere linjeføringen på Energinets interaktive kort, der blev offentliggjort klokken 9 tirsdag, men mener, at nedgravnings-strækningerne ser "fornuftige" ud. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune.

Esbjerg-borgmester om linjeføring: Umiddelbart fornuftigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Esbjerg Kommunes borgmester er fortsat ærgerlig over, at det ikke er muligt at kabellægge hele højspændingsforbindelsen gennem Sydvestjylland, men anerkender visse hensyn i Energinets forslag til linjeføring.

Esbjerg Kommune: Når det nu ikke var teknisk muligt at få nedgravet den kommende 400 kV-højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro i nord til Endrup og videre til den dansk-tyske grænse, viser Energinets forslag til linjeføring i det mindste et vist hensyn til følsomme naturområder og kulturhistoriske værdier i Esbjerg Kommune. Omkring 10 kilometer ser således ud til at blive gravet ned ved henholdsvis Endrup, Kongeåen og langs Ribe.

Det siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der dog understreger, at byrådet og den kommunale forvaltningen først skal have lejlighed til at studere kortet i detaljer.

- Jeg havde selvfølgelig ligesom alle andre håbet, det var teknisk muligt at kabellægge det hele, men vi fik jo desværre vished for, at det ikke er muligt at kabellægge mere end 26 km af den 170 km lange strækning. Når det så er sagt, så ser det umiddelbart ud til, at Energinet har lyttet til argumenterne om vores følsomme naturområder - i hvert fald ser det ud til, at man foreslår nedgravning ved Endrup, Kongeåen og historiske Ribe med de store kulturværdier, og det er jo fornuftigt nok, siger Frost Rasmussen.

Han lettet over, at forslaget til linjeføring nu endelig er offentliggjort:

- Der er stadig store strækninger, hvor der kommer 35 meter høje og ligeså brede højspændingsmaster og ledninger op, men nu kender vi det konkrete forslag til linjeføring, så vi og alle borgere kan reagere kvalificeret i den kommende proces.

Viking Link og Vestkystforbindelsen
Viking Link til England vil bestå af et 75 kilometer landkabel i Danmark, 630 kilometer søkabel i Nordsøen og 65 kilometer landkabel i Storbritannien. Viking Link skal sættes i drift 2023. Forbindelsen etableres i samarbejde britiske National Grid.

Grundlaget for Viking Link er opførelsen af Vestkystforbindelsen: En 400 kV-luftledning med to ledningssystemer fra den dansk-tyske grænse til station Endrup, og en kombineret 400/150 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund vest for Holstebro. Ledningsanlægget har en samlet længde på 170 kilometer.

Vestkystforbindelsen medfører 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå højspændingsledningerne skal trækkes. Opførelsen kommer til at udløse erstatninger og mulige købstilbud til de berørte ejendomme langs ruten.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, vil modtage et tilbud om, at Energinet køber ejendommen. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år fra idriftsættelsen af anlægget til at beslutte sig for at sælge til Energinet eller modtage erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Esbjerg-borgmester om linjeføring: Umiddelbart fornuftigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce