Endelig: Årelang strid om botilbud med psykisk syge misbrugere løst

Der har været rigtig mange adresser i spil til beboerne fra botilbuddet i Sjællandsgade. Nu ser det ud til, at en bred vifte af partier er enige. Kort: Esbjerg Kommune.

Endelig: Årelang strid om botilbud med psykisk syge misbrugere løst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i Social & Arbejdsmarkedsudvalget har valgt at pege på en del af campusområdet som nyt hjemsted for psykiske syge misbrugere fra Botilbuddet Sjællandsgade.

Esbjerg Kommune: Den omdiskuterede, årelange sag om en mulig flytning af botilbuddet Sjællandsgade-Nygårdsvej, der huser 12 beboere med dobbeltdiagnose i form af misbrug og psykisk lidelse og er placeret i samme bygning som 34 ældreboliger, ser nu ud til at have fundet sin løsning.

Står det til et flertal i Social & Arbejdsmarkedsudvalget - Enhedslistens Sarah Nørris har ikke stemt nej, men blot i første omgang taget forbehold - skal der bygges nyt til beboerne på campusområdet lige på hjørnet af Niels Bohrs Vej-Spangsbjerg Møllevej.

Lige siden februar 2010, hvor botilbuddet fik adresse i Sjællandsgade, har der været problemer. Kombinationen af psykisk syge misbrugere og ældre i samme bygning har aldrig været nogen god cocktail, men i årevis har politikerne kæmpet med at finde et andet, egnet sted til botilbuddet. Formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten) er lettet over, at det nu er lykkedes:

- Jeg er simpelthen så glad for, at vi er blevet enige om en adresse. Løsningen har godt nok været længe undervejs, men det her kan til gengæld blive supergodt for alle parter. Der kan bygges noget lækkert, der egner sig specifikt til denne gruppe borgere, og samtidig kan vi få frigivet boligerne i Sjællandsgade til andre boligformål. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver alletiders, siger Henrik Vallø.

Sagen kort
  • Botilbuddet Sjællandsgade er et botilbud til 12 borgere med såkaldte dobbeltproblematikker, nemlig både psykiatriske problemer og misbrug. Botilbuddet er organiseret under Center for Misbrug & Udsatte og blev etableret i forbindelse med kommunens aftale med Socialministeriet om deltagelse i Hjemløsestrategien.
  • Placeringen af botilbuddet i Sjællandsgade 10, hvor der også er ældreboliger, har i perioder givet anledning til klager fra naboer. I foråret 2013 voksede protesterne, og der blev fremsendt klager til det daværende byråds medlemmer. Stort set siden har der været arbejdet forgæves på en løsning, der dog nu ser ud til at være fundet.
  • Ejendomme, Esbjerg Kommune, har skønnet anlægsudgiften for de 12 nye boliger med tilhørende serviceareal til knap 20 millioner kroner. Heraf vil kommunens udgift beløbe sig til dels den lovpligtige grundkapital på 10 procent, som kommuner skal afsætte til alment boligbyggeri, dels etablering af servicearealerne - alt i alt en kommunal udgift på cirka 5,6 millioner kroner.

Almene ældreboliger

Botilbuddet tænkes opført som almene ældreboliger i to rum med eget bad og toilet samt tilhørende fælles- og serviceareal. Der skal desuden indrettes et lukket gårdmiljø, så borgerne får mulighed for et udeliv, uden at de bliver opsøgt af udefrakommende, hvilket også har været et problem i Sjællandsgade.

Sidste år måtte Esbjerg Kommune endda hoste op med 52.000 kroner om ugen til et vagtfirma, efter at Arbejdstilsynet havde været på besøg og nedlagt et strakspåbud om at sikre medarbejderne på bostedet mod vold og trusler fra udefrakommende. Bevogtningen skulle opretholdes, indtil håndværkere havde fået opsat trådhegn langs svalegangene på bygningen.

Ifølge Esbjerg Kommune har beboerne i botilbuddet Sjællandsgade et aktivt misbrug parallelt med deres psykiske lidelse, hvilket kan gøre dem uberegnelige, udadreagerende og til tider truende. De har et særligt behov for støtte og omsorg i deres lejlighed, og botilbuddet skal forhindre, at de havner i hjemløshed. Beboerne kan ikke klare sig uden støtte døgnet rundt. Der er 14,5 årsværk ansat til driften af botilbuddet.

Billigere husleje

Nu har I måske politisk fundet løsningen, men hvad nu, hvis beboerne ikke ønsker at fraflytte Sjællandsgade?

- Lad os nu se - jeg tror ikke, det bliver et problem. Det nye sted bliver fantastisk godt - det er stadig tæt på de tilbud, beboerne benytter, det bliver helt nyt og moderne og endda til en billigere husleje. Jeg tror, de er ret motiverede, siger Henrik Vallø, der påpeger, at der skal udarbejdes ny lokalplan, fordi området lige nu er reserveret til uddannelsesformål, kollegieboliger eller lignende.

Forvaltningen har beregnet den forventede husleje i et nybyggeri bliver på cirka 4.600 kroner eksklusive el, vand og varme. Det nuværende huslejeniveau i Sjællandsgade for to-rums boliger ligger på mellem 5.818-6.135 kroner eksklusiv forbrugsafgifter.

Endelig: Årelang strid om botilbud med psykisk syge misbrugere løst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce