Efter Facebook: Hollandsk internetgigant åbner for indtog i Esbjerg

Jan Hoogenboom, stfiter af NL-ix, vil gerne rykke en afdeling til Esbjerg, hvis byen foruden Facebook også bliver hjemsted for såkaldte neutrale datacentre. Privatfoto

Efter Facebook: Hollandsk internetgigant åbner for indtog i Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den hollandske internetgigant NL-ix følger udviklingen i Esbjerg nøje efter meddelelsen om Facebooks ankomst. Selskabet vil kraftigt overveje at rykke ind, hvis Esbjerg også får et såkaldt netværksneutralt datacenter.

Esbjerg: Nyheden om, at Facebook vil bygge et gigantisk datacenter i Esbjerg, er nået vidt omkring, og nu siger stifteren af den hollandske internetgigant NL-ix, Jan Hoogenboom, at han er åben for at etablere en afdeling i Esbjerg.

NL-ix er Europas største internationale såkaldte interconnect exchange, der forbinder datacentre på tværs af lande, og hvis Esbjerg får et neutralt internet exchange datacenter, er NL-ix villig til at blive den første til at rykke ind, så erhvervslivet i Esbjerg kan få direkte adgang til over 100 datacentre i Europa, oplyser Jan Hoogenboom, der mener, at Esbjerg har betingelserne til stede til at realisere sine vækstplaner.

- Med tilstedeværelsen af Havfrue- og Cobra-kablerne samt de mange hyperscalers, der etablerer sig i regionen og Danmarks geografiske placering i hjertet af det europæiske fastland, har Esbjerg alle ingredienser til at gøre byen og Danmark til et vigtigt digitalt knudepunkt. Et vigtigt skridt for at få det til at ske er at etablere et kvalitets "Carrier Neutral Datacenter" i Esbjerg samt en Internet Exchange. Hvis de rigtige betingelser er opfyldt, er NL-ix villig til at være first-mover, siger han.

Internet exchange
Internet exchange er den switchbaserede central, der bruges til at udveksle trafik mellem forskellige internetudbydere. Så når eksempelvis en Telenor-kunde sender en mail til en TDC-kunde, bliver han sendt til en internet exchange og derigennem ledt over på TDC's netværk i en dataudveksling.NL-ix er ikke bare en internet exchange-løsning i Holland og andre europæiske lande. Selskabet fungerer også som en distribueret internet exchange, altså en udveksling af data mellem forskellige internet exchange-løsninger.

I Danmark blev det første internet-knudepunkt etableret i 1994 og står på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby samt hos Interxion i Ballerup, Nianet i Skanderborg og hos Global Connect i Taastrup.

Udvikling skal vendes

Som det er i dag, har Esbjerg ingen af de såkaldte neutrale co-location datacentre, som er mindre end de såkaldte hyperscale-datacentre, for teknologigiganter som Facebook, Google og Apple.

- I takt med, at erhvervslivet bliver yderligere digitaliseret, bliver der i stigende grad behov for at dirigere komplekse dataforbindelser på tværs af landegrænser. Danmark har en unik position, fordi der i forvejen lander mange søkabler fra Storbritannien, USA, Asien, Holland, Oslo, Stockholm. Historisk er kablerne bare forbundet med en privat udbyder, der ikke tillader andre at udnytte kapaciteten, siger Jan Hoogenboom.

- Den udvikling skal vendes, og hvis Danmark skal fortsætte udviklingen som et centralt trafikknudepunkt for internettrafik, er der brug for netværksneutrale datacentre i Esbjerg-området, påpeger han.

Ifølge Hoogenboom har Holland tidligere stået i den samme situation som Danmark, hvor søkablerne ikke blev udnyttet via netværksneutrale datacentre.

- Markedet for datacentre har ændret sig radikalt i Amsterdam, hvor kabelejerne blev tvunget til at forbinde kablerne med neutrale datacentre. Det betyder, at brugere har kunne vælge mellem forskellige kabler, og man får mere værdi ud af samme kabel, siger han.

Oplagt at kigge på neutrale

Også interesse- og brancheorganisationen Datacenter Industrien finder det oplagt at få flere neutrale datacentret til Danmark og Esbjergområdet. Til Ingeniøren har direktør Henrik Hansen således tidligere blandt andet sagt:

- Danmark har sat sig ret godt på hyperscale-datacentre, og det er vi næsten verdensberømte for. Men dem er der ikke i hobetal af. Derfor er det oplagt, at vi kigger på at etablere flere colocation-datacentre til cloud-løsninger som næste skridt. Mange virksomheder vil i fremtiden gerne ligge tæt på den slags neutrale datacentre, og det kan generere vækst i lokalområdet

Direktøren understregede i samme forbindelse, at Esbjerg med det nye Havfrue-kabel har den nødvendige infrastruktur til at blive et centrum for datacentre i Norden.

Efter Facebook: Hollandsk internetgigant åbner for indtog i Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce