Dong dropper kul: Esbjergværket slukker for kulfyret

Din Forsyning og Dong Energy har netop igangsat en analyse af etablering af en ny, biomassefyret blok på Esbjergværket. Arkivfoto: Annett Bruhn

Dong dropper kul: Esbjergværket slukker for kulfyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dong Energy vil stoppe al brug af kul i 2023. Energiselskabet er i dialog med Din Forsyning om mulighederne for at ombygge Esbjergværket til at fyre med træflis i stedet for kul, når den nuværende varmeaftale udløber med udgangen af 2019.

ESBJERG: Om få år forsvinder de store kulbunker ved Esbjergværket, det tidligere Vestkraft, på Esbjerg Havn. Kraftværkets ejer, Dong Energy, meddeler nemlig torsdag morgen i en pressemeddelelse, at det fra 2023 skal være helt slut med at fyre med kul på selskabets kraftværker.

Esbjergværket er - sammen med Asnæsværket ved Kalundborg - Dong Energys sidste kulfyrede kraftværker, og energiselskabet er nu i dialog med varmekunderne i Kalundborg og Esbjerg (Din Forsyning, der dækker Esbjerg og Varde kommuner, red.) om mulighederne for at ombygge de to kraftværker til at fyre med træflis i stedet for kul, når de nuværende varmeaftaler udløber med udgangen af henholdsvis 2017 og 2019.

Dermed skal der findes en ny, grøn løsning for Esbjergværket, når den nuværende kulfyrede kraftværksblok på Esbjergværket ikke kan mere omkring 2020. Yderligere investering i kulanvendelse giver ikke mening - hverken af hensyn til klimaet eller varmeprisen, oplyser Dong Energy.

- Vi har truffet en beslutning om, at vi ikke vil fyre med kul fra 2023. Vi mener, at vi med en ny blok, der fyrer med bæredygtig træflis, kan reducere udledningen af CO2 markant samtidig med, at varmeprisen holdes på et konkurrencedygtigt niveau, oplyser Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

Helt slut med kul
Dong Energy har siden 2006 sænket sit kulforbrug med 73 procent. Med aftalen om at undersøge mulighederne for en grøn fremtid for Esbjergværket har Dong Energy nu planer for udfasning af kul på alle sine kraftværker. 
  • Dong Energy har siden 2002 fyret med træpiller og flis på både Herningværket og Avedøreværket og har gennem årene øget andelen af biomasse på de to værker. I 2016 er både Studstrupværket ved Aarhus samt Avedøreværket ved København blevet i stand til at køre 100 procent på træpiller og halm, og i løbet af foråret 2017 bliver Skærbækværket ved Fredericia i stand til at køre 100 procent på træflis.

Større analyse

Din Forsyning og Dong Energy har netop igangsat en analyse af etablering af en ny, biomassefyret blok på Esbjergværket.

- For os handler det om at sikre vores kunder i Esbjerg og Varde grøn og sikker fjernvarme til en fornuftig pris. Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med Dong Energy, og vi er enige i, at kul ikke er en del af løsningen i fremtidens fjernvarmeforsyning. Vi ser samarbejdet med Dong Energy som én af flere mulige løsninger, så vi kan få afklaret, hvilken teknologi fremtidens varme skal basere sig på. Vi glæder os til at få forholdene yderligere belyst i den næste analysefase, siger Jesper Frost Rasmussen, direktør, Din Forsyning.

Han oplyser desuden, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvordan udfasning af kul ved Esbjergværket vil påvirke prisen hos selskabets varmekunder, før man helt konkret kender den nye, fremtidige løsning.

De nuværende varmeaftaler mellem Dong Energy, Din Forsyning og Nordby Fjernvarme udløber ved udgangen af 2019.

- Vi har en rigtig fin dialog med Din Forsyning, og vi håber, at vi kan finde en god løsning. Vi har tidligere bevist, at vi kan finde konkurrencedygtige løsninger, der tilgodeser både varmekundernes og vores behov, siger Thomas Dalsgaard.

Dong Energy og Din Forsyning forventer at afslutte det indledende analysearbejde i løbet af foråret 2017. Den endelige afklaring af, hvordan fremtiden ser ud for Esbjergværket, vil dog kræve yderligere analyser og forhandlinger frem mod, at parterne indgår eventuel endelig aftale og træffer investeringsbeslutning.

Dong dropper kul: Esbjergværket slukker for kulfyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce