Den originale Peter Plys kommer til Fanø

Sådan ser en af de originale Plys-tegninger ud. Archive Ref No EGM/2/58 Line illustrations © E.H. Shepard Colouring of the line illustrations © E.H. Shepard and Egmont UK Limited, 1970 and 1974.

Den originale Peter Plys kommer til Fanø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fanø Kunstmuseum slår snart dørene op til en eksklusiv udstilling med originale tegninger fra bøgerne om Peter Plys og Vinden i Piletræerne af den britiske illustrator Ernest Shepard. Det er første gang, tegningerne bliver udstillet i Danmark.

Fanø: De fleste kender historierne om den gule bamsebjørn Peter Plys og hans venner, og det er Disney's fortolkning af de kære figurers udseende, der er blevet den gængse.

Men i originaludgaven så hverken Plys, Grisling, Tigerdyret, Ninka Ninus eller de andre venner fra Hundredmeterskoven sådan ud.

Det var den britiske illustrator Ernest Shephard, der tegnede figurerne fra Alan Alexander Milnes fortællinger, og en række af de originale tegninger bliver nu udstillet på Fanø Kunstmuseum på udstillingen "Peter Plys' magiske Verden".

Det var forfatter og medlem af bestyrelsen for Fanø Kunstmuseum Jan Egesborg, der satte det hele i gang for at par år siden.

- Jan har altid været begejstret for Shephards værker, og det lykkedes ham at overbevise os andre i bestyrelsen om, at det var en god idé at prøve at få nogle af dem udstillet her på Fanø, og så gik vi ellers i gang. Vi tog kontakt til University of Surrey i England, hvor der findes en stor samling af Shephards originale tegninger, fortæller Birgitte Schack Rasmussen, der er bestyrelsesformand for Fanø Kunstmuseum.

Udstillingen
Der er fernisering på udstillingen "Peter Plys' magiske Verden" på Fanø Kunstmuseum i Sønderho lørdag den 29. juni klokken 13.Udstillingen kan opleves frem til den 1. september.

Udstillingen er støttet af Fanø Kommune, Alice og Tage Sørensens Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Collstrup Mindelegat, Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorcks Mindelegat og Oticon Fonden.
Birgitte Schack Rasmussen og resten af holdet på Fanø Kunstmusem i Sønderho glæder sig til den ekstraordinære udstilling. Arkivfoto: Chresten Bergh
Birgitte Schack Rasmussen og resten af holdet på Fanø Kunstmusem i Sønderho glæder sig til den ekstraordinære udstilling. Arkivfoto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Der blev taget overraskende godt i mod henvendelsen, og i maj sidste år besøgte Helen Roberts, der bestyrer samlingen i Surrey, Fanø Kunstmuseum i Sønderho.

- Vi faldt godt i hak med hinanden, og hun kunne godt se projektet for sig, og så fortsatte planlægningen. Og der var mange ting, de skulle passe sammen og gå op i en højere enhed, siger Birgitte Schack Rasmussen.

Ikke mindst økonomien skulle på plads, for det er kostbare sager, der skal udstilles på Fanø. Originale Shepard-tegninger handles for mange penge, og der blev stillet store krav til blandt andet sikkerhed og transport.

- Vi betaler for at låne værkerne, og i udstillingsperioden skal vi have specielle vagter på. Transporten er også et helt kapitel for sig. Tegningerne skal overvåges, og de skal opbevares ved en speciel temperatur og luftfugtighed. Alt i alt kommer denne udstilling til at koste omkring en halv million kroner, siger Birgitte Schack Rasmussen.

Bestyrelsesformanden lægger ikke skjul på, at det er en udstilling langt ud over det sædvanlige og langt det største, som det lille museum i Sønderho har bundet an med.

- Det er en meget speciel udstilling, og det er første gang, de originale tegninger bliver udstillet i Danmark, og de har ikke været vist ret mange steder. Derfor har vi da også en vis forhåbning og forventning om, at det vil tiltrække et stort publikum fra både ind- og udland. Jeg kunne håbe, at der kommer mellem 5.000 og 6.000 mennesker og besøger Fanø Kunstmuseum i udstillingsperioden. Det er noget så specielt, at jeg i hvert fald selv ville køre langt for at se det, og vi glæder os og er faktisk lidt oppe at køre over det her op til åbningen, siger Birgitte Schack Rasmussen.

Men er sådanne tegninger her egentlig kunst?

- Ja det synes jeg helt bestemt. Og det helt specielle ved de her er, at folk ikke kender originalerne, men kun Disney-udgaverne, siger bestyrelsesformanden.

Den originale Peter Plys kommer til Fanø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce