De har skrevet en ny bog om tyskernes Esbjerg

- Vi to ved jo langt fra alt, og for eksempel gennemgår vores bog mange af de tyske krigsskibe. Det betyder, at vi trækker på nogle rigtig dygtige specialister inden for de forskellige områder, som har stillet op til gode interviews og samtaler, og dem skylder vi en stor tak, siger Torben Thorsen (tv). Han har skrevet det meste af bogen, mens Morten Søllegaard Jensen har skrevet afsnittet om Tirpitz og stået for bogens illustrationer. Foto: André Thorup

De har skrevet en ny bog om tyskernes Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tyskerne efterlod sig mange spor og mange historier, mens de fra 1940 og 1945 sad tungt på Esbjerg og opbyggede et fæstningsværk mod truslen fra England i havnebyen. Torben Thorsen og Morten Søllegaard Jensen fra foreningen "Esbjerg i Atlantvolden" er klar med en ny bog, der går helt tæt på bunkerne, kommandanterne og kanonerne i Esbjerg, og som viser de mange tyske krigsskibe.

ESBJERG: Natten til den 9. april 1940 afsejlede Kriegsschiffgruppe 10 fra Cuxhafen. Operationen havde kodenavnet Echwarden, og målet var at besætte Esbjerg og Fanø.

Sådan lyder starten på Esbjergs tid som besat by under Anden Verdenskrig. Og præcis sådan lyder også starten på en helt ny bog om krigens tyske soldater i Esbjerg og deres krigsmarine ved havnen, hvorfra de bag bunkeranlæg og opstillede kanoner var klar til at forsvare sig mod angreb fra de allierede.

Det er to esbjergensere, Morten Søllegaard Jensen og Torben Thorsen, der er forfatterne bag den nye bog med titlen "Krigsmarinen i Esbjerg 1940 til 1945". For fem år siden udgav de deres første bog sammen, og dengang havde de sat luppen hen over Esbjerg Flyveplads under krigen - en lille lufthavn, der var ikke så lidt i spil under krigen, og som blandt andet blev mål for et kæmpestort bombardement.

Nu er tiden så kommet til at zoome ind på Esbjergs spændende bunkers, som tyskerne byggede ved Hulvejen og i Strandskoven og hele det tyske fæstningsværk, der skulle forsvare det besatte Esbjerg mod engelske angreb fra søsiden.

- Bunkers er enormt spændende, og hele Esbjergs historie under krigen kan vi bare slet ikke få nok af. Faktisk skete der det, at da man i Esbjerg gravede ud til at lave Landgangen hen over Hulvejen i 2017, nåede man ind til en mindre bunker, der ikke før har været blotlagt. Vi vidste selvfølgelig godt, den var der, men det var stort, at den blev gravet ud, og vi fandt en hel del bånd til maskingeværer og noget pigtråd og wirer inde i den, forklarer Morten Søllegaard Jensen.

Bogreception i Varmings Boghandel
På torsdag 6. december klokken 16 fejrer Varmings Boghandel på Jørgen Pedersens Vej den nye lokalhistoriske bog sammen med de to forfattere og Foreningen Esbjerg i Atlantvolden. Her er alle nysgerrige til at kigge forbi og eventuelt få en snak om bogen med forfatterne."Krigsmarinen i Esbjerg 1940 til 1945" er allerede forhåndskøbt af en række boghandlere.

Ved udgivelsen af den forrige bog "Esbjerg Flyveplads 1940 til 1945" havde forfatterne kun fået trykt 250 bøger i første omgang, men indtil videre har over 650 erhvervet sig bogen. Nu er det spændende, om samme antal erhverver sig den nye bog.
Ikke færre end 750 anlæg opførte tyskerne rundt omkring i Esbjerg. Mange er siden fjernet, men der er også stadig rigtig mange tilbage. Bunkerne er blevet en naturlig del af Esbjergs gadebillede, men fortæller i virkeligheden en stor historie om tiden med besættelsesmagten i Esbjerg. Foto: André Thorup
Ikke færre end 750 anlæg opførte tyskerne rundt omkring i Esbjerg. Mange er siden fjernet, men der er også stadig rigtig mange tilbage. Bunkerne er blevet en naturlig del af Esbjergs gadebillede, men fortæller i virkeligheden en stor historie om tiden med besættelsesmagten i Esbjerg. Foto: André Thorup

En betontosse som mig

Han og Torben Thorsen har sat JydskeVestkysten stævne på netop Hulvejen, for det kan ikke være anderledes, når netop dét område udgjorde den tyske kommandocentral for krigsmarinen. Og så kan Morten Søllegaard også pege over på de to pæle, der bærer Landgangen, og som faktisk hviler på den bunker, de gravede ud. Inde bag jord og græs, for efter at være blevet gennemsøgt og gennemfotograferet - og desuden støbt ud med beton - blev bunkeren dækket til igen.

- De gjorde da lidt ondt på sådan en betontosse som mig, da bunkeren skulle fyldes ud og begraves igen, ler Morten Søllegaard Jensen.

Han og Torben Thorsen er begge med i lokalhistoriske "Foreningen Esbjerg i Atlantvolden", og det er i regi af foreningen, de har udgivet bogen. Den bygger på Torben Thorsen over 25 år lange arbejde med at indsamle og analysere materiale om den tyske besættelsesmagt i Esbjerg. Torben Thorsen er pensionist og har været med i foreningen helt fra dens spæde start sidst i 1980'erne, mens Morten Søllegaard Jensen er en ung bygningskonstruktør, der først kom med i 2010.

Sammen fandt de ud af, at de ville kaste sig ud i et bogprojekt omkring det store interesseområde, de begge delte, og hvor Torben Thorsen står for det meste at skrivearbejdet, mens Morten Søllegaard Jensen også skriver noget og derudover med sine tegnekundskaber har genskabt kort over havnen og forskellige andre steder i Esbjerg igennem de fem sorte år.

- Da tyskerne kom, startede de med at indtage nogle af Esbjergs hoteller. Blandt andet Hotel Royal i Havnegade, som endte med at blive tyskernes kommandocentral for området. Senere blev vigtige funktioner flyttet fra Hotel Royal og Havneadministrationsbygningen ned i bunkers i Hulvejen, efterhånden som de blev færdige. På den måde var man beskyttet, hvis de allierede nu kom med deres kanoner, forklarer Torben Thorsen.

Hulvejen er i det hele taget spækket med spændende detaljer fra krigen, som man kan læse om i bogen. For eksempel fører en underjordisk gang fra hulvejen ind under Havnegade, så kommandanten fra sin tjenestebolig hurtigt kunne stikke af over til bunkerne, hvis det skulle brænde på.

Vandtårnet blev også beslaglagt og brugt til et radiotelefonsystem, så den havde store antenner på toppen - som man kan se på et billede i bogen. Og tyskernes mange heste havde stalde i nogle af de bygninger, som både dengang og i dag ellers blev brugt til helt andre formål.

Foto: André Thorup
Foto: André Thorup

De tyske krigsskibe

Der er gjort meget ud af de tyske krigsskibe i bogen.

- Særligt landgangspionerne, selv om disse var godt nok ikke var krigsmarine, men jeg tog dem med, da de jo sejler på vandet, siger Torben Thorsen.

- Et andet interresant emne er minestrygerhavnen. Også dengang var Esbjerg havn forsyningsbase! tilføjer han.

Der er også medtaget et uddrag af bogen "Esbjerg under 2. verdenskrig" fra 1956, som omhandler forholdene imellem soldaterne og esbjergenserne.

Det hele kan man læse om og se billeder af i den nye bog, og er man stadig krigssulten efter den bog, tør forfatterne godt afsløre, at de muligvis også skriver et bind 3 på et tidspunkt.

- Nu har vi haft flyvemaskinerne og marinen. Så mangler vi jo en bog om den tyske hær og landbefæstningen rundt om Esbjerg. Nu må vi se, om vi også får den skrevet, smiler Torben Thorsen.

Foto: André Thorup
Foto: André Thorup

De har skrevet en ny bog om tyskernes Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce