Byråd i debat om hårde hvidevarer til skæve boliger

Esbjerg Byråd kom hurtigt igennem aftenens sager på byrådsmødet. Men én sag - indkøb af hårde hvidevarer til skæve boliger i Novrup - fik sat gang i debatten. Arkivfoto.

Byråd i debat om hårde hvidevarer til skæve boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køber de kommende beboere i de seks skæve boliger, der snart bygges i Novrup, selv vaskemaskiner og tørretumblere? Det tror de færreste politikere på, og det udløste debat i byrådssalen.

Esbjerg Kommune: Opførelsen af de seks skæve boliger i Novrup til særligt udsatte bliver som bekendt noget dyrere, end den kommunale forvaltning havde forestillet sig - cirka 860.000 kroner mere end det oprindelige budget. Det medfører en huslejestigning til de kommende beboere, men det har også været nødvendigt at skære byggeriet yderligere til for at få økonomien til at hænge sammen.

Noget af det, der er blevet skåret væk i projektet - det fælles vaskeri droppes, og i stedet forbereder man vaskesøjler inde i boligerne og overlader udgifterne til indkøb af vaskemaskine og tørretumbler til beboerne - udløste debat i byrådssalen mandag aften, da politikerne skulle beslutte at forhøje anlægsbevillingen til projektet.

SF var stærkt skeptisk over for den prioritering. Partiets gruppeformand, Diana Mose Olsen, havde da også taget forbehold, da sagen blev behandlet i økonomiudvalget, for hun ser ikke for sig, at de kommende beboere selv farer ud og indkøber hvidevarerne. Målgruppen til de seks skæve boliger er voksne misbrugere eller andre udsatte borgere i egen lejlighed med behov for særlig støtte og omsorg - der er altså tale om borgere med helt særlige sociale og adfærdsmæssige problemer:

Boligerne
  • De nye boliger placeres på et 3,4 hektar stort kommunalt område, der mod nord grænser op til Novrupvej. På vestsiden ligger der en stribe skovbeplantning, der skærmer området Esbjergmotorvejen.Det er meningen, at der skal bygges små boliger på cirka 40 kvadratmeter med selvstændige haver eller udendørs opholdsarealer i form af terrasser til hver bolig. Derudover skal der opføres et op mod 250 kvadratmeter stort fælleshus, som primært tænkes brugt til medarbejdere fra Esbjerg Kommune. Alle husene skal være i ét plan med fladt tag.
  • Boligerne skal ligge langs en boligvej, og det er planen, at de skal bygges som fritliggende enheder i en vifteform. Hver enkelt bolig danner så at sige ryg mod den næste bolig i rækken, så privatlivet skulle være sikret, og der er udsigt til naturen. I alt er der plads til 12 boliger, men ifølge forvaltningen er der i øjeblikket kun behov for seks.
  • Beboernes behov for praktisk støtte løses af de sociale viceværter, som skal have faste træffetider i servicearealet ved boligerne.

Fattigt

- Vi tror, det ender med, at de hverken har vaskemaskiner eller tørretumler. Det er en anelse fattigt, at vi ikke i det mindste kan give dem de basale remedier, som for den målgruppe ikke er naturligt at skulle ud og investere i. Jeg ved godt, at man vil overveje til sidst, om der kan blive økonomi til det, men det er ikke helt nok for SF, lød det fra Diana Mose Olsen.

Formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), var for så vidt enig i, at det forekom "fattigt", men han udtalte, at han "tror på, at det problem er løst, inden beboerne skal flytte ind".

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen talte om muligheden for at søge "tilskud til enkelt-ydelser" - noget, der havde været drøftet som en løsning i Social & Arbejdsmarkedsudvalget - mens både Enhedslistens Sarah Nørris og Socialdemokratiets Hans Erik Møller slog fast, at det var særdeles ærgerligt, men trods alt endnu mere ærgerligt slet ikke at bygge boligerne.

- Nu skal vi have bygget de boliger, og så må vi søge at få det bedste ud af det, sagde Hans Erik Møller, mens Sarah Nørris udtrykte forhåbning om, at forvaltningen finder en løsning.

Klar næste år

Kommunens udgift til byggeriet er uændret, fordi finansieringen af forhøjelsen sker ved at optage et større lån, og lånet skal tilbagebetales via borgernes husleje, der dermed stiger. I det oprindelige projekt blev den månedlige husleje beregnet til 2.826 kroner, men låneudgifterne får huslejen til at stige med cirka 616 kroner om måneden, så huslejen i steder bliver 3.442 kroner. Hele projektet koster alt i alt 6,4 millioner kroner.

Boligerne forventes klar til indflytning i starten af 2020.

Byråd i debat om hårde hvidevarer til skæve boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce