Byråd: Nu skal borgerne høres om de tre Kaktus-tårne

Sådan kommer de berømte kaktustårne til at se ud fra Grådybet: Visualisering: BIG.

Byråd: Nu skal borgerne høres om de tre Kaktus-tårne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plangrundlaget for verdensberømt arkitektfirmas såkaldte kaktus-tårne på Tovværksgrunden er klar til offentlig høring, besluttede Esbjerg Byråd mandag aften.

Esbjerg Kommune: Det vakte berettiget opsigt landet over, da det i december sidste år kom frem, at det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, ville sætte sit præg på Esbjerg - nærmere bestemt på Tovværksgrunden ved Gl. Vardevej, hvor man som det første sted i landet vil opføre de såkaldte kaktus-tårne under navnet Esbjerg Towers.

Dermed kan Esbjergs studerende se frem til en storslået udsigt over både by og hav, når de op til 450 ungdomsboliger skyder op på Tovværksgrunden, og mandag aften sendte et enigt Esbjerg Byråd da også plangrundlaget for det 300 millioner kroner dyre projekt i offentlig høring.

Byggeriet af de tre højhuse, som er af så specielt et udseende, at det i dagene efter nyheden sidste år udløste megen debat lokalt, bliver på syv, 11 og 18 etager - henholdsvis 26, 37 og 61 meter. De cirka 450 private ungdomsboliger i forskellige størrelser forventes dermed indflytningsklare til studiestart i sommeren 2020, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) lagde ikke skjul på sin begejstring - hvilket flere andre byrådsmedlemmer tog del i.

- Det er helt fantastisk, at vi får 450 centrale studieboliger, og vi har ikke engang selv skullet skaffe pengene til dem. Vi har endda solgt en grund til formålet og fået penge i kassen. Det e dejligt, der er nogle, der er villige til at investere i Esbjerg, lød det bl.a. fra Frost Rasmussen.

Kaktus-tårnene
  • Hvert tårn i Esbjerg Towers bliver opført omkring en sekstenkantet klimaskærm, der går lige op og ned og har en kerne med elevatorer og trappe i midten og en rund gang med indgang til ungdomsboligerne. Det karakteristiske ydre kommer fra altanerne i stål, der drejer sig om huset for hver etage. Mens forskydningerne i etagerne visuelt giver variation i facaden, tager de samtidig pusten af vinden, så beboerne kan opholde sig på altanerne.
  • Byggestilen kaktus-tårne kommer af den karakteristiske silhuet, fordi bygningerne er designet med en sekskantet kerne af kvadratiske dæk, som roteres for hver etage. Esbjerg er det første sted i Danmark, kaktus-tårnene vil skyde op.
  • Esbjerg Kommune har haft grunden på Tovværket i udbud, og den har indbragt kommunekassen 23 mio. kr.
Markante og ganske specielle er tårnene, der skal rumme mange kommende studerende i Esbjerg. Visualisering: BIG.
Markante og ganske specielle er tårnene, der skal rumme mange kommende studerende i Esbjerg. Visualisering: BIG.
Foto: Heidi Bjerre-Christensen

Én bekymring

Også S og SF havde smilene fremme over det nye byggeri, der er en del af helhedsplanen for Tovværket, som med sin placering tæt på byens centrum, uddannelsesinstitutioner, idrætsfaciliteter, skov og hav synes oplagt at udvikle til et attraktivt område. Jørn Boesen Andersen (SF):

- I SF er vi enige med borgmesteren i, at det er en rigtig god sag. Et projekt med masser af ungdomsboliger og let erhverv i begrænset omfang. Et meget spændende projekt i et område med stier, den grønne ring og med kun 1,5 km til centrum.

Dansk Folkepartis Olfert Krog var også godt tilfreds på partiets vegne, men havde dog én bekymring:

- Området, hvor der skal bygges, og hvor gymnasiet også ligger, skal vejbetjenes fra Grådybet via den private fællesvej, og her er vi ligesom gymnasiets rektor stærkt bekymrede for den farlige skolevej, man får i byggefasen. Vi mener derfor, at der skal findes en alternativ vej til byggepladsen ligesom der skal kompenseres for manglende parkeringspladser under og efter byggeriet.

Unikt for BIG

Lokalplanområdet er fordelt på to områder. Det ene område på 2.900 skal bruges til parkeringsareal - det har tidligere huset en børnehave. Det andet område på ca. 6.300 kvadratmeter skal bruges til boligerne. Det er i dag bygget om efter den gamle Termoplastbygning. Der bliver et samlet etageareal på byggeriet på 15.600 kvadratmeter.

Projektet i Esbjerg bliver unikt for det store arkitektfirma. Det er nemlig første gang, at BIG ikke bare tegner byggeriet, men også selv investerer og projektudvikler. Det sker i samarbejde med selskabet Ejendomsinvestering Danmark (EIDK).

- Esbjerg Towers er et pilotprojekt for os. Denne gang skal vi ikke kun fungere som arkitekter men også ingeniører, landskabsarkitekter og udviklere, forklarede David Zahle, partner i BIG og formand for bygherre-selskabet Esbjerg Towers, da planerne blev præsenteret.

Byråd: Nu skal borgerne høres om de tre Kaktus-tårne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce