Brammings vandtårn forvandles til videnscenter for vind, vand og varme

26. november blev der afholdt et møde med 32 deltagere på Bramming Egnsmuseum, hvor planerne for det nye energitårn blev diskuteret. Målet er at bruge bygningerne som læringssted for el, vand, vand, varme med mere, og projektet passer godt ind i Esbjergs status som energimetropol. Foto: Sydvestjyske Museer.

Brammings vandtårn forvandles til videnscenter for vind, vand og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brammings vandtårn og det gamle elværk skal i fællesskab danne rammen om et nyt videnscenter indenfor el, vind, vand, sol og jordvarme. Det er Sydvestjyske Museer, Bramming Egnsmuseum og Esbjerg Kommune, der står bag idéen om et energitårn, og formålet er at lave eksperimenterende undervisningstilbud indenfor naturfag.

Bramming: Siden 2009 har man i Bramming arbejdet med planerne om at omdanne byens gamle vandtårn til et nyistandsat udsigtstårn, men efter et møde i sidste uge på Bramming Egnsmuseum bliver offentligheden nu indviet i, hvilke planer man gennem det seneste år har arbejdet med for vandtårnet og for byens gamle elværk, der i dag rummer Bramming Egnsmuseum.

Selvom det også i femtiden vil være museum, så skal de to gamle bygninger skal danne rammen om et nyt videnscenter, hvor formålet er eksperimenterende undervisningstilbud inden for naturfag med henblik på el, vand, vind, sol og jordvarme, ligesom ønsket er at sætte disse fænomener ind i en kulturhistorisk sammenhæng.

- I forbindelse med drøftelsen om vandtårnet og det at skaffe penge til projektet fik vi at vide, at den skulle indeholde mere end blot en udkigspost. Det var for simpelt, og en pris på 3,5 millioner kroner ville være alt for høj i forhold til det, man fik ud af det. Derfor sagde både kommunens fundraiser og Sydvestjyske Museer, at vi skulle tænke mere indhold og en større målgruppe ind i projektet, siger Mogens Hansen fra Bramming Egnsmuseum, der er en af personerne i en større arbejdsgruppe bag Brammings nye energitårn.

Hvem står bag?
En række personer har i et år været med i en arbejdsgruppe for Bramming nye energitårn:

Flemming Just, Sydvestjyske Museer, Mogens Hansen, Bramming Egnsmuseum, Jane Bækkel Møller, cand. mag. i historie, Wagn Olesen, repræsentant for museumsudvalgetpå Bramming Egnsmuseum, Jørgen Mathiesen, fysiklærer, Jesper Holstener Larsen, fundraiser hos Esbjerg Kommune, John Schwartz, pensioneret ingeniør, Kristine Dagnæs-Hansen, Esbjerg Kommune, Michael Ries, nabo til elværket.

Energitårnet har også allerede flere samarbejdspartnere:

Din Forsyning, Esbjerg Kommune, Skoletjenesten Esbjerg, Pædagogik og Undervisning Esbjerg, Science Center Esbjerg, Ålborg Universitet Esbjerg og studerende herfra, Esbjerg og der forventes et samarbejde med Myrthue og Turistorganisationerne til formidlingen af energitårnet forventes.

Derudover er energiingeniør Agar Haji tilknyttet projektet i forhold til mulighederne for undervisningsfaciliteter i vandtårnet.

Store visioner

32 inviterede folk mødte 26. november frem til workshop om et nyt energitårn på Bramming Egnsmuseum, og at der i den grad er opbakning til projektet sås ved, at der både var fremmøde fra byrådspolitikere, lokalråd, naboer, Fortunaskolen, Sydvestjyske Museer, Esbjerg Kommunes planchef med flere.

- Det skal gøres til et læringssted for naturfag og energi, og vi har fået hjælp af fysiklærer på Nordre Skole Jørgen Mathiesen, der har lagt et meget stort arbejde i projektet i forhold til, hvordan man omdanner et vandtårn til et læringssted, siger Mogens Hansen og forklarer, at man har arbejdet med projektet i omkring et år, og at planen er, at den øverste del af vandtårnet stadig skal være udsigtstårn.

Også hos Esbjerg Kommune er man begejstret, men hvor byplanlægger Kristine Dagnæs-Hansen til at begynde med regnede med, at man ved mødet 26. november primært skulle tale om bygningerne, gik E+N Arkitektur, der har fået til opgave at udarbejde et færdigt prospekt, endnu længere.

- De indledte deres fremvisning inde i Bramming by i forhold til selve adgangen til bygningerne, hvorefter de talte om udvikling af hele området ved Thues Vej i forhold til både Skulturparken samt hvilke bygninger fra Egnsmuseet, der kunne inddrages, siger Kristine Dagnæs-Hansen, der er begejstret for de store visioner, der er sat i gang for området.

Kristine Dagnæs-Hansen er også projektleder for Brammings område- og byfornyelsesprojekt, og hun forklarer, at Energitårnet ikke vil blive en konkret del af Brammings byfornyelsesprojekt, men blot modtage økonomisk starthjælp fra de midler, der af afsat til byfornyelsen.

Energimetropol

Visionen er at gøre vandtårnet mere tilgængeligt for skoleklasser, turister, lokalbefolkning med flere, så der er mulighed for at blive klogere på bæredygtig energiforsyning gennem teoretiske, praktiske og interaktive modeller. Det vil blandt andet sige eksperimenterende undervisningstilbud inden for el, vand, vind, sol og jordvarme, en hjemmeside med livedata fra en opsat vejrstation samt resultater af produktionen fra vindmølle, solceller, solfanger og jordvarme, ligesom offentligheden vil få adgang til tårnet, hvor der i klart vejr er udsigt over hele kommunen.

- Det kunne være et energitårn med en glastop a la AROS i Aarhus. Vi tænker i arbejdsgruppen ud af boxen, for der er et bredt spænd af teoretiske muligheder, og gruppen skal nu finde ud af, hvad der rammer bedst uden at tænke på økonomien på nuværende tidspunkt, siger Kristine Dagnæs-Hansen og forklarer, at båbde vandtårn og det gamle elværk er bevaringsværdige, og at man derfor skal tænke i begavede løsninger, der respekterer dette.

- Arbejdsgruppen mener, det hele passer godt ind i Esbjergs image som energimetropol, ligesom det også passer til kommunens science-strategi, der går på mere naturvidenskabelig læring til alle aldersgrupper, siger Kristine Dagnæs-Hansen og forklarer, at man arbejder efter at have et færdigt prospekt klar omkring 1. april, ligesom der i løbet af foråret vil blive afholdt offentligt møde i Bramming, så alle kan høre mere om planerne.

Brammings vandtårn forvandles til videnscenter for vind, vand og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce