Borgere i oprør på Fanø: Vil have taxaen tilbage

I snart en måned har det været slut med taxa på Fanø. Nu har en gruppe borgere og erhversdrivende fået nok Arkivfoto

Borgere i oprør på Fanø: Vil have taxaen tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden den 8. oktober har der ikke været taxa på Fanø. Nu har borgerne fået nok.

Fanø: På Fanø har borgerne fået nok.

Restauranterne vælter i afbud fra gæster, der ikke længere kan komme hjem, hvis de vil have øl eller vin til maden. Store kunstnere, der gæster øens kulturelle scene, må sendes retur til Esbjerg samme aften i stedet for at blive og overnatte. Enkelte øboere går endda så vidt, at de truer med at flytte fra øen i protest.

Det er simpelthen blevet for besværligt at komme rundt, efter der ikke længere er taxa på Fanø.

Sådan lyder det i hvert fald fra en gruppe af erhvervsdrivende, der har udsendt en fælles skrivelse om den manglende taxakørsel på Fanø.

- For os er hele erhvervslivet en sammenhængende fødekæde. Hvis restauranterne begynder at holde lukket flere aftener, fordi der ikke er gæster nok, så går det også ud over vores kunder, der lejer sommerhuse på øen, fordi der er i så fald er færre tilbud til dem som turister, siger Hanne Thyssen, medindehaver af Danibo Sommerhusudlejning.

Udover hende står også Kirsten Poulsen fra Ældre Sagen på Fanø, Ivar Cenholt fra Nørby Kro, Birgit Nielsen fra Vinlageret og Gitte Thiesen bag det skriv, som blandt andet er sendt ud til Fanøs politikere.

Sagen kort
Et enigt byråd besluttede i 2017 at stoppe samarbejdet med Sydtrafik og ændre den visiterede kørsel med det formål at spare en million kroner. Både busdriften og den visiterede kørsel blev sendt i udbud og vundet af hhv. De Blå Busser og Esbjerg Taxa. Senere har det vist sig, at kommunen kun kommer til at spare knap det halve.I første omgang havde Fanø Taxa planlagt at lukke, da firmaet fra den 1. januar mistede øens visiterede kørsel, for forretningen kunne ikke længere løbe rundt. Den 23. januar indgik taxafirmaet en ny aftale med Fanø Kommune, hvor man fik dele af den kommunale kørsel tilbage. Økonomien i kun at drive taxa på Fanø hang dog stadig ikke sammen, og fra slutningen af april overtog Esbjerg Taxa midlertidigt kørslen på Fanø.

Siden den 8. oktober har der ikke været taxa på Fanø, og i stedet har kommunen sørget for, at bussen til visiteret kørsel også kører som telebus og kan bestilles mellem busstoppestederne. I ENT-udvalget arbejder man i øjeblikket på at søge dispensation, så bussen til visiteret kørsel også kan få lov at køre fra dør til dør.

Ikke godt nok

Gruppen er overbeviste om, at den manglende taxa ikke kun vil gå ud over øens borgere, men også over det samlede erhvervsliv på Fanø og dermed kommunens økonomi. Hos Fanø Kommune har man brugt som argument for at fjerne taxa fra øen, at behovet for taxakørsel ikke var stort nok til, at det økonomisk kunne svare sig.

Det er vurderet ud fra data fra Esbjerg Taxa, som har kørt på øen i august og september, men også på baggrund af, at den tidligere vognmand opsagde sin bevilling flere gange med det grundlag, at der ikke var økonomi i at drive taxa på Fanø.

- Kommunens grundlag for at vurdere, der kun er et sporadisk behov på Fanø, er ikke godt nok. Det er blevet vurderet på to måneder, hvor man ikke reelt har haft en ordentlig løsning. Man skulle have kigget på tal fra 2016 og 2017 for at finde de reelle behov, siger Hanne Thyssen.

Drop aftalen

Målet med den udsendte pressemeddelelse fra Fanøs erhvervsliv er, at emnet tages op igen politisk. I gruppen er man klar over, at der på seneste møde i Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget er fremsat forslag om at søge dispensation i taxalovgivningen til at få lov at lade telebussen køre fra dør til dør. Det er bare ikke godt nok, at den samme bus skal køre visiteret kørsel og en slags taxakørsel på samme tid, mener de.

I gruppen håber de på at se et forslag fra politikerne på byrådsmødet den 19. november om at omgøre den situation, borgerne på øen står i for øjeblikket.

- Man skal spole tiden tilbage og træde ud af den aftale, man har lavet med Esbjerg Taxa, og de penge må betales fra kommunekassen. Dernæst skal der laves en udbudsrunde, hvor en vognmand kan byde på både visiteret kørsel, telebus og taxa på øen. Erhvervslivet og borgerrepræsentanter er villige til at sætte sig sammen med forvaltningen for at finde ud af, hvordan vi skal få udbudsrunden strikket sammen, siger hun.

Borgere i oprør på Fanø: Vil have taxaen tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce