Biblioteksledelse må forsvare sig mod korruptionsanklage

Hovedbiblioteket har måttet forsvare sig mod anklager sendt til Esbjerg Kommune. Arkivfoto: André Thorup

Biblioteksledelse må forsvare sig mod korruptionsanklage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indkøb af tre selvbetjeningsautomater til lånerne er centrum i beskyldninger, som nu er endt hos politikere, embedsmænd og borgmesteren. Sagen er undersøgt, og beskyldningerne er grundløse, lyder det fra ledelsen.

ESBJERG: En skriftlig henvendelse med anklager mod ledelsen af bibliotekerne i Esbjerg indeholder beskyldninger om korruption mod "dit lokale bibliotek i Esbjerg".

Korruptionen skal være sket i forbindelse med indkøb af tre selvbetjeningsautomater til cirka 30.000 kroner stykket.

Sagen har affødt et notat med en redegørelse fra bibliotekschef Annette Brøchner Lindgaard til to af kommunens ledende embedsmænd, chef for Kultur & Pædagogik Ulla Visbech og direktør for Børn og Kultur Jørn Henriksen. Notatet er også sendt til samtlige medlemmer af Kultur & Fritidsudvalget samt borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Esbjerg Kommune afviser de anonyme beskyldninger efter en undersøgelse.

- Anklagerne er grundløse. Automaterne er købt ind helt efter kommunens regler, siger chef for Kultur & Pædagogik Ulla Visbech.

Anklagerne er grundløse. Automaterne er købt ind helt efter kommunens regler.
Ulla Visbech, chef for Kultur & Pædagogik

"Korrupt svineri"

"Det er ganske enkelt noget korrupt svineri, ledelsen er i gang med," skriver den anonyme og forklarer, at Hovedbiblioteket har udskiftet selvbetjeningsmaskiner til lånerne forud for et stort biblioteksmøde, som netop har fundet sted i Esbjerg.

"De (vil) skifte vores selvbetjeningsmaskiner ud med nogle, vi slet ikke har købt - efter sigende "bare" de dage. Måske for at lade, som om der bliver investeret i vores bibliotek, måske fordi ledelsen er i lommen på leverandøren, hvilket er præcis, hvad jeg tror."

Den anonyme brevskriver betegner sig som "En dybt bekymret bibliotekar"

En misforståelse

Bibliotekschef Annette Brøchner Lindgaard kalder sagen en misforståelse fra ende til anden.

I notatet, som er blevet udfærdiget på grund af anklagerne, gennemgår hun sagen, og kommunens ledelse har derefter ikke fundet anledning til at gøre yderligere i sagen.

"Hovedbiblioteket har fire udlånsautomater. Disse er anskaffet i 2013 og er derfor nu så nedslidte, at de skal udskiftes," hedder det i redegørelsen, der fortsætter:

"Biblioteket har i den forbindelse indhentet tilbud fra tre leverandører, Biblioteca, Lyngsøe og Redia.

Vi har valgt at indkøbe tre nye automater hos den leverandør, som har afgivet det billigste tilbud, nemlig Redia. Vi skal betale cirka 30.000 kroner pr. automat.

Redia kan levere automaterne før årsmødet 11.-12. april, således at vores bibliotek fremstår pænt og velfungerende med ensartet udstyr.

Vi har i andre sammenhænge, i lighed med en række andre biblioteker i Danmark, samarbejde med Redia om udvikling af digitale løsninger til biblioteksdrift. Det drejer sig primært om løsninger til intern brug i forbindelse med fremfinding af bestilte bøger og lignende.

Vi har gennem årene haft lignende samarbejder med en lang række leverandører. Den type samarbejder er kendetegnede ved, at der ikke er økonomiske aftaler forbundet med bibliotekets rolle som testbibliotek. Biblioteket er heller ikke forpligtet til at købe de færdigudviklede produkter efterfølgende.

Vi betragter disse samarbejder som en fælles interesse i at udvikle effektive og ressourcebesparende løsninger, så bibliotekerne kan levere den bedst mulige service inden for de økonomiske rammer. Bibliotekerne overholder alle regler vedrørende udbud og indkøbsaftaler," afsluttes redegørelsen.

- Vores vurdering er, at der ikke er noget i de anklager. Der er intet, der underbygger påstandene, siger Ulla Visbech.

Biblioteksledelse må forsvare sig mod korruptionsanklage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce