Anklager vil have hårdere straffe: To kvinders liv var i fare ved farlig flugtkørsel og rå bandevold

Skarptbevæbnet politi har været sat ind mod bandekrigen i Esbjerg. Anklagemyndigheden vil have opholdsforbud ved domme for bandekriminalitet i Esbjerg udvidet kraftigt, så dømte forbydes adgang til hele Esbjerg Kommune. Således også fire tiltalte i Vestre Landsret, der var involveret i et råt overfald i april sidste år. Bevogtningen på billedet foregik på Ulvevej, hvor voldsomme påkørsler med flere biler, og livsfarlig kørsel foregik på Ulvevej og V. Gjesingvej i et opgør udsprunget fra Østerbyen. Foto: Lars Stokbro

Anklager vil have hårdere straffe: To kvinders liv var i fare ved farlig flugtkørsel og rå bandevold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire medlemmer af Stengårdsgruppen kræves idømt længere fængselsstraffe, kraftigt udvidede opholdsforbud og én skal smides ud af landet, mener anklager i Vestre Landsretssag.

Esbjerg: Bandekrigen i Esbjerg var uhyggeligt tæt på at koste to uskyldige kvinder livet eller alvorlige kvæstelser. Og anklagemyndigheden og byretten er ikke i tvivl om, at det skete, som et led i et råt og hensynsløst bandeopgør.

Derfor kræver anklager Bianca Trøjborg nu fængselsstraffene over fire medlemmer af en af de to rivaliserende bander skærpet i Vestre Landsret i Esbjerg. De fire var medlemmer af ST-gruppen, Stengårdsgruppen, der var i åben kamp om hashmarkedet i Esbjerg mod KV-gruppen, Kvaglundgruppen. Det fastslog byretten, og derfor vil anklageren have dem smidt helt ud af kommunen i flere år med et såkaldt opholdsforbud.

I byretten blev tre af de fire dømt for bandekriminalitet og for grov vold mod et medlem af KV-gruppen, men straffene var for milde, og opholdsforbuddet gælder et alt for lille område omkring Kvaglund-Stengårdsvej, mener anklagemyndigheden.

Det fremgik af gennemgangen i Vestre Landsret mandag.

De tiltalte nægter sig i store træk skyldige, men afgav ikke forklaring på førstedagen.

Anklagemyndigheden vil med ønsket om skærpede straffe sende et signal om, at den hasarderede kørsel, der bragte menneskeliv i fare, ikke er i orden, ligesom rå vold med slagvåben i et vejkryds med trafik er en alvorlig sag. At de har medbragt våben er også skærpende.
Bianca Trøjborg, anklager

Råt og farligt angreb

Overfaldet skete, da en mand fra Kvaglundbanden ifølge tiltalen blev revet ud af en bil, sparket og slået med en svensknøgle, hvorefter føreren af Stengårdsgruppens bil påkørte ham bagfra.

De overfaldsmændene flygtede i bilen, var to kvinder, der ventede på grønt lys i livsfare, da flugtbilen kørte ind over en cykelsti.

Den livsfarlige situation udspillede sig den 17. april sidste år på hjørnet af Kvaglundvej og Spangsbjerg Møllevej. De fire tiltalte fra ST-gruppen var på vej hjem i en rød Audi, der var læsset med sten, flasker og andet, som byretten bedømte som våben.

De får øje på en Mercedes tilhørende bandemedlemmer fra Kvaglundgruppen. Da de i krydset kører op på siden af Mercedes med tre bandemedlemmer fra Kvaglundgruppen, kaster en fra ST-gruppen en flaske mod Mercedes'en, som får knust en rude.

Ifølge vidner overfaldt de fire mænd i Audien nu de tre fra Mercedes'en med køller.

I byretten blev ST-gruppens to mænd dømt for at have banket manden fra Kvaglundbanden, mens føreren af bilen er dømt for at køre denne person ned. Det fjerde ST-medlem blev frifundet for vold.

Efter overfaldet i vejkrydset stak de fire af i Audien og kørte med stor fart over en kantsten og op på en cykelsti, hvor de to kvinder stod. Den ene var kun en halv meter fra at blive ramt af flugtbilen. Og havde hun ikke kastet sig i sikkerhed, var hun blevet ramt, fremgik det af referatet fra byretsdommen.

Vanvidskørsel

Kort efter vanvidskørslen og overfaldet blev Audien stoppet af politiet, og de fire mænd varetægtsfængslet

De fire er idømt længere fængselsstraffe på op til 15 måneders fængsel, men straffene skal skærpes, mener anklageren. Flere dele af tiltalerne om vold førte ikke til dom i byretten.

Til gengæld kræver de fire i ankesagen i store træk frifindelse eller lavere straffe. En slap med tre måneders fængsel for en stribe mindre forhold. Han blev siddende i bilen, og blev ikke dømt for grov vold. Også han bør dømmes for grov vold og bandekriminalitet, mener anklagemyndigheden. Endelig skal en udvisning af bilens chauffør ikke være betinget, men skal føres ud i livet.

De fire nægtede i byretten, at der overhovedet var en bandekrig, og at de var bandemedlemmer. Men det blev de dømt for i byretten.

Anklager Bianca Trøjborg vil med ønsket om skærpede straffe sende et signal om, at den hasarderede kørsel, der bragte menneskeliv i fare, ikke er i orden, ligesom rå vold med slagvåben i et vejkryds med trafik er en alvorlig sag. At de har medbragt våben er også skærpende.

Hun kræver samtidig opholdsforbuddene udvidet kraftigt til hele Esbjerg Kommune, eller til afgrænsede, men stadig centrale postnumre eller områder ved Østerbyen.

Et vidne har meldt lovligt forfald til retten.

- Vidner i denne type sager er ofte bange for at vidne i retten, lød en kommentar i retten, men lægeerklæringen blev taget til følge.

Ankesagen fortsætter de næste dage, og der ventes dom på torsdag.

Anklager vil have hårdere straffe: To kvinders liv var i fare ved farlig flugtkørsel og rå bandevold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce