8.a ændrede spisevaner: Skar 37 pct. af CO2-forbruget væk på en uge

Eleverne i 8.a. på Ansgarskolen, som brugte en uge på at spise mindre klimabelastende mad - og dermed skar CO2-udledningen ned med 37 procent. Foto: Ole Maass.

8.a ændrede spisevaner: Skar 37 pct. af CO2-forbruget væk på en uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne i 8.a på Ansgarskolen lavede om på deres spisevaner i en uge. Nogle af dem cyklede eller gik og droppede bilkørsel, og på den måde leverede de deres eget lille bidrag til mindre udledning af CO2 - og dermed til at holde temperaturstigningerne nede.

RIBE: De skiftede oksekødet ud med kylling. De spiste flere rodfrugter og lokalt producerede grøntsager, og de gik uden om importerede frugter som bananer og appelsiner, som på grund af lang transport fra Sydamerika eller Sydeuropa er særdeles belastende for klimaet.

Eleverne i 8.a. på Ansgarskolen i Ribe har i en uge ændret spisevaner for ad den vej at se, om de kunne sætte et klimaaftryk i form af et mindre CO2-forbrug ved at lave en lille smule om på deres daglige vaner.

Det kunne de, og i torsdags gjorde klasse- og samfundsfagslærer Mikkel Willerslev regnskabet op ved at sammenligne tallene for elevernes klimaaftryk i en almindelig uge - uge 4 - med tallene i den "CO2-fri" uge 5.

- Samlet for alle 25 elever i klassen reducerede vi forbruget fra 237 kilo CO2 til 148,88 kilo i vores "CO2-fri" uge. Det er en reduktion på 37,18 procent - eller omregnet i kilometer i bil er det en reduktion fra 1422 til 893,28. På årsbasis svarer det til en reduktion i CO2-forbruget på 4,5 tons. Hvis alle tre 8. klasser på vores skole er med svarer det til 13,5 tons om året. Så begynder det at ligne noget, konstaterer Mikkel Willerslev.

Udregning
Klasse- og samfundsfagslærer for 8.a på Ansgarskolen i Ribe Mikkel Willerslev har brugt en hjemmeside fra den store fødevarekoncern, Unilever, til at udregne hvor meget hver enkelt fødevare belaster klimaet. Her kan man taste ind, at man har spist 200 gram oksekød eller 200 gram kyllingekød og så se klimabelastningen. Dermed har han kunne lave et samlet klimaregnestykke for alle 25 elever i 8.a.
Emma Bo Stenderup, Emilie Maria Nielsen og Tristan Bladt er tre af eleverne fra 8.a, som også i fremtiden vil prøve at leve på en måde, som belaster klimaet mindre. Foto: Ole Maass.
Emma Bo Stenderup, Emilie Maria Nielsen og Tristan Bladt er tre af eleverne fra 8.a, som også i fremtiden vil prøve at leve på en måde, som belaster klimaet mindre. Foto: Ole Maass.
Foto: Foto: Ole Maass

Markant

Han mener, at det er et markant resultat, blot ved at omlægge nogle spisevaner.

- Langt de fleste elever i klassen har gået meget op i det. Enkelte synes ikke det var så let eller spændende. Men vi havde skole-hjemsamtaler i sidste uge, og her var der stor opbakning fra forældrene til projektet. I én familie droppede man bilkørsel hele ugen og hoppede i stedet på cyklen, fortæller Mikkel Willerslev.

Tristan Bladt, 15 år, Emilie Maria Nielsen og Emma Bo Stenderup, begge 14 år, er tre af de elever, som ændrede spisevaner for en uge. De afviser ikke, at de også i fremtiden vil ændre vaner for på den måde at leve på en måde, som belaster klimaet mindre.

- Normalt spiser jeg meget oksekød. Men i sidste uge droppede jeg oksekødet. Så spiste vi kyllingelasagne i stedet for. Jeg drikker normalt også mange sodavand - Pepsi Max. Men de belaster klimaet med transporten. I stedet drak jeg mælk og vand. Og i fremtiden drikker jeg sodavand fra Frem i Ribe. De skal ikke transporteres så langt, fortæller Tristan Bladt.

Han fortæller, at hele familien i sidste uge også tog cyklen - eller gik - i stedet for at tage bilen, når de skulle købe ind.

Ikke stort offer

Emilie Maria Nielsen synes heller ikke det var et stort offer at ændre spisevaner.

- Jeg spiste kylling eller fisk i stedet for oksekød, som er det mest klimabelastende. Jeg spiste også dansk frugt i stedet for frugt og grønt fra udlandet, og så spiste vi lokalt producerede rodfrugter, fortæller hun.

Emma Bo Stenderup brugte også den "CO2-fri" uge til at ændre kostvaner.

- Jeg har spist mere grønt og levet mere sundt. Normalt kan jeg godt lide nogle lidt eksotiske frugter. Men i sidste uge gik jeg uden om importerede frugter som appelsin og pomelo, ligesom jeg har droppet den italienske ost, fordi den skal transporteres langvejs fra og dermed belaster miljøet. Man skal bare tænke lidt ekstra over det. Det er ikke så svært, konstaterer Emma Bo Stenderup.

8.a ændrede spisevaner: Skar 37 pct. af CO2-forbruget væk på en uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce