14 personer i København blev syge af Fanø-østers

På Fanø bliver der ofte arrangeret østerssafari, hvor øens turister bliver guidet rundt ved vandet for at finde de delikate østers. Arkivfoto: Hanne Bliksted

14 personer i København blev syge af Fanø-østers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De senere år har der været flere kedelige tilfælde, hvor folk er blevet syge efter at have spist østers fra Fanø. Senest blev 14 personer ramt af norovirus efter nytåret, og i gruppen er der bred enighed om, at det er dybt kritisabelt, at østers i Vadehavet ikke kontrolleres af myndighederne.

Fanø: Det er sket mange gange før, og det fortsætter med at ske. Denne gang er det 14 personer, der er blevet inficeret med, hvad der formodes at være norovirus (roskildesyge, red.) efter at have spist østers nytårsaften. En af de 14 er pensioneret læge, og han er ikke i tvivl.

Østersene blev indsamlet to dage forinden ved Halen af tre turister på Fanø, som efterfølgende fordelte dem på to nytårsselskaber i København. Samtlige personer til de to selskaber, der spiste østers, blev efterfølgende ramt af roskildesyge.

- Forud for indsamlingen kontaktede vi Fanø Turistbureau om, hvorvidt det var sikkert at indsamle østers ved Halen på Fanø. Den adspurgte kvinde påpegede, at sådan noget jo altid foregik under eget ansvar, men at hun i øvrigt ikke kunne vejlede os, siger Gitte Tuesen, der er en af de sygdomsramte.

Ifølge hende er den overordnede problematik dog, at østers i Vadehavsregionen ikke kontrolleres, men at området alligevel sælges på østersturisme. Senest har det amerikanske nyhedsmedie New York Times anbefalet at tage til Fanø for at spise østers på deres liste over 52 steder, man skal opleve i 2019.

- Der er kun regler for kontrol, når det gælder kommercielt fiskeri. Når folk samler østers selv som på Fanø, er det i privat regi, og så er det på eget ansvar. Det gælder også ved guidede østersture, for der samler man også selv, forklarer Bjarne Ring Thorbjørnsen, der er biolog og specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen.

Østers på Fanø
Hvert år arrangeres Fanø Østersfestival i oktober, hvor der bliver spist tusindvis af østers. I den forbindelse skal østersene ved Fanø ifølge Fødevarestyrelsen kontrolleres, eftersom skaldyrene på festivalen bruges til overdragelse og servering. Da man tog prøver forud for festivalen i 2018, fandt man e-coli-bakterier i østersene, og derfor måtte man i stedet importere 10.000 østers fra Holland til arrangementet.Udover festivalen kan man også ofte tage på guidet østerssafari på den lille ø i Vadehavet, men her stiller Fødevarestyrelsen ikke krav til kontrol af den delikate spise, eftersom det anses som værende i privat regi, når turister selv plukker østersene.

Mangler politisk støtte

Flere østerselskere har tidligere appelleret til kontrol af østers ved Vadehavet - heriblandt både Jesper "Oyster King" Voss fra Fanø og Benny Thomsen fra Mandø.

- Jeg har kørt en lang kamp for at skaffe midler til at tage prøver overalt i Vadehavet. Ikke at tage prøver er at udsætte gæster for unødig risiko, siger Benny Thomsen.

Hos Fanø Kommune er man dog af en anden overbevisning.

- På Fødevareministeriets hjemmeside anbefaler de, at man ikke spiser østers rå, hvis de er plukket tæt på en større by. Derfor anbefaler vi folk det samme, når de henvender sig til os, fordi Esbjerg ligger lige på den anden side af vandet, fortæller kommunaldirektør Vibeke Kinch.

I den anden ende af landet sidder der dog stadig en gruppe østerselskere, som også gerne vil kunne spise delikatessen fra Fanø rå uden at få dårlig mave.

- Vi mener, det er dybt kritisabelt, at der ikke er nogen politisk understøttelse af østersturismen i Vadehavet. Østersene tiltrækker turister og giver øen et brand, men den politiske støtte mangler, så sikkerheden kan forbedres, siger Gitte Tuesen.

14 personer i København blev syge af Fanø-østers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce