Unge frarådes at læse dansk og litteraturhistorie: Nu bliver de mere attraktive

Flere og flere humanister bliver ansat i det private erhvervsliv - stigningen er størst i Region Syddanmark. Foto: Morten Dueholm/Scanpix

Unge frarådes at læse dansk og litteraturhistorie: Nu bliver de mere attraktive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad skal en software- eller energivirksomhed dog med en litteraturhistoriker? Det kan lyde mærkeligt, men en ny undersøgelse fra Magistrenes A-kasse viser, at private virksomheder ansætter flere og flere medarbejdere med en humanistisk baggrund. Den største stigning ses i Region Syddanmark.

Undersøgelse: Fra både politisk hold og fra erhvervslivet er unge mennesker i mange år blevet opfordret til at vælge humanistiske uddannelser som eksempelvis dansk og litteraturhistorie fra til fordel for naturvidenskabelige eller tekniske uddannelser. Samtidig er der blevet skåret millioner af kroner på humanistiske uddannelser, og optaget er faldet markant.

Men nu viser det sig, at humanisterne måske alligevel er ganske eftertragtede i erhvervslivet. Ifølge en ny undersøgelse lavet af Magistrenes A-kasse blandt a-kassens medlemmer, er der blevet ansat over 20 procent flere humanister i private virksomheder de seneste år. Den største stigning ses i Region Syddanmark, hvor andelen af privatansatte humanister er steget fra 28 procent til 39 procent siden 2015. Undersøgelsen er ifølge Magistrenes A-kasse repræsentativ for den gruppe magistre, der er kommet i job i 2017.

- Beskæftigelsen er generelt set steget, også blandt vores medlemmer. Men flere virksomheder har også fået øjnene op for kvaliteterne ved at ansætte en akademiker, siger vicedirektør i Magistrenes A-kasse, Marianne Rossander i en pressemeddelelse.

Humanister i det private erhvervsliv
  • Traditionelt har de fleste humanister arbejdet i det offentlige. Sådan er det stadig.
  • Men en ny undersøgelse fra Magistrenes A-kasse viser, at humanisterne i højere og højere grad bevæger sig over mod det private arbejdsmarked.
  • Undersøgelsen er foretaget blandt medlemmerne af Magistrenes A-kasse.
  • Undersøgelsen viser, at der er blevet ansat over 20 procent flere humanister i private virksomheder det seneste år.
  • Den største stigning ses i Region Syddanmark, hvor andelen af privatansatte humanister er steget fra 28 til 39 procent siden 2015.
  • Humanister i private virksomheder arbejder især med kommunikation og projektarbejde.
  • Humanister i det private er i højere grad ansat på tidsubegrænsede stillinger end humanister i det offentlige.
  • Magistrenes A-kasse repræsenterer humanister og scient.er (naturvidenskab).
  • Begrebet magister anvendes om en person med en universitetseksamen inden for humaniora og naturvidenskab.

Stolt af regionen

Traditionelt set er folk med en humanistisk uddannelsesbaggrund typisk blevet ansat i det offentlige, og ifølge en undersøgelse lavet af tænketanken DEA i 2017 har mange humanister de seneste år haft svært ved at finde et job, der matcher deres kvalifikationer og uddannelsesniveau.

Camilla Høholt Smidt, direktør for live-work-stay i Region Syddanmark, genkender billedet. Hun hører om flere og flere humanister, der får foden inden for hos det private, og hun er stolt af, at virksomhederne i Region Syddanmark har modet til at rekruttere de mere "skæve akademikere". Live-work-stay er en privat forening, der arbejder for at skaffe og fastholde arbejdskraft i regionen. Camilla Høholt Smith ser tallene som et udtryk for, at virksomhederne er blevet bedre til at se de kvaliteter og kompetencer, der rent faktisk følger med en humanistisk uddannelse.

- Humanisterne er dygtige til at dykke ned i et stof og trække relevante konklusioner og pointer ud gennem analyse. Selvom mange ikke ved det, indgår projektledelse og kommunikation også som en del af mange humanistiske uddannelser, og det kan virksomheder, der ellers er teknisk tunge, have gavn af, siger hun.

Ifølge undersøgelsen arbejder humanister i private virksomheder især med kommunikation og projektarbejde.

Fokus på evner

Men udviklingen skyldes ikke kun, at virksomhederne har ændret sit syn på humanister. Humanisterne er ifølge Marianne Rossander og Camillia Høholt Smith også selv blevet bedre til at gøre sig lækre over for erhvervslivet.

- Magistrene er blevet bedre til at sætte fokus på deres kompetencer frem for på deres uddannelsestitel. Hvis man beskriver sig selv som litteraturhistoriker, er der ikke mange virksomheder, der bider på. Men fortæller man om sine evner inden for analyse og kommunikation, vil det vække interessen hos arbejdsgiverne, siger Camilla Høholt Smidt.

Unge frarådes at læse dansk og litteraturhistorie: Nu bliver de mere attraktive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce