Trumps toldangreb får lokale firmaer på mærkerne

Donald Trump har skabt en del ravage med sin handelspolitik. Det rammer også lokale virksomheder i Esbjerg. AFP PHOTO / OLI SCARFF

Trumps toldangreb får lokale firmaer på mærkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke kun på de store politiske scener, at toldkrigen mærkes. For lokale virksomheder kan det have meget stor betydning, når USA og Kina kæmper om vilkårene for handel, og derfor gælder det om at være opmærksom på de ændringer, som det hele tiden kan medføre.

Esbjerg: Det kan godt være, at told ikke nødvendigvis er det mest sexede, du kan komme på, men for tiden er det alligevel noget, som rigtigt mange er opmærksomme på. Det skyldes naturligvis primært konflikten med USA og Kina, hvor den amerikanske præsident Trump har åbnet for ballet ved at indføre nye toldsatser. Når to så store lande indleder en konflikt påvirker det selvsagt mange andre, og bølgerne når også helt til havnebassinet i Esbjerg, hvor virksomhederne gør klogt i at følge med i, hvordan det påvirker deres forretninger.

I visse tilfælde kan der fra USA være toldsatser på op til 50 procent, og det kan medføre store efterbetalinger på eksempelvis stål, hvis en dansk virksomhed importerer det fra den anden side af Atlanterhavet.

- Der er øget fokus på told for tiden, og det gælder også herhjemme, hvor Skat har indført et nyt toldkoncept, der skal være implementeret i 2020. Det betyder en markant øget toldkontrol, og virksomhederne skal have styr på deres ting, for ellers kan det få ret store konsekvenser. Der skal være styr på data og dokumentation, og der er rigtigt mange penge at spare på bundlinjen ved at gøre det rigtigt, fastslår Sandra Buttgereit, der er leder i toldafdelingen hos NorSea Group på Esbjerg Havn.

Dermed sidder hun i daglig kontakt med virksomheder, der eksporterer og importerer for store summer, og der er ikke udsigt til, at der bliver mindre bevågenhed på området.

Ifølge Udenrigsministeriet betalte danske virksomheder omkring 250 millioner kroner i unødig told i 2016, så det kan godt betale sig at være opmærksom på.
Sandra Buttgereit, leder i NorSea Groups toldafdeling

Det er ikke peanuts

For mens nogle af verdens største lande bokser om handelsovertaget, så rumler det også på den anden side af Nordsøen, hvor den engelske udtræden af EU skaber grobund for en del spekulation. Brexit er endnu ikke på plads, og derfor forventer toldeksperten fortsat travlhed.

- Vi kan mærke, at kravene bliver større og større. Det er ikke noget, som du lige kan sidde med ved siden af dine daglige gøremål, for vi skal også selv sørge for hele tiden at være opdaterede via kurser, netværksmøder og de mange informationer, der kommer fra Skat. Det gælder for eksempel også i forhold til nye frihandelsaftaler, som virksomheder kan udnytte til deres fordel, og det er ikke peanuts, der er at hente. Ifølge Udenrigsministeriet betalte danske virksomheder omkring 250 millioner kroner i unødig told i 2016, så det kan godt betale sig at være opmærksom på, siger Sandra Buttgereit.

Hun kender også til eksempler, hvor virksomheder er kommet i klemme og har fået varer fejlfortoldet, fordi man ikke har været opmærksom på regelændringer.

Trumps toldangreb får lokale firmaer på mærkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce