Indsatsgruppe skal jagte unge til erhvervsuddannelserne

De unge mennesker i Esbjerg-området bliver nu udsat for en massiv kampagne, der blandt andet skal få dem til i højere grad at vælge erhvervsuddannelser. Grafik: Esbjerg Erhvervsudvikling

Indsatsgruppe skal jagte unge til erhvervsuddannelserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En særlig indsatsgruppe sættes nu ind i bestræbelserne på at få flere unge i Esbjerg til at vælge en erhvervsuddannelse.

Esbjerg: Mange unge kommer til at stå med studenterhuen i hånden - uden at kunne få et job. I stedet skulle de tage en erhvervsuddannelse, lyder budskabet fra Esbjerg Kommunes såkaldte Task Force, som skal øge andelen af unge, der tager en erhvervsfaglig uddannelse.

Indsatsen er en del af Esbjerg Erhvervsudviklings (EEU) kampagne, der skal hjælpe lokale virksomheder, som har svært ved at skaffe den arbejdskraft, som skal sikre væksten i Esbjerg-området.

Netop de unges tilbøjelighed til at fravælge erhvervsuddannelserne er et af kampagnens fokuspunkter. Kun 21 procent, svarende til hver femte ung på en årgang i Esbjerg, tager i dag en erhvervsuddannelse, og tallet skal gerne op på 30 procent, hvis behovet skal dækkes.

- Industrien mangler smede, skibsmontører, industriteknikere, automationsteknikere og plastmagere, og man mangler også kokke og tjenere. Man hører ofte, at der er mangel på praktikpladser, men sådan er det ikke hos os. Her mangler vi elever til åbne praktikpladser, og derfor er der praktikpladsgaranti på en række uddannelser, siger Peter Hegelund, erhvervskonsulent i EEU.

Task Force
Esbjerg Erhvervsudvikling har de senere år fokuseret sin indsats for at skaffe det lokale erhvervsliv den kvalificerede arbejdskraft, der er behov for, og derfor udsættes ungdomsårgangene aktuelt for et ekstremt bombardement af information.Task Force med erhvervsskoler, jobcentret, erhvervsliv og folkeskolen har i alt 26 indsatser.

Info til forældre

Foruden EEU består indsatsgruppen af skolechef Bo Meldgaard, Esbjerg Kommune, kontorchef Frank Sørensen, Jobcentret, samt vicedirektør Lars Katzmann, Rybners Erhvervsuddannelser.

Samarbejdet mellem erhvervsskolerne, jobcenteret, erhvervsliv og folkeskolen skal blandt andet lukke de åbne praktikpladser med praktikaftaler mellem unge mennesker og virksomheder. Desuden arbejder man med såkaldte tonede linjer i folkeskolen, hvor man gennem folkeskolens erhvervsplaymaker sikrer gode kontakter mellem skoler og erhvervsliv, ligesom man arbejder på at få børn - og ikke mindst forældrene - til at se alternativer til den slagne vej.

- En del af forhistorien er, at vi alle skulle være ingeniører på et tidspunkt, og det får alle til at vælge gymnasievejen - også for dem, der ikke burde. Vi har brug for ingeniører, og vi har brug for, at folk vælger gymnasiet. Men undersøgelser viser, at op mod 40 procent af de unge enten ikke gennemfører deres gymnasieuddannelse eller ikke bruger den til noget relevant bagefter, siger Peter Hegelund.

Tager ansvar

Han understreger, at den massive indsats næppe bliver mindre de kommende år, da den aktuelle mangel på kvalificeret arbejdskraft bliver forstærket i takt med at mange af de faglærte ældre går på pension. Han ser dog også lyspunkter, idet Esbjerg Kommunes andel af unge, der tager en erhvervsuddannelse, trods alt er steget med tre procentpoint.

Det til skriver erhvervskonsulenten også, at erhvervslivet tager et medansvar for at løse udfordringen ved selv at tage lærlinge som en del af deres rekrutteringsstrategi.

- Ved at uddanne dem selv får man en større fastholdelsesgrad, siger Peter Hegelund.

Indsatsgruppe skal jagte unge til erhvervsuddannelserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce