Esbjergs storbydrømme: Lægeuddannelse til byen er på linje med IKEA

Ikke kun kommende borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er begejstret over forlsaget om en lægeuddannelse i Esbjerg, også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er som udgangspunkt positiv. Arkivfoto: Jacob Schultz

Esbjergs storbydrømme: Lægeuddannelse til byen er på linje med IKEA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vil ikke alene afhjælpe lægemangel, men også være en gevaldig fjer i hatten til Esbjergs bestræbelser om befolkningstilvækst og drømmen om at blive en storby, hvis der placeres en lægeuddannelse i byen.

Esbjerg: Hvis det skulle lykkes at få placeret en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg vil det symbolsk være at sammenligne med det IKEA-varehus, som åbner i 2021 i Kjersing.

Sådan lyder vurdering fra direktør, Tom L. Nielsen, Esbjerg Erhvervsudvikling, efter at JydskeVestkysten de seneste dage har kunnet fortælle om et forslag fra Syddansk Universitet, Sydvestjysk Sygehus og Region Syddanmark, hvor parterne har sendt et brev til uddannelses- og forskningsministeren samt sundhedsministeren om at få etableret en lægeuddannelse i Esbjerg. Med initiativet vil det blive nemmere at tiltrække de kommende læger i en yngre alder og dermed øge sandsynligheden for, at de slår sig ned i landsdelen, der lider under lægemangel.

- Der er naturligt nogle ting, der definerer en by i byernes hierarki, nogle ting, som for alvor sætter en by på landkortet rent størrelsesmæssigt, og dertil tæller også lægeuddannelsen, ligesom det er tilfældet med en IKEA, siger Tom L. Nielsen.

Sagen kort
  • JydskeVestkysten skrev mandag, at Syddansk Universitet og Region Syddanmark går sammen om at få etableret en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg.
  • Parterne har med opbakning fra Sydvestjysk Sygehus sendt et brev til uddannelses- og forskningsministeren samt sundhedsministeren.
  • Baggrunden er, at sygehuset har svært ved at fastholde de yngre læger efter endt uddannelse. Ved at uddanne dem er håbet, at flere vil etablere sig i området under uddannelse og derefter søge job på Sydvestjysk Sygehus eller i almen praksis.
  • Uddannelsen vil tidligst begynde i 2021, og de op til 50 studerende, som vil kunne læse kandidaten, vil således være færdiguddannede i 2024.
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har kaldt initiativet fra Esbjerg for spændende, og forslaget nyder generelt bred opbakning i Foreningen af Danske Lægestuderende. Også sundhedsordførere fra Venstre og Socialdemokratiet er positivt over for at drøfte initiativet.

Positive effekter

Esbjerg Kommune har en målsætning om at indbyggertallet skal vokse til 120.000 indbyggere i 2020, men det kniber. I oktober var tallet 116.141 indbyggere. En stor del af befolkningstilvæksten skulle ikke mindst komme fra et øget antal studerende. I alt var målet, at Esbjerg skulle have 10.000 studerende i 2020, men regeringens såkaldte dimensionering og indsats for at skabe en bedre sammenhæng mellem studievalg og beskæftigelsesmuligheder, ramte også Esbjerg hårdt og lige nu går der omkring 6.000 studerende byens videregående uddannelser.

- Det er klart, at det vil være meget belejligt for Esbjerg, hvis der kommer en lægeuddannelse. Den er en af de helt tunge studieretninger og mange positive effekter vil følge med. For eksempel ved vi, at danskerne jo er meget lidt mobile, så hvis du har taget din uddannelse et sted, bliver man ofte der. Desuden synes jeg, det rent fagligt er godt set af forslagsstillerne. Vi har desværre store rekrutteringsproblemer herovre, og ikke mindst på lægeområdet, siger erhvervsdirektøren.

I regi af Business Region Esbjerg blev der under overskriften "10.000 studerende i Esbjerg - vision eller illusion?" udpeget syv "håndtag", som skal øge antallet af studerende. Et af indsatsområderne er at øge udbuddet af uddannelser.

Skriver et brev

Også den kommende borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) har udtrykt begejstret over idéen om en lægeuddannelse i Esbjerg, og han understreger, at kommunen vil bakke op om initiativet på alle tænkelige måder.

- Det vil være helt unikt, hvis det lykkes, lød det mandag fra Frost Rasmussen, der kaldte en lægeuddannelse i Esbjerg "helt nødvendig for at sikre et Danmark i balance".

Han henviste også til, at et øget optag på medicinuddannelsen i Aalborg indtil videre har været positiv for Nordjyllands fastholdelse af yngre læger.

Esbjerg Byråd vil nu sende en officiel skrivelse til uddannelses- og forskningsministeren samt sundhedsministeren med kommunens støtte til initiativet.

Esbjergs storbydrømme: Lægeuddannelse til byen er på linje med IKEA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce