Biotek-eventyr i Esbjerg lover sorte tal efter svær start

Glycom lavede et underskud på 40 mio. kr. i sit 2017-regnskab. Arkivfoto: Joan Karlsen

Biotek-eventyr i Esbjerg lover sorte tal efter svær start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det blev lanceret som en verdensnyhed, da biotek-selskabet Glycom etablerede sig i den tidligere Vitalys-fabrik i Kjersing. Nu viser regnskabet, at starten har været fyldt med udfordringer. Til gengæld lover bestyrelsesformanden, at der kommer sorte tal på bundlinjen i 2018.

Esbjerg: Biotek-selskabet Glycom valgte den nu forhenværende Vitalys-fabrik i Kjersing frem for 20 andre mulige steder i verden, da man for cirka to år siden skulle finde en egnet lokation til fremstilling af et unikt bioteknologisk produkt til modermælkserstatning.

For de nye ejere af fabrikken var der tale om en samlet investering på mere end 500 millioner kroner, og med den globale fødevaregigant Nestlé i ryggen og udsigt til masser af jobskabelse fra hylden med højtkvalificeret arbejdskraft var jublen stor fra det lokale erhvervsråd og den daværende borgmester.

Men etableringen af fabrikken i Esbjerg, som ultimativt styres fra Glycoms hovedsæde i Hørsholm, har ikke været uden udfordringer. Det viser årsregnskabet for Glycom Manufactoring A/S, som driver Esbjerg-fabrikken. Selskabet kom således ud af sit 2017-regnskab med et underskud på godt og vel 40 millioner kroner. I selskabets første regnskabsår landede underskuddet på knap seks millioner kroner.

Årsagen anføres dels som værende en følge af store anlægsinvesteringer, der sprængte budgettet, dels at produktionen blev udsat et par måneder, og moderselskabet måtte herefter tilføre kapital, som betyder at driftsselskabet nu med en egenkapital på 350 millioner kroner er særdeles velpolstret.

Glycom A/S
Glycom blev grundlagt i 2005 i København og ejes af stifterne, Seed Capital, Nestlé og forskellige individuelle investorer, der primært har base i Danmark.

Mange nye ansatte

Men i november og december begyndte fabrikken for alvor at producere og alt kører nu efter bogen, oplyser bestyrelsesformand Kim Bøttkjær, Managing Partner, FIH Partners, der er et af landets højest rangerende finanshuse, der hjælper virksomheder med fusioner, finansiering og virksomhedssalg. Faktisk lover han, at selskabet kommer ud af 2018 med overskud.

- Fabrikken er pænt foran driftsmæssigt. På bare én måned producerer vi nu mere, end hvad vi gjorde hele sidste år. Resultatet bliver en hel del bedre i 2018, og jeg tør godt sige, at det bliver et plus, fortæller Kim Bøttkjær, der ligeledes noterer, at selskabet i 2017 har haft voksende udgifter forbundet med opbygning af fabriksorganisationen, som er noget nær fordoblet til cirka 74 ansatte.

Milliard-potentiale

Produktionen af såkaldte HMO'er er blevet præsenteret som en verdensnyhed, og fabrikken i Esbjerg er enestående. HMO er små fibre, der findes i modermælk og som har vist effekt i forhold til at skabe en god tarmflora hos børn og voksne. De vil blive brugt i modermælkserstatning, som dermed kommer til at ligne rigtig modermælk langt mere end de erstatninger, der er til rådighed i dag. Men Glycom undersøger også andre anvendelser af produktet til en større målgruppe.

Som et helt særligt aktiv har Glycom schweiziske Nestlé som medejer og kan dermed gøre brug af fødevaregigantens netværk og markedsføring. Potentialet har da også tidligere været regnet i milliarder af kroner. Og det gør sig fortsat gældende.

- Vi er naturligvis stadig tidligt i forløbet, men markedet for HMO'er bliver kæmpe stort, siger bestyrelsesformanden.

Biotek-eventyr i Esbjerg lover sorte tal efter svær start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce