Nationalbanken udsætter opsvinget


Nationalbanken udsætter opsvinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Nationalbank sænker forventningen til væksten i år, men ser til gengæld lysere på den økonomisk aktivitet i 2015.

Nationalbanken sænker forventningen til væksten i 2014, men hæver forventningen til næste år.

I 2014 regner nationalbankdirektør Lars Rohde og hans kolleger, at dansk økonomi vil vokse med 1,4 procent. Det er 0,1 procentpoint mindre end anslået ved seneste prognose i december.

Til gengæld hæves forventningen til væksten i 2015 tilsvarende til 1,7 procent. I 2016 regner Nationalbanken med en økonomisk vækst på 1,9 procent.

»Der er fremgang i den økonomiske aktivitet i Danmark. ledigheden er faldende, og beskæftigelsen er stigende, primært drevet af den private sektor. det private forbrug har endnu ikke løftet sig, men ventes i de kommende år at vokse moderat,« skriver Nationalbanken i kvartalsoversigten for første kvartal, som er udsendt tirsdag formiddag.

Noget af det, der holder opsvinget tilbage, er det lave privatforbrug. Faktisk lå det fuldstændig fladt med en udvikling på 0,0 procent i 2013. I år forventer Nationalbanken, at forbrugerne så småt får købelysten tilbage, så privatforbruget stiger med 1,4 procent, men først næste år kommer der for alvor gang i det med en stigning på to procent.

Nationalbanken er særligt bekymret over den høje gældsætning blandt danskerne, fordi den øger, ubalancerne i økonomien både i opgangs- og nedgangstider.

»Høje belåningsgrader forstærker således konjunkturbevægelserne i dansk økonomi. det er derfor centralt med en mere stabil udvikling i boligpriserne, der også har afgørende betydning for boligbyggeriet og boligformuen og dermed for det private forbrug. det understreger betydningen af at retablere sammenhængen mellem boligernes værdi og boligbeskatningen,« skriver Nationalbanken, og kommer med en løftet pegefinger til banker. og realkreditinstitutter.

»Samtidig bør de enkelte finansielle institutioner i egen interesse være forsigtige og ikke gå til grænserne i lovgivningen. det kan mindske risikoen for, at boligkøbere sætter sig dyrt med ingen eller svag egenkapital,« skriver Nationalbanken.

Nationalbanken udsætter opsvinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce