Danmark får egen patentdomstol efter afstemning


Danmark får egen patentdomstol efter afstemning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkeparti får et argument mindre i valgkampen om den europæiske patentdomstol. Hvis danskerne stemmer ja til den fælles domstol i maj, vil danske virksomheder fortsat kunne føre sagerne på dansk i København.

Der bliver etableret en lokal afdeling af den fælles europæiske patentdomstol i København, hvis folkeafstemningen om EUs fælles patentdomstol i maj ender med et ja. Det står klart, efter at regeringen har indgået en politisk aftale på området med Venstre, De konservative, Liberal Alliance og SF.

Aftalen betyder, at der vil være en fast dansk dommer i dommerpanelet, der består af tre dommere i alt. Samtidig vil sproget ved den lokale afdeling af patentdomstolen være både dansk og engelsk, så virksomheder, der lægger sag an, kan vælge det sprog, de ønsker. 

Modsvar til Dansk Folkeparti

Med den nye aftale kommer tilhængerne af patentdomstolen med et tydeligt modsvar til Dansk Folkeparti, der har tidligere har udtrykt bekymring for, at danske virksomheder kan blive tvunget til at føre patentsager i udlandet på andre sprog, hvis afstemningen ender med et ja.

"Vi er bekymrede for små og mellemstore virksomheder. Vi taler om, at en lille virksomhed kan blive tvunget til at føre sag i et andet land på et fremmed sprog. Det kræver penge til jurister, der kan føre sagen på det fremmede sprog," sagde Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsteen, til Berlingske Business tidligere på måneden.

Hun frygtede bl.a., at der i stedet ville blive etableret en regional afdeling af domstolen i Stockholm eller Helsinki, ligesom hun fastslog, at der herskede stor usikkerhed på området.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er glad og tilfreds over, at der nu er skabt mere klarhed om den lokale afdeling.

"Jeg er glad for, at vi har fået en bred politisk aftale om oprettelsen af en lokal afdeling af patentdomstolen i Danmark. Med en lokal afdeling af patentdomstolen i Danmark sikrer vi, at danske virksomheder får mulighed for at føre deres sager i Danmark," siger han i en pressemeddelelse.

Stor opbakning til patentdomstolen i erhvervslivet

Alle de store erhvervsorganisationer er varme fortaler for dansk deltagelse i patentdomstolen, og Berlingske Business talte tidligere på måneden med en række virksomheder, der er afhængige af europæiske patenter og ligeledes har svært ved at forstå modargumenterne mod en fælles domstol.

Virksomhederne og erhvervsorganisationerne mener, at et europæisk enhedspatent vil gøre det lettere og billigere at søge patent på nye produkter og løsninger. Et europæisk patent vil samtidig dække bredere, end de fleste har mulighed for i dag.

Hvis danskerne stemmer nej, kommer den fælles patentdomstol og enhedspatentet ikke til at gælde i Danmark, men danske virksomheder kan fortsat nøjes med at søge ét sted om at få udtaget patent i de lande, der er med i aftalen. De skal dog derudover søge patent i Danmark, hvilket ifølge erhvervsorganisationerne er en unødvendig omkostning, ligesom signalværdien bliver betegnet som uheldig.

Folkeafstemningen om dansk tiltrædelse til den ny europæiske patentreform afholdes den 25. maj. Det sker samtidig med, at der afholdes valg til Europa-Parlamentet.

Danmark får egen patentdomstol efter afstemning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce