Ansatte føler ansvar for arbejdspladsen


Ansatte føler ansvar for arbejdspladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At medarbejdere i de private virksomheder sjældnere ringer og melder sig syge handler ikke alene om, at helbredet er blevet bedre. Medarbejderne føler ansvar både for kollegerne og arbejdspladsen.

Ansatte i de private virksomheder i Danmark griber sjældnere knoglen og ringer til arbejdspladsen for at melde sig syge. De seneste tre år er sygefraværet i virksomhederne faldet og ligger ifølge DAs seneste fraværsstatistik for 2011 på et rekordlavt niveau med en fraværsprocent på 3,3 procent ? eller i gennemsnit 7,3 arbejdsdage per gennemsnitlig fuldtidsansat.

Det er et resultat af, at der bliver gjort en stor indsats i virksomhederne for at nedbringe sygefraværet, ligesom der er en stigende forståelse for, at det er hele virksomhedens ansvar at få gjort noget ved fraværet.

Ifølge praktiserende psykolog og erhvervspsykolog Charlotte Skeel er det samtidig et udtryk for, at medarbejdere føler et større ansvar både for kollegerne og arbejdsgiveren. Det kommer blandt andet til udtryk i en tid, hvor mange virksomheder er presset økonomisk og udfordres af nedskæringer og afskedigelser.

- Det har en stor betydning for, at medarbejdere i de private virksomheder står mere sammen. De passer på hinanden og på virksomheden. De ser alle de afskedigelser, der sker i andre virksomheder eller blandt kollegerne, ligesom de godt er klar over det, når virksomheden er udfordret på bundlinjen. Derfor står de mere sammen, for hinanden og for virksomheden for at beskytte den, siger Charlotte Skeel til Berlingske Nyhedsbureau.

Den udvikling kan ifølge Charlotte Skeel være medvirkende til, at det knap så akutte maveonde ikke nødvendigvis resulterer i en sygedag, som det måske ville være tilfældet i en tid, hvor der er mere overskud i virksomheden.

Hos Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, CABI, der rådgiver virksomheder i at håndtere sygefravær, fremhæver seniorkonsulent Camilla Høholt Smith, at faldet i sygefraværet hænger sammen med, at der bliver gjort en stor indsats i virksomhederne for at nedbringe sygefraværet. Samtidig peger hun på, at der netop er en stigende forståelse for, at det er hele virksomhedens ansvar at få nedbragt sygefraværet.

- Der bliver gjort en stor indsats på virksomhederne for at nedbringe sygefraværet, og der bliver arbejdet målrettet med det mange steder. Der er en forståelse for, at sygdom ikke kun er bakterier og baciller, men at alle på arbejdspladsen har et ansvar og kan gøre noget. Der er en stigende forståelse for, at det er hele virksomhedens ansvar ? både lederens og medarbejdernes ? at man får gjort noget ved fraværet, og at det er til alles bedste, siger Camilla Høholt Smith til nyhedsbrevet Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening.

Det er tredje år i træk, at sygefraværet falder i den private sektor. Her var en gennemsnitlig fuldtidsansat i 2011 syg i 7,3 arbejdsdage. Det svarer til en fraværsprocent på 3,3 og er det laveste niveau siden 1994, viser de nye fraværstal for 2011 ifølge Agenda.

Ansatte føler ansvar for arbejdspladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce