Brøndby ligner - næsten - sig selv igen

Brøndby spilede sig torsdag aften videre i kvalifikationen til Europa League i en hård kamp mod Subotica, og det kan måske være en lille fordel for EfB. Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix

Brøndby ligner - næsten - sig selv igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Processen med at gøre Brøndby til et storhold igen er gået langt stærkere end forventet, fortæller sportschefen. Han kalder kampen mod EfB for en opgave, der skal løses, men en anden oprykker har vist, at man ikke skal være skræmt på forhånd på Brøndby Stadion.

Fodboldfolk med lidt længere hukommelse end tilbage til sidste søndag vil kunne erindre, hvordan EfB engang bævede for at komme på Brøndby Stadion.

Det var på én og samme gang den fedeste og mest skræmmende oplevelse. Kulissen, klubbens renommé og til dels også aktuelle styrke gjorde opgaven stort set umulig - og alligevel fascinerende og interessant.

Frygten for en ordentlig røvfuld var stort set altid med i bussen, der for det meste blev parkeret foran det ene mål i håbet om at slippe nådigt fra mødet.

Til tider faktisk med ganske fint held.

EfB har besøgt Brøndby Stadion 25 gange i superligaens historie - 13 gange er det endt med hjemmesejr. Næsten hver anden gang har vestjyderne altså bortført mindst et point, og for de førnævnte fodboldfolk med lidt styr på historiebøgerne står 6-1 14. marts 2004 stadig og skinner på måltavlen.

Svækket defensiv Svækket defensiv
Begge hold bokser lidt med defensive udfordringer. Brøndby har helt sikkert midterforsvareren Benedikt Röcker ude, og samtidig gik en anden midterforsvarer, Paulus Arajuuri, ud med en skade i torsdagens Europa Cup-kamp.Hos EfB er der fortsat stor tvivl om højrebacken Daniel Anyembe, der er udgået af træningen både torsdag og fredag. Til gengæld trænede midterforsvareren Jeppe Brinch næsten fuldt med fredag.

Vejle viste vejen

I det seneste møde for godt to år siden gik det dog helt skævt med en hjemmesejr på 4-0, og Brøndby er igen ved at være ved en styrke, der minder om, da det var allerbedst. Det er således på sin plads at være nervøs på oprykkernes vegne inden søndagens kamp.

Og Brøndby-sportschef Troels Bech lægger da heller ikke skjul på, at det er en del af storklubbens dagsorden, at det gerne må være med ledsagelse af nervepiller og tynd mave, når man skal på Brøndby Stadion som udehold.

- Det giver jo os en kæmpe fordel, når modstanderen er skræmt på forhånd, og vi forsøger at kæmpe os derhen, men vi må også erkende, at vi ikke helt er der endnu. Når man eksempelvis kigger på, hvordan Vejle spillede mod os herovre, havde de en kølig taktisk tilgang til kampen og udførte den plan flot, så udeholdene lægger sig ikke bare ned på forhånd i Brøndby, siger Troels Bech, der dog har en forhåbning om, at spillestil og fans kan gøre en forskel under kampene.

- Alle klubber snakker jo om at gøre deres hjemmebane til et fort, vi har så bare lidt højere mure og lidt flere vagter på vores fort. Vi har Danmarks bedste fans, og de kan sammen med vores hidsige spillestil være med til at gøre kampene til hårde oplevelser for udeholdene. Når vores presspil fungerer, og presset fra tilskuerne også fungerer, er det her ikke et sjovt sted at spille for andre end Brøndby, mener Troels Bech.

Den perfekte træner

En del af forklaringen på det sidder på trænerbænken. Da Troels Bech sammen med resten af ledelsen i Brøndby for godt og vel to år siden lancerede ideen om at skabe et hold med Danmarks bedste presspil, fandt de i Alexander Zorniger en træner, der passede perfekt ind i den plan.

Zorniger har som en af få trænere i superligaen virkelig gjort en spillemæssig forskel, og som Troels Bech siger, er der ingen - hverken spillere, fans eller såkaldte eksperter - der er i tvivl om, hvordan Brøndby gerne vil spille fodbold.

Hidsigt, hurtigt og målsøgende.

- Det her er ikke projekt Zorniger, men det er rigtigt, at han passer fantastisk godt ind i den plan, vi lavede. Vi er nået langt længere, end vi havde turdet håbe på på så kort tid, og det gør os stolte, når vi nu kan spejle os i den identitet, vi havde planlagt at skabe os. Det er klart, at alt ikke er perfekt, for når man kører så hurtigt, som vi gør og har gjort, skal der komme slag i undervognen, siger Troels Bech, der næsten ikke kan bære at snakke om det værste af slagene - det forpassede danske mesterskab i sidste sæson.

Med tre kampe tilbage lå det lige til det hidsigt og hurtigt spillende højreben i Brøndby - det endte på heden.

- Det var naturligvis en kolossal skuffelse, for alt var lagt til rette, alt var på plads, vi skulle bare lige gøre det færdigt. Det gjorde vi ikke, og det gjorde ondt. I langt de fleste sæsoner ville vores pointantal have været rigeligt til guld, men det rakte ikke, og det er jo det, vi måler os på. Når det er sagt, skal vi også huske på, at skuffelsen kun var så stor, fordi vi havde flyttet os så meget og så hurtigt, som ingen havde turdet håbe på, siger Brøndby-sportschefen.

Vi skal vinde

Og intet tyder på, at tempoet er taget ud af Brøndby-holdet. Godt nok erkender Troels Bech, at en markant udskiftning på holdet - salg af blandt andre Christian Nørgaard og Teemu Pukki - gør ondt på et projekt, der lige som alle andre projekter af den art til en vis grad er afhængig af kontinuitet, men Brøndby er med 10 point for fem kampe fint med i superligaen og er også stadig i live på den internationale scene. Derfor dette direkte spørgsmål til Brøndbys sportschef:

- Hvis vi nu skræller al politikersniksnak væk og går lige til biddet, så er der vel ikke nogen som helst tvivl om, at I skal slå EfB på hjemmebane?

- Jeg vil godt være lidt politiker og sige, at basis for at vinde enhver fodboldkamp er respekt for modstanderen, og vi har selvfølgelig respekt for EfB. Jeg noterer mig, at EfB er begyndt at vinde, og at EfB faktisk har scoret lige så mange mål som os. Samtidig skal vi heller ikke glemme, at det er i de to første måneder af turneringen, at de fleste overraskelser opstår. Men når det er sagt, kan jeg jo ikke sige andet end, at vi har et bedre hold, vi er på hjemmebane, vi har ambitioner om top-tre, så jo, vi skal slå EfB på søndag.

Brøndby ligner - næsten - sig selv igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce