EfB Ishockey-topscorer dør blot 40 år gammel

Den tidligere ishockeyspiller Scott Matzka, der har optrådt for Esbjerg, er død, 40 år gammel. Her i en spilsituation for Odense. Arkivfoto

EfB Ishockey-topscorer dør blot 40 år gammel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Scott Matzka, der i 00'erne var blandt de absolut største stjerner i dansk ishockey, døde søndag i en alder af blot 40 år.

USA: Søndag morgen afgik en af de helt store profiler i den danske ishockeyliga, Scott Matzka, ved døden - blot 40 år gammel af amyotrofisk lateral sklerose (ALS).

- Tidligere denne morgen afgik Scott ved døden, mens han var omgivet af venner og familie. Han forlod denne verden på sine egne vilkår og nægtede, at ALS (eller andre) skulle diktere, hvordan han tog sit sidste skift. Hans vedholdenhed, generøse natur og humoristiske sans forblev ved ham helt til slut. Hans sidste ord blev med et højt hævet øjenbryn, en smil i øjnene og smil på læberne, skriver Matzka-familien på Scott Matzka-My Turn4ALS' facebookside.

ALS
Amyotrofisk lateral sklerose er en sygdom, der rammer de motoriske nerver i hjernen, hjernestammen og den forlængede rygmarv. ALS hindrer derfor kroppens muskler i at reagere på hjernens signaler. I USA er sygdommen også kendt som Lou Gehrigs's Disease efter den berømte baseballspiller.Årsagen til ALS er i de fleste tilfælde ukendt. I 5-10 procent af tilfældene menes det at være arveligt og forbundet med mutationer i generne SOD-1 og C9orf72.

De tidligste symptomer på sygdommen er tiltagende svaghed i arme og ben eller tale- og synkebesvær.

Diagnosticeret med ALS lever man sjældent mere end fire år.

Fighteren tog kampen op

Scott Matzka var i midten af 00'erne, da niveauet i den danske ishockeyliga var på sit højeste, en af de mest toneangivende spillere. Oftest i kæde sammen med Brett Lysak lavede Matzka 111 mål og 249 point i 170 kampe. Efter tre sæsoner i Odense, hvor han i 2006-2007 sluttede som ligaens topscorer, skiftede Matzka i 2008 til EfB Ishockey, hvor han blev klubbens topscorer med 66 point i 44 grundspilskampe.

Diagnosticeringen af ALS fik Scott Matzka i 2014, to år efter at han havde lagt skøjterne på hylden. Sine sidste år brugte Scott Matzka sammen med familien på at øge opmærksomheden på ALS, hvilket blandt andet førte til filmen My Turn. I 2016 fortalte Scott Matzka åbent om sin sygdom i et indlæg på The Players Tribune. Det fik ishockeyfans verden over til at støtte op om Matzkas indsamling mod ALS.

EfB Ishockey-topscorer dør blot 40 år gammel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce