Markus blev anmeldt for voldtægt: Jeg forstod ingenting

19-årige Markus Kjeldsen blev sidste år sigtet for en voldtægt, inden anklagerne senere blev frafaldet. Nu står han frem og fortæller sin historie. Foto: Morten Stricker

Markus blev anmeldt for voldtægt: Jeg forstod ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det slog Markus Kjeldsen helt ud, da han i august sidste år fik en falsk anmeldelse for voldtægt. Nu er han klar til at fortælle om sine oplevelser og give gode råd til andre. Også på TV.

Et trommesæt, en guitar og et elektrisk klaver fylder op i stuen hos Markus Kjeldsen. Men sød musik blev afløst af hans livs nedtur, da han i august sidste år blev ringet op af politiet: Du er sigtet for voldtægt.

- Jeg var i chok. Jeg frygtede at komme til at sidde i fængsel i flere år for noget, jeg ikke havde gjort, siger Markus Kjeldsen, som er en spinkel fyr, og som dengang var 18 år.

- Jeg tænkte igennem igen og igen, hvad der var sket natten før, fortæller Markus, som oplevede sit livs værste måned, mens politiet vurderede sagen.

Han husker klart den torsdag, hvor han var i byen med en god veninde. Han faldt i snak med en anden pige, som han ikke kendte.

- Vi snakkede hyggeligt sammen og fik blot et par øl. Jeg skulle tidligt op næste dag, fortæller Markus.

Derfor meddelte han også lidt efter midnat, at han tog hjem.

- Der var ikke lagt op til noget, men hun spurgte, om hun måtte komme med i taxaen, da hun skulle samme vej. Da vi kom til Rendsborggade, ville hun gerne med ind for at få et glas vand, siger Markus.

Men da han gik på toilettet, udviklede sagen sig.

- Hun havde lagt sig på min seng, og sagde "Tag mig". Hun var jo en tiltalende pige, så vi havde sex. Stille og roligt uden noget særligt, siger Markus Kjeldsen.

Pigen havde virket forholdsvis ædru. Men efter han igen havde været på toilettet, virkede hun pludselig meget beruset.

- Jeg kunne ikke rigtig komme i kontakt med hende og ringede til hendes veninde, som talte med hende på Facetime, fortæller Markus.

Da det heller ikke hjalp ringede han på 112, og pigen blev afhentet af en ambulance.

- Jeg forstod ingenting. Men inden jeg lagde mig til at sove, sagde jeg til mig selv, at jeg havde gjort det rigtige, husker han.

Markus var netop tjekket ind på et hotel i København fredag middag, da han blev ringet op af politiet. Og fik at vide, at han var sigtet for voldtægt, og at hans lejlighed blev ransaget.

Derefter ringede han både til sin mor og sin far og til sin bedste ven samt sin manager. Markus Kjeldsen spillede dengang i bandet "Mellem Linjerne".

- Jeg fik virkelig god støtte fra familien, og mine venner sagde, at jeg skulle tage det roligt, siger Markus.

Jeg var i chok. Jeg frygtede at komme til at sidde i fængsel i flere år for noget, jeg ikke havde gjort.
Markus Kjeldsen.

En måned i helvede

Han husker det som måneder, hvor han var sigtet og var i et helvede. Han er overrasket, da han genlæser en mail, der viser, at politiet frafaldt sigtelsen efter en måned.

- Det føltes som meget længere tid, siger Markus, som også sætter ord på sine følelser:

- Det er som følelsen af som barn at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort. Eller efter et brud med en kæreste. Og så disse følelser ganget med 1000. Det hele kørte rundt i kroppen, og jeg fik hele tiden flashbacks fra den aften, fortæller Markus.

Den næste måned lukkede han sig ind i sig selv og kom ikke i byen. I modsætning til den almindelige partydreng, musiker og DJ, som han havde været.

- Jeg snakkede kun med de nærmeste, siger Markus, som mindes god opbakning - men også, at det gjorde ondt, hvis nogen spurgte ind til, hvad der egentlig skete den nat.

- Så følte jeg, at de ikke troede på mig.

Men det var måske Markus's elektriske klaver, som blev den allerbedste mentale støtte i den næste måned.

- Den fik så mange tæsk, mens jeg spillede forskellige melodier. Musikken kørte bare af sig selv, mens jeg spekulerede, siger Markus Kjeldsen, som spiller efter gehør.

Han er normalt meget aktiv på sociale medier - især i relation til sin musik.

- Der holdt jeg mig næsten helt væk. Mange unge tænker ikke over, hvad de skriver på Facebook, og det gør ondt.

Det gjorde en stor forskel, da politiet 12. september skrev, at sigtelsen var frafaldet.

- Det var som en stor rygsæk med mursten, som jeg fik taget af ryggen, siger Markus.

Den sidste rest af byrden forsvandt, da politiet i november skrev til ham som "forurettet" i en sag om falsk anmeldelse.

Markus Kjeldsen var blevet beskyldt for "drug-rape" - for at have røget pigen skæv i hash før en voldtægt. Undersøgelser på sygehuset viste, at det ikke var rigtigt.

- Det var rart at se, at det danske retsvæsen og politiet fungerer godt. Jeg snakkede kun i telefon med politiet og på en ordentlig måde. Slet ikke som på film, siger Markus Kjeldsen, som også fandt ud af, hvem der var "rigtige" venner.

- De gode venner havde tid, når jeg havde behov for at snakke i en svær tid. Andre havde ikke tid, siger Markus.

Har ændret adfærd

Men selv om Markus blev renset, har han prøvet at blive et offer for folkedomstolen, når han har været i byen.

- Det er sket, at fremmede piger har kaldt mig "klamme svin", og det er sygt, når de kun har hørt rygter, siger Markus, som lærte sig selv at tackle disse situationer.

- Jeg foreslår pigen, at vi går ud på gaden, og så forklarer jeg forløbet den aften. Det tager de fleste til sig og undskylder, siger Markus.

Men oplevelsen har fået Markus til at ændre adfærd. Som for 14 dage siden, da han var i byen og kyssede med en pige, som gerne ville med ham hjem.

- Jeg sagde nej og bad hende sende en SMS dagen efter. Så der bliver ingen one-night-stands, men til gengæld er det lidt mere seriøst. Så det har også sine fordele, siger Markus Kjeldsen.

Markus' hændelse er parallelt med #Metoo, hvor kvinder fortæller om seksuelle overgreb. Markus har holdt foredrag om sine oplevelser og medvirker også, når DR3 i denne uge sætter fokus på emnet - og fortæller om risikoen for misforståelser, når mænd og kvinder mødes.

- Det handler meget om at aflæse signaler og være ærlige, og det glipper nok nogle gange. Jeg opfordrer piger til at sige fra, hvis der er noget, hvis de for eksempel ikke har lyst til oralsex. Og sige fra hvis noget gør ondt. Så det er vigtigt at være gode til at snakke sammen, siger 19-årige Markus.

- Sex er en fantastisk ting, men det er meget andet en orgasme. Det handler også om forspil og kærtegn og at røre ved hinanden.

- Efter oplevelsen gør jeg ekstra meget for ikke at gøre noget, som kan misforstås. Og jeg siger til venner, at det kan være bedre at holde lynlåsen lukket - og gemme hulemanden. Og så vente med at mødes med pigen til dagen efter, hvor begge er ædru, siger Markus.

Han er god til at formulere sig og har fået bearbejdet sine oplevelser, så han er parat til at snakke om det. Det har han gjort i uge seks for 1200 piger på Tech College i Aalborg.

- Jeg var meget nervøs inden. Men der var stilhed, da jeg fortalte, og der var stående bifald bagefter. Også mange af mine veninder har bakket mig op, siger Markus.

For tiden har han ikke job som musiker og arbejder i stedet som tjener på restaurant Silvio.

- Der fortalte jeg også min historie ved ansættelsen. Jeg har lært at lægge kortene på bordet i stedet for at lukke mig inde, siger Markus.

Markus blev anmeldt for voldtægt: Jeg forstod ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce