Skovgårdsvej. Sund fornuft eller jura?


Skovgårdsvej. Sund fornuft eller jura?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Egon Fræhr, borgmester i Vejen Kommune, skriver:
Foto: Søren Gylling
Debat Vejen. 

Højesteret har den 10.september afsagt dom i sagen om ekspropriation af areal til etablering af Skovgårdsvej. Det har været et langt retsligt forløb. Sagens kerne er, hvorvidt ekspropriationen skulle være sket efter vejloven eller elektrificeringsloven.

Elektrificeringsloven er grundlaget for elektrificeringen af jernbanen mellem Esbjerg og Kolding. Vejen Kommune og Banedanmark indgik en samarbejdsaftale, hvor Banedanmark skulle gennemføre byggeprojekterne herunder foretage ekspropriationer efter elektrificeringsloven. En aftale som trafikministeren godkendte.

Ekspropriationen ved Skovgårdsvej blev indbragt for domstolene af lodsejer, som i byretten fik medhold i, at ekspropriation til vej skulle ske efter vejloven. Landsretten var derimod enig med Banedanmark i, at elektrificeringsloven var tilstrækkeligt lovgrundlag for ekspropriationen. Højesteret traf med dommerstemmerne tre mod to samme afgørelse som byretten.

Fordi loven kunne tolkes på flere måder, har vi nu en situation, hvor vejen nord for banen og selve broen er anlagt lovligt, mens jorden, hvor vejen fra broen til Estrupvej ligger, jf. Højesterets dom er lodsejers. Havde trafikministeriet vurderet anderledes, ville Vejen Kommune dengang have gennemført sagen via vejloven, som Højesteret anfører burde være sket.

Det forhold har byrådet på seneste møde besluttet at rette op på ved at etablere vejen på grundlag af vejloven. At der skulle være behov for at købe mere jord eller øge en allerede accepteret og udbetalt erstatning er svært at få øje på. At fjerne vejen for bagefter at anlægge den på samme sted vil være økonomisk uforsvarligt.

Kun fremtiden kan vise, om der bliver et nyt juridisk slagsmål, eller om den sunde fornuft sejrer.

Skovgårdsvej. Sund fornuft eller jura?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce