Hvad vil vi med Danmark


Hvad vil vi med Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Vejen. 

Læserbrev: I de forhandlinger er på det offentlige arbejdsmarked, nævnes det flere gange, at det handler om løn, de statsansattes betalte frokostpause samt lærernes manglende arbejdstidsaftale. Det er til dels rigtigt, men det handler om meget mere end det.

Nemlig, hvad er det for et samfund vi ønsker?

I Danmark er det, det offentlige, der udbyder og bærer ansvaret for vores velfærdsydelser. Vi har næsten ingen brugerbetaling på de offentlige goder som f.eks. hospitalsbehandling, ældrepleje, uddannelse og børnepasning.

Hvem skal regulere arbejdsmarkedet i Danmark? Arbejdsgiverne alene? Arbejdsmarkedets parter sammen? Eller politikerne alene? Ønsker vi et samfund, hvor de frie forhandlinger mellem arbejdsgiver og arbejdstager ikke eksisterer?

Siden 1899 har det danske arbejdsmarked været baseret på aftaler mellem arbejdsmarkedets parter frem for lovgivning. Det er grundstenen på det danske arbejdsmarked. Det er det, der skaber stabilitet og tryghed for arbejdstagere, arbejdsgivere og ikke mindst Danmarks borgere.

Ønsker vi, at denne særlige "Danske model" skal lægges i graven og erstattes af mistillid og kontrol?

I 2013 oplevede vi, at lærernes arbejdstid ikke var en fri forhandling, men blev fastsat ved en lov af regeringen. Det vi ser i øjeblikket er, at staten blander sig i de frie forhandlinger og gerne vil regulere alle de andre offentlige områder, ligesom man gjorde det på lærernes område i 2013.

Hvis det offentlige arbejdsmarked får meget ringe forhold, hvilke af vore unge mennesker ønsker da at søge job i denne sektor? Hvad betyder det for den kvalitet, vi som borgere kan vente?

Hvad vil der ske med vores velfærdsmodel, hvis vi ikke længere kan føre frie forhandlinger? Betyder det, at kun de borgere, der har råd kan tegne privatforsikringer kan komme på hospital, få en ordentlig uddannelse, pleje til de ældre osv.?

Nedbrydningen af den offentlige sektor er i fuld gang både gennem store effektiviseringer og besparelser, og det at staten viser større og større interesse i at regulere det offentlige arbejdsmarked. Det var ikke det vore forældre og bedsteforældres generation var med til at opbygge. Derfor er de faglige organisationer lige nu bundet tæt sammen af en musketered og kæmper i fællesskab en brav kamp, for at bevare den danske model indenfor det offentlige arbejdsmarked og i det store og hele det velfærdssamfund, som vi har i dag, og som vi virkelig skal værne om.

Vil vi sætte det på spil?

Det er nu kampen skal tages, hvis vi vil bevare vores velfærdssamfund.

Hvad vil vi med Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce