Færre politikere - også i byrådet


Færre politikere - også i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Vejen. 

Læserbrev: Enkelte folketingspolitikere har i nytåret foreslået at reducere antallet af folketingsmedlemmer til omkring 150. Enkelte har naturligvis overtrumfet dette og foreslået omkring 110. Argumentet er, at nogle folketingsmedlemmer angiveligt skulle have for lidt at lave (gælder formentlig ikke forslagsstillerne efter egen opfattelse) og for at effektivisere folketingsarbejdet.

Forslaget vil øge afstanden fra vælgerne til folketingspolitikeren, et folketingsmandat vil "koste" flere stemmer og mange mindre bysamfund vil få svært ved at have et lokalt folketingsmedlem. Det demokratiske underskud vokser. Og arbejder folketinget ikke effektivt er det mere målrettet at ændre på organisering og ledelse af folketingsarbejdet.

I Vejen Kommune har der også været forslag om at reducere antallet af byrådsmedlemmer. I besparelsesforslagene til budget 2017-2020 var der forslag om at reducere antallet fra 27 til 21 medlemmer, årlig besparelse 540.000 kr. Argumentet for forslaget var besparelsen. Der er blandt kommuner af Vejens størrelse både kommuner der har flere eller færre byrådsmedlemmer. Der var ikke tilslutning til forslaget. I det nuværende byråd er der 4 partier med 1-2 mandater og de kunne med forslaget have svært ved at opretholde deres repræsentation.

Det hele bunder i hvad vi vil med folkestyre og demokrati. De 179 i Folketinget og de 27 i byrådet er ikke hellige tal, der ikke kan ændres. Men vi skal tænke os grundig om og ikke på alle områder sammenligne et byråd med en bestyrelse i en virksomhed.

Et andet forslag til besparelse i budget 2017-2020 var at reducere antallet af afstemningssteder fra de nuværende 19 til 12, besparelse pr. valg 200.000 kr. Der var ikke tilslutning til forslaget, som helt sikkert medfører lavere valgdeltagelse og dermed demokratisk underskud. Forslaget kan på sigt helt eller delvis overhales af elektroniske afstemninger.

Færre politikere - også i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce