Uerstattelige kulturværdier gået tabt


Uerstattelige kulturværdier gået tabt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Tønder. 

Tønderegnen er spækket med uerstattelige historiske og kulturelle værdier, der bl.a. skyldes skiftende nationale og historiske forhold. I de senere år har kommunen nedrevet flere bevaringsværdige bygninger.

I Højer er det gået ud over bl.a. banebygningen, Østerende 12, det historiske arrangement med Toldhus og bunker ved Højer Sluse og den uerstattelige murede passage af Sejersbækkens løb gennem Sct Hans diget fra omkring 1560.

En bevaringsværdig ejendom, Skytvej 6, blev nedrevet, og først derefter efterspurgtes indsigelser. Det enestående miljø i selve den gamle Højer bykerne har man også ødelagt, idet man har ruineret ejendomme og endda nedrevet en af dem.

I den fredede marsk har man på opfordring fra Digelaget og uforståeligt med accept fra Danmarks Naturfredningsforening rørlagt en kanal, hvor kanalen dog var et prydstykke og internationalt anerkendt ved afvandingen siden 1929. Der kan nævnes flere steder i Højer by, hvor historiske bygninger er nedrevet. (Bl.a. Det Gamle Apotek).

I forbindelse med Tøndermarsk Initiativet går man så vidt, at man vil omdanne historiske bygninger til andet formål. Heriblandt pumpestationen ved Lægan, Højer Mølle og Vidåslusen. Ved Toftlund fjernede man en fredet bro. Tilsyneladende vil man nu opføre en landingsbane på Rømø med fare for, at betegnelsen "Verdens Naturarv" inddrages. Derimod negligerer man fuldstændig den fredede Højer Sluse, hvor denne dog kunne blive enormt værdifuld i turistmæssigt henseende. Den er allerede kendt, både nationalt og internationalt, men slusen bliver mere og mere forkommen.

Har vi slet ingen kulturpersonligheder, kulturinstitutioner eller medier her i området, som kan vejlede kommunen og/eller kommunalbestyrelsesmedlemmerne?

Uerstattelige kulturværdier gået tabt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce