Problemer med aktindsigt


Problemer med aktindsigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Tønder. 

Læserbrev: Andreas Åbling Petersen har i sit debatindlæg den 11. februar fat i noget meget vigtigt om, hvordan retten til aktindsigt bør foregå i Tønder Kommune.

Efter det oplyste beder Andreas Åbling Petersen to gange forvaltningen om nogle meget afgrænsede oplysninger i telefonen, men bliver i første omgang afvist.

Kommunens handlemåde er i dette tilfælde formentlig på kanten af det lovlige.

Statens advokat, Kammeradvokaten, siger herom i sin "Quick guide" til aktindsigtssager: "Der gælder ingen formkrav til en anmodning om aktindsigt, der således kan fremsættes både skriftligt (brev eller e-mail) og mundtligt (telefonisk eller ved fremmøde)".

Jeg har selv bedt om oplysninger i flere forskellige forvaltningsområder i Tønder Kommune.

Der er de medarbejdere som kender og forstår og handler i Offentlighedslovens ånd. Her er der aldrig problemer med at få oplysninger udleveret med det samme - gerne indenfor en time. Man behøver ikke engang at anvende ordet aktindsigt.

Så er der den anden gruppe medarbejdere, som ikke følger offentlighedsloven, og som ignorerer borgernes ret til at modtage informationer om kommunale eller egne sager.

Kommunalbestyrelsen bør derfor forære disse sidste medarbejdere et grundigt genopfriskningskursus i offentlighedsloven.

Husk også tidsfristen. Ombudsmanden skriver, at ukomplicerede aktindsigtssager skal tilstræbes færdigbehandlet i løbet af 1-2 arbejdsdage.

Fri og uhindret adgang til aktindsigt er på den ene side en forudsætning for et aktivt og deltagende demokrati. Og på den anden side giver det borgerne adgang til at se, hvilke beslutninger Tønder Kommune træffer - eller måske ikke-træffer - i borgernes helt personlige sager.

Problemer med aktindsigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce